Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Veilig naar de overkant’ bij project A16 Rotterdam
Locatie TK22B, Retro Light Bridge.

‘Veilig naar de overkant’ bij project A16 Rotterdam

Om veilig te kunnen oversteken en vrijliggende bouwwegen te creëren, die het onder- en omliggende wegennet niet belasten, heeft bouwconsortium De Groene Boog gebruik gemaakt van de diensten van Retrobridge. De Retro Bridge Groep is één van Europa’ s toonaangevende en leidende modulaire brugsysteem leveranciers. De Nederlandse vestiging in Den Bosch is opgezet en wordt geleid door Han Kastermans. Hij neemt ons mee langs de diverse oplossingen die ervoor zorgen dat in de drie deelgebieden van project A16 Rotterdam een oversteek gemaakt kan worden.

Locatie TK40B Zuid, Rotte, Retro Heavy Bridge.

Drie types brug ingezet

“We zijn begonnen bij de oprit naar de A20 en geëindigd tegen de A13 aan”, vertelt Kastermans. “In totaal spreken we over 13 tijdelijke bruggen, verdeeld over de 3 deelge-bieden. Daarbij zijn er drie soorten bruggen ingezet. De Retro Heavy Bridge, de Retro Light Bridge en de Retro Beam Bridge.”De Retro Heavy Bridge is het type brug waar het voor Retro Bridge ooit allemaal mee begonnen is. Kastermans: “Deze brug is tot 48 meter overspanning vrij bruikbaar, maar tot 27 meter is hij ‘oversized’. Daarom is de Retro Light Bridge ontwikkeld, die gaat tot 31,5 meter overspanning en kan eenzelfde maximale last aan als zijn grote broer. Door de inzet van staal met een grotere sterkte kan de Lightversie slanker zijn.”

Locatie TK40B Noord, Rotte, Retro Heavy Bridge.

De Retro Beam Bridge wordt door Kastermans omschreven als een ‘veredeld stempelschot’. “De brug wordt gemaakt door het aan elkaar lassen van een aantal HE-balken, aan binnen en buitenzijde. Aan een kant wordt een prefab vangrail aangebracht. Deze brug wordt geleverd in 10,5 meter, 13,5 meter, 16 meter en 19 meter overspanning en is niet door te koppelen in lengte. Er kan echter wel met een veelvoud aan wegbreedtes van 1,8 meter gewerkt worden.” Dan is er de Retro Heavy Bridge met een maximale wegbreedte van 250 cm. “De drie soorten bruggen zijn al naar gelang de behoefte op locatie gekozen. Grofweg onderscheiden we twee soorten gebruikers, enerzijds de aannemers, anderzijds de openbare weggebruikers.”

14.000 ton aan brugelementen

De dertien bruggen zijn tijdelijke oplossingen, in 2019 en 2020 gebouwd, straks in 2022 en 2023 verdwijnen ze weer van het toneel. “De huurperiode ligt tussen de 33 en 149 weken”, rekent Kastermans voor. “Retrobridge Nederland BV huurt deze elementen zelf uit de Retrobridge Holding. Vanuit Den Bosch stellen we de bestelde bruggen samen en transporteren deze naar hun locaties. Een gedeelte van de te ontvangen huur, wordt door ons naar Retro Bridge Holding doorgezet. In totaal beschikt de Holding over 14.000 ton aan brugelementen, met een bezettingsgraad van 90%. Daarom kom je ons denk ik tegen bij nagenoeg elk groot infraproject.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.