Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van Aalsburg werkt aan duurzaam natuurherstel van De Schorren, een kweldergebied aan de Waddenkust
Van Aalsburg werkt aan duurzaam natuurherstel van De Schorren, een kweldergebied aan de Waddenkust.

Van Aalsburg werkt aan duurzaam natuurherstel van De Schorren, een kweldergebied aan de Waddenkust

De Schorren: een uniek kweldergebied aan de noordoostkant van Texel met veel bijzondere planten en dieren. Om het wad te beschermen, afkalving te voorkomen en de biodiversiteit te vergroten, zijn er in 1978 rijshouten strekdammen aangelegd. In opdracht van Natuurmonumenten voert Van Aalsburg hierop het groot onderhoud uit, onder ecologisch toezicht van Noordkop Groen (aangesteld door directievoerder op dit project: Ecogroen).

De eerder toegepaste rijshouten strekdammen zijn erg onderhoudsintensief: het wilgenhout tussen de paaltjes moest vaak vervangen worden. Daarnaast zijn er voortschrijdende inzichten in het gebruik van materialen die duurzamer en milieuvriendelijker zijn, wat voor Natuurmonumenten reden was om eenmalig een groter pakket aan onderhoudsmaatregelen uit te voeren. Aan Van Aalsburg om dat op een zorgvuldige manier te doen.

Unieke expertise en machines

Van Aalsburg heeft al ruim vijftig jaar ervaring in het werken in én met de natuur. Zo ook met het onderhoud en plaatsen van strekdammen. “We hebben al meerdere grote projecten in De Waddenzee uitgevoerd voor bijvoorbeeld Rijkswaterstaat”, zegt Dick van Aalsburg, van Van Aalsburg BV. “Al ons werk doen wij met oog voor de kwetsbaarheid van het gebied. Daarbij zetten we onze expertise en unieke machines in, zoals onze moeras-/wad-kranen, een aangepaste rupsdumper met kraan en we hebben zelfs een glijplaat achter de kraan toegepast om het gebied zo min mogelijk te frustreren.”

Over een lengte van zo’n 3 kilometer zijn nieuwe rijshouten strekdammen neergezet, waarbij het eerder toegepaste wilgenhout is vervangen door naaldhout.

Naaldhout in plaats van wilgenhout

“Bij De Schorren hebben we over een lengte van zo’n 3 kilometer nieuwe rijshouten strekdammen neergezet. De oude palen zijn verwijderd en vervangen en het eerder toegepaste wilgenhout is vervangen door naaldhout.” Volgens Dick houdt dat bewezen langer stand. “Ik merk dat steeds meer natuurorganisaties en ook Rijkswaterstaat hier de meerwaarde van in zien. Verder hebben we een aantal dammen verplaatst naar een effectievere plek of verwijderd daar waar ze niet het gewenste effect hadden. Ook hebben we de natuurlijke uitstroomplekken van de kreken geoptimaliseerd en zo de natuurlijke dynamiek versterkt. Alles met als doel om het unieke en dynamische natuurgebied zo goed mogelijk te beschermen en het wad stabiel te houden.”

Natuur met natuur beschermen

pnieuw een mooi project van Van Aalsburg, waarmee ze natuur met natuur beschermen. “Dat promoten we heel sterk en we zien ook dat klanten en opdrachtgevers daar meer en meer mee bezig zijn. Het past echt in het plaatje van circulair bouwen.” Het vergt wel wat onderzoekswerk, wanneer je natuurproducten gebruikt, volgens Dick. “Je wilt toch iets aanleggen wat lang meegaat. Daarom is Deltares de rijshouten strekdammen in de Deltagoot aan het testen op dit moment.” Van Aalsburg is inmiddels alweer bezig met een pilot op de schorren langs de Zeeuwse kust, in samenwerking met de Provincie Zeeland en Natuurmonumenten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.