Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Pro-actieve werkmethode onderscheidende factor bij reconstructies en onderhoud van wegen
Gebr van Venrooij, in samenwerking met Waterschap Rivierenland en gemeente Nijmegen: Bouwrijp maken Stelt Zuid Nijmegen voor 300 woningen. Nabij nevengeul aan de Waal. (Beeld: Gonnie Helfrich Fotografie)

Pro-actieve werkmethode onderscheidende factor bij reconstructies en onderhoud van wegen

Grote plannen maken, dat kan iedereen. Ze goed uitvoeren is een vak op zich! Maar daar weten ze bij de Gebr. van Venrooij uit Weurt wel raad mee. Het middelgrote bedrijf voert werkzaamheden uit voor gemeentes en semi-overheden op het gebied van reconstructies en onderhoud van wegen. Vooral door middel van aanbestedingen in de vorm van raambestekken én met name in de regio Nijmegen.

Aan het woord is Peter van Venrooij, zoon van één van de vier broers die dit familiebedrijf in 1961 zijn gestart. Inmiddels wordt het bedrijf succesvol geleid door Peter’s zoon Paul. “We werken met 50 eigen mensen en een flexibele schil van 30-60 mensen. Als professional op het gebied van ondergrondse- en bovengrondse infra houden we ons bezig met ontwerp, de aanleg en het onderhoud van infrastructurele werken. Zowel nieuwbouw als onderhoudsprojecten bieden wij afzonderlijk of integraal aan.”

Natuurstenen trappen in winkelcentrum Hoogkoor in Boxmeer.

Slagvaardig en flexibel

“In regio Noordoost-Brabant, Noord-Limburg en Zuid-Gelderland, waar de meeste van onze projecten zijn, staat Gebr. van Venrooij bekend als een flexibele organisatie met korte lijnen.

Daardoor kunnen we snel reageren, werkzaamheden inpassen of aanpassen wat ons buitengewoon slagvaardig maakt”, zegt Peter. “Onze werkwijze zal nieuwe opdrachtgevers verrassen, maar is de reden dat bestaande opdrachtgevers al jaren zaken met ons doen. Ik zeg altijd ‘wie goed doet, goed ontmoet. Het doet me deugd dat