Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Slopen van zeldzame bunkers uit WOII
Sinkegroep werkt al meer dan 30 jaar met materieel van SAES International.

Slopen van zeldzame bunkers uit WOII

Het braakliggend terrein aan de Prins Hendrikweg in Vlissingen wordt opnieuw ingericht. Tijdens het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden stuitte men per toeval op twee zeldzame bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, volgens de documentatie zou het hele bunkercomplex al in april 1980 zijn gesloopt. Sinkegroep is ingeschakeld om de twee bunkers zorgvuldig te slopen. De door SAES International nieuw geleverde Epiroc HB 4700 Dust-sloophamer kwam daarbij goed van pas.

Anders dan de documentatie deed vermoeden, is van het bunkercomplex in Vlissingen in 1980 alleen het 2 meter dikke betonnen dak gesloopt. De 3 meter dikke muren en vloeren waren in de ondergrond achtergebleven. De bunkers dienden oorspronkelijk als munitieopslag, maar tijdens de oorlog fungeerden ze als een toevluchtsoord voor gewonde Duitse militairen. “Hoewel de bunkers naar het oordeel van Stichting Bunkerbehoud redelijk zeldzaam waren, was de staat waarin ze verkeerden zo slecht dat sloop de enige optie was”, zegt Wilco Sinke, eigenaar van Sinkegroep. 

De door SAES International nieuw geleverde Epiroc HB 4700 Dust-sloophamer kwam goed van pas bij het slopen van de bunkers.

Oog voor het kleine

Sinkegroep is sinds de oprichting in 1976 uitgegroeid tot een toonaangevend full-servicebedrijf op het gebied van infra, sloopwerken, saneringen, transport en recycling. “We zijn een familiebedrijf met grote ambities en oog voor het kleine”, zegt Wilco. “We leveren ambachtelijk werk, waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest moderne en innovatieve technieken.” Half november 2023 is Sinkegroep in opdracht van de gemeente Vlissingen gestart met het slopen van de bunkers. “We zijn begonnen met het gedeeltelijk vrij graven van het bunkercomplex en het treffen van voorzieningen om het grond- en regenwater af te voeren”, legt Wilco uit. “Dat laatste vormde best een uitdaging, gezien de locatie en de toch behoorlijke diepte, maar met de nodige creativiteit is dat uiteindelijk goed gelukt. Vervolgens hebben we de originele gepantserde deuren in opdracht van Stichting Bunkerbehoud, heel voorzichtig verwijderd.

De nieuwe hamer weegt inclusief OilQuick OQ 90-kopplaat rond de 5 ton.

Beduidend verschil

Creatief was Sinkegroep ook met de inzet van materieel. Wilco: “We zijn gestart met een Epiroc HB 4100 sloophamer, geleverd door SAES International, aan onze destijds hagelnieuwe Caterpillar 352-rupskraan. Aangezien het beton snoeihard was, werden er met de hamer telkens kleine stukken beton vanaf geprikt. Die konden zo de breker in. Tegelijk met de aanschaf van de nieuwe en zwaardere rupskraan hebben we bij SAES International een zwaarder type sloophamer besteld om de set compleet te maken: een Epiroc HB 4700 Dust. Die is tijdens dit project afgeleverd. Zodoende konden we met deze zwaardere set het project nóg efficiënter aanvliegen. De nieuwe hamer weegt inclusief OilQuick OQ 90-kopplaat rond de 5 ton. Half december was al het puin verwijderd, in totaal zo’n 2.400 ton, en hebben we de twee gaten zo ver mogelijk aangevuld met zand en grond.”

Goede service

Sinkegroep werkt al meer dan 30 jaar met materieel van SAES International. “In de tussentijd hebben we ook even geproefd van aanbouwdelen van andere merken, maar uiteindelijk toch weer bij SAES  teruggekomen”, zegt Wilco eerlijk. “Het contact met SAES is buitengewoon, de service is goed en ze kunnen snel leveren. Inmiddels hebben we qua Epiroc sloophamers de range wel compleet, gaande van de HB 2500 en de HB 3100, die trouwens ook nieuw is, tot de HB 4100 en HB 4700. Ook hebben we nog een aantal kleinere sets mini’s en midi’s.” 

Ambities heeft Wilco nog te over. “De complete Zeeuwse markt bedienen we al. Daarom willen we in de sloopwereld doorgroeien verder Brabant en Zuid-Holland in. Bij Sinkegroep weten we waar we vandaan komen. We zijn ontstaan en groot geworden vanuit de Zeeuwse klei en daar zijn we ‘groôs’ op. We weten ook waar we naartoe willen, namelijk naar een duurzame toekomst. Met de circulaire sloopactiviteiten dragen we bij aan een betere omgeving. Veiligheid voor onze medewerkers en het belang van duurzaamheid zijn belangrijke pijlers voor onze voortdurende ontwikkeling.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.