Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Wij gaan voor trede 4 op de Safety Culture Ladder’
André van der Meijde, QHSE-manager bij GW Leidingtechniek BV.

‘Wij gaan voor trede 4 op de Safety Culture Ladder’

GW Leidingtechniek BV is een bekende naam bij vele waterschappen, drinkwaterbedrijven en infra-aannemers. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerp, aanleg, renovatie, reiniging, reparatie en nazorg van met name afval- en drinkwaterleidingen. Veiligheid is daarbij topprioriteit. GW Leidingtechniek BV is reeds gecertificeerd voor trede 3 op de Safety Culture Ladder, maar gaat nu -onder bezielende leiding van QHSE-manager André van der Meijde- voor trede 4.

Veiligheid is een groot goed voor onze medewerkers en dus automatisch ook voor het bedrijf, zowel op kantoor als in het veld, begint Van der Meijde. Het bedrijf wordt onder andere ingeschakeld voor leidingreparaties of levensduurverlenging van bijvoorbeeld een rioleringsstelsel. “Onze mensen gaan dan de betonkoker in voor het uitvoeren van eventuele betonreparaties, uiteraard voorzien van de nodige PBM’s. Denk aan harnasbescherming, een volgelaatsmasker met ademlucht en gasdetectie, en aanvullend een alarmering bij dreigend hoogwater. We nemen geen enkel risico; veiligheid is topprioriteit. Toch zijn we van mening dat er nog ruimte is voor verbetering, vandaar onze ambitie om de stap naar trede 4 op de SCL te zetten.”

GW Leidingtechniek BV is gespecialiseerd in het ontwerp, aanleg, renovatie, reiniging, reparatie en nazorg van met name afval- en drinkwaterleidingen.

Bewustwording creëren

De Safety Culture Ladder geeft inzicht in de veiligheidscultuur binnen een organisatie. Het is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag te meten. Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd. “De invulling van de veiligheidscultuur binnen ons bedrijf heeft veel te maken met bewustwording”, zegt Van der Meijde. “Dat bereik je niet met één keer per jaar een meeting beleggen over het dragen van een helm en veiligheidsbril en de juiste manier van tillen. Iemand die veilig werkt, doet dat niet alleen voor zichzelf maar ook voor collega’s, familie, vrienden. Daarom is het zaak om medewerkers hier met regelmaat op te wijzen, alles wat aandacht krijgt groeit. Het moet gaan leven. Risico’s nemen toe, zodra de aandacht verslapt.” Trede 4 op de SCL houdt in dat veiligheidsregels niet alleen belangrijk worden gevonden (trede 3), maar dat veiligheid een hoge prioriteit heeft en continu wordt verbeterd. 

Kwaliteitscirkel van Deming 

Van der Meijde is op 1 februari jongstleden gestart om invulling aan te geven aan een proactieve veiligheidscultuur bij GW Leidingtechniek BV. “In de markt maak je mede met certificaten aantoonbaar waar je als organisatie staat, het opent tegelijk ook nieuwe deuren. Een certificaat moet echter geen blok aan het been zijn, maar zo geïntegreerd worden dat iedereen het nut ervan inziet zodat het vervolgens als vanzelf wordt nageleefd. Een opgave die je alleen maar bereikt door goed met elkaar te praten. Niet door een poster op te hangen. Dat geldt ook voor de veiligheidscultuur. Die moet gedragen worden en functioneert alleen als iedere schakel in de organisatie op elkaar aansluit. Om dat te bereiken, maken we onder andere gebruik van de Kwaliteitscirkel van Deming met uiteraard een sterke focus op interne veiligheidsissues.”

Veiligheid is een groot goed bij GW Leidingtechniek BV, zowel op kantoor als in het veld.

Voorwaarde voor succes

GW Leidingtechniek BV heeft behoorlijk wat certificaten aan de muur hangen, zoals ISO 9001, VCA, SCL en een aantal branche-specifieke managementcertificaten gericht op kwaliteit, gezondheid van medewerkers en milieu. “Met trede 4 op de SCL leggen we de lat voor onszelf weer een stukje hoger door proactief aan de veiligheidscultuur te gaan werken.” Een cultuur die overigens wel degelijk al aanwezig is bij GW Leidingtechniek BV, anders was trede 3 ook niet behaald. “De certificering voor trede 3 is hartstikke terecht, maar het is ook zo dat mensen op een gegeven moment blind zijn voor bepaalde processen. Het is goed om de organisatie tegen het licht te houden. Er valt altijd iets te leren en dat houdt nooit op. Het is een continu proces én een voorwaarde voor succes. Dat geldt niet alleen voor het aantal meters leiding dat GW Leidingtechniek BV realiseert, maar ook voor de kwaliteit van het geleverd werk, de Arbo-veiligheid… het draagt allemaal bij”, zegt Van der Meijde tot besluit.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.