Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
(R)evolutie op het gebied van afwatering
Water loopt over de PowerDrain.

(R)evolutie op het gebied van afwatering

Vroeger ging hemelwater vaak rechtstreeks naar het riool. Tegenwoordig is het wegspoelen van regenwater via rioleringssystemen ‘not done’ en worden er klimaatadaptieve eisen gesteld aan watermanagementoplossingen. Het hemelwater beschikbaar houden voor nuttige toepassingen is vaak een van die eisen. Een waterdicht afwateringssysteem hoort hierbij. Nu denk je misschien dat dergelijke eisen alleen spelen in binnenstedelijk gebied. Maar niets is minder waar. Steeds vaker worden er ook oplossingen gevraagd voor intensief en zwaarbelaste verkeersgebieden. Daarom is de PowerDrain met Sealin technologie ontwikkeld.

Een aantal roosters dat geschikt is in combinatie met een gietijzeren randbescherming.

PowerDrain voor intensief zwaarbelaste verkeersgebieden

De gloednieuwe PowerDrain lijngoot is voorzien van een 12mm gietijzeren randbescherming en een versterkt polymeerbetonnen gootelement. Hierdoor is deze lijngoot ideaal voor intensief en zwaarbelaste toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan busstations, winkelstraten, industrieterreinen, parkeergarages en luchthavens. 

Permanent waterdicht

De PowerDrain lijngoot is standaard voorzien van een Sealin-afdichting en voldoet ruimschoots aan de waterdichtsheidseisen van EN1433 en BRL5211 (KOMO). DE EPDM-afdichting van de Sealin zit afgeschermd in het gootprofiel en kan hierdoor niet beschadigd raken door mechanische reiniging van de goten of klimatologische inwerking. Een langdurige waterdichtheid is hierdoor gegarandeerd. Doordat water niet meer tussen de gootelementen kan doorsijpelen, wordt schade aan constructies, verzwakking van betonnen funderingen en vervuiling van het grondwater voorkomen

Omdat het EPDM-rubber niet geschikt is voor duurbelasting en licht minerale vloeistoffen – zoals olie en benzine – en het rubber niet vervangen kan worden, maakt het de Sealin-goten minder geschikt voor toepassingen in vloeistofdichte vloeren. Daarom is voor vloeistofdichte vloeren de PowerDrain met SF-veiligheidsvoeg beschikbaar.

Lijngoot PowerDrain.

Verwerkingsgemak

Functie alleen is niet genoeg. Daarom is de PowerDrain doorontwikkeld op het gebied van verwerkingsgemak. Want dankzij de geïntegreerde EPDM-afdichting is afkitten van de stootvoegen/elementen onderling niet meer nodig. Dat bespaart tijd en geld tijdens de bouwfase van projecten. Hierdoor heb je het beste uit twee werelden: water wordt snel en veilig opgevangen en afgevoerd waarbij de ondergrond en het grondwater maximaal worden beschermd én het bespaart tijdens de inbouwfase.

De PowerDrain Sealin is ook verkrijgbaar in Type-I. Hierdoor is er op een voldoende krachtige ondergrond geen betonommanteling nodig, zodat het verwerken van deze lijngoot een grote tijdbesparing en dus geld oplevert. In diverse praktijksituaties is al gebleken dat de PowerDrain-I Sealin een voordelige oplossing is. Lees bijvoorbeeld ook de referentiecase waarin een aannemer de rekensom maakte en blij is met zijn uiteindelijke keuze.   

Maximale veiligheid en vandalismebestendig

Voor de PowerDrain Sealin is een volledig nieuw vergrendelingsmechanisme ontwikkeld dat met een hoorbare klik veiligheid garandeert – de Powerlock. Bij een uitgenomen rooster steken de vergrendelingsnokken aan de zijden van het rooster uit. Wanneer het rooster in de goot wordt gelegd, is stevig aanduwen met de voet voldoende. Hierdoor schuift de vergrendeling terug over de rand van het frame en klikt deze vervolgens veilig vast in de gietijzeren rand. Het rooster is nu verkeersveilig vergrendeld en kan zonder gereedschap niet meer worden ontgrendeld. Maximale veiligheid en vandalismebestendig!

