Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaamheid zit in het DNA
KoMex Naturel hier toegepast in Meise (België) heeft een MKI van 0,9.

Duurzaamheid zit in het DNA

Halfverhardingen leveren belangrijke bijdrage aan verduurzaming

Als het gaat om Circulaire en Duurzame Wegenbouw dan kijken we onmiddellijk naar Koers uit Hoogersmilde.. Het bedrijf ontleent haar bestaansgeschiedenis er zelfs aan. Meer dan honderd jaar na de oprichting van het bedrijf leveren de Koersmix halfverhardingen een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de openbare ruimte.

1.600 zonnepanelen zorgen ervoor dat de volledige productielocatie van Koers energie neutraal opereert.

De oorsprong van het circulaire bouwen ligt al bij de vorige generatie toen de broers Frits Koers en Joop Koers een tweedehands puinbreker kochten om daarmee van gebroken puin een erfverharding te maken. Ook toen al werd nagedacht over het opnieuw gebruiken van materiaal en daar een nuttige toepassing voor te bedenken. Sindsdien zijn de ontwikkelingen op het gebied van circulariteit en met name duurzaamheid binnen het bedrijf altijd de leidraad geweest om de producten verder te ontwikkelen.

Generatiewissel

Met name door de generatiewisseling in de jaren negentig werd er ingezoomd op duurzaamheid. Door toegenomen milieueisen en de aanschaf van een eigen zeefinstallatie kreeg de herkomst en samenstelling van de producten steeds meer aandacht. “Wij hebben ons op hergebruik en productontwikkeling toegelegd. Afvalstoffen zijn we als grondstof gaan zien: we halen ze onze kant op, we verwerken ze tot nieuwe producten en brengen ze aan de man. Het woord duurzaamheid gebruikten we toen nog niet, maar feitelijk hielden we ons er toen al mee bezig”, aldus Klaas Koers over de beginjaren van de zoektocht naar een zo duurzaam mogelijk productieproces.

Van puin tot pad. Koers heeft het hergebruik van materiaal tot een ware kunst verheven.

Laboratorium

In 1997 bouwde het bedrijf op basis van de ervaringen tot dan toe haar eerste eigen menginstallatie. Het was steeds belangrijker geworden om de kwaliteitscontrole in de vingers te hebben en daarom werd in die periode een eigen bedrijfslaboratorium opgezet. Klaas Koers: “Al snel kregen we door dat in ons bedrijf alles om materialenkennis draaide.” Sindsdien is de kennis en ervaring op het gebied van duurzame halfverhardingen bij Koers enorm toegenomen en is het bedrijf uitgegroeid tot specialist op dit gebied.

De Koersmix halfverhardingen die kunnen worden toegepast voor fiets- en wandelpaden, parkeerplaatsen en wegen worden nog altijd grotendeels uit gerecycled materiaal gemaakt dat vooraf wordt gebroken, gewassen en gezeefd. Vervolgens wordt per Koersmix op basis van een unieke samenstelling een homogeen product gemaakt dat zich onderscheidt door een hoge mate van zelfherstellend vermogen, een hoge erosiebestendigheid en de goede draagkracht.

Waterdoorlatendheid

Dankzij de waterdoorlatendheid van de Koersmix -die ervoor zorgt dat bomen en planten voldoende water kunnen krijgen- of de waterbuffer die de Koersmix halfverharding vormt -dankzij de waterbergende eigenschappen- leveren de Koersmixen een belangrijke bijdrage aan de duurzame inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast helpen de Koersmixen bij het tegengaan van hittestress doordat de Koersmix veel minder warm wordt dan bijvoorbeeld asfalt. Bijkomend voordeel is dat door toepassing van de Koersmixen op fiets en wandelpaden in natuurgebieden de levens van veel amfibieën en slangen gespaard worden.

Naast voornoemde voordelen zijn de Koersmixen onderhoudsarm, rolstoelvriendelijk, scheuren ze niet onder invloed van bijvoorbeeld boomwortels en hebben ze minder last van ingroei van onkruid. Hierdoor kan het gebruik van onkruidverdelgingsmiddelen meteen drastisch gereduceerd worden, wat ook weer een positief effect heeft op het milieu.

Zonnepanelen

De zoektocht naar verbetering en verdere verduurzaming van het bedrijf en haar producten blijft bij Koers constant aanwezig. Enkele jaren geleden kwam daardoor de BIO-variant op de markt. Deze Koersmix-variant wordt gebonden middels een plantaardig bindmiddel, is daardoor nog sterker en stabieler dan de overige Koersmixen en kan daardoor op plaatsen worden toegepast waar de eisen ten aanzien van draagkracht en belasting hoog zijn.

De meeste recente investering op het gebied van duurzaamheid heeft Koers gedaan in het aanleggen van 1.600 zonnepanelen op de droogschuur bij de productielocatie in Bovensmilde. Op deze locatie bevinden zich onder meer een wasinstallatie, puinbrekerij en de computergestuurde mengcentrale, die dankzij de zonnepanelen nu volledig zelfvoorzienend zijn en daardoor volledig CO2-neutraal. Dankzij het duurzame productieproces van Koers hebben de door het bedrijf geproduceerde Koersmix halfverhardingen een uiterst lage MKI van gemiddeld 1,44.  De Koersmix KoMex Naturel heeft zelfs een MKI-waarde van slechts 0,9. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.