Omdat de nieuwe Powerlock-roosters geïntegreerde elastomeerdempers hebben zorgt dit, in combinatie met de nieuwe roostervergrendeling, ervoor dat je geruisloos over de lijngoot rijdt. Dus nooit meer rammelende losliggende roosters. Hierdoor is de PowerDrain Sealin zeer geschikt voor binnenstedelijke toepassingen.

PowerDrain bij hellingbaan parkeergarage.

Breed inzetbaar met oog voor design

Met de Drainlock® en Powerlock roosters is er een zeer ruime keuze aan roosters in vele vormen, kleuren en materialen.  De roosters voor deze lijngoot voldoen aan alle eisen, zowel op het esthetische als functionele vlak. Zo is er voor elke gewenste uitstraling een passend roosterdesign, zelfs custom-made oplossingen zijn mogelijk. 

Voor toepassingen bij hellingbanen, opritten en inritten van parkeergarages en bedrijfshallen is het bijzonder belangrijk dat het water van opzij de goot instroomt en niet over het rooster heen kan schieten. Het langsstaafdesign van het rooster voorkomt dit op effectieve wijze. Zo blijven bedrijfshallen en garages zelfs bij hevige regenval droog. Op hellingen komt daar, afhankelijk van de hellingshoek, nog de hogere stroomsnelheid van het water bij. Dit is echter geen probleem voor het nieuwe Powerlock rooster. 

Kwaliteit afstromend hemelwater verbeteren

In het verleden ging het hemelwater vaak rechtstreeks naar het riool. Met het oog op klimaatadaptatie zijn collect, clean, hold en release belangrijke elementen in de afwateringsketen geworden. Want tegenwoordig willen we wateroverlast voorkomen en de riolering ontlasten. Voorwaarde hierbij is een betere kwaliteit van het afstromende hemelwater. Door alleen het water op te vangen met deze nieuwe PowerDrain Sealin lijngoot, ben je er dus niet. Daarom heeft ACO ook andere aanvullende oplossingen in huis om een betere kwaliteit van het afstromende hemelwater te realiseren. Zij adviseren je graag zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. “askACO” noemen ze dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers natuurlijk gratis gebruik maken. Dus heb je een vraag over het monitoren, opvangen, reinigen, vasthouden en afvoeren van water? #askACO.

Referenties

Inmiddels zijn de eerste referentieprojecten gerealiseerd met deze PowerDrain Sealin. Op het dak van de parkeerkelder was er geen afvoermogelijkheid van het hemelwater via de bodem. Omdat ook de inbouwruimte voor een afwateringssysteem beperkt was door de geringe inbouwhoogte van maximaal 50 cm, vond ACO hier de oplossing met de PowerDrain-I Sealin. “Dankzij de lage inbouwhoogte, was er geen inbouw in betonommanteling nodig en met deze lijngoot van ACO was het een vrij simpele manier van inbouwen”, vertelt Alexander Ruijters, senior werkvoorbereider bij Infrascoop. 

Winkelcentrum voorkomt wateroverlast met subtiele en strakke lijnafwatering

“Toch was deze lijngoot niet de meest voor de hand liggende keuze”, vertelt Hennie Heesterbeek, bedrijfsleider bij Daams Valkenswaard. “Dit kwam vanwege de hoge prijs. Maar toen we ons er verder in verdiepten bleek dat er enorme inbouwvoordelen waren, waardoor de ACO PowerDrain-I Sealin toch voordelig uit de bus kwam. Het geringe grondverzet en het niet hoeven toepassen van een mortelproduct om de goot te stellen, heeft ons een grote tijdsbesparing en dus geld opgeleverd.” U vindt diverse QR-codes in de advertentie elders in dit blad. Deze brengen u na gescand te zijn direct naar de referentiecases die in dit artikel vermeld staan.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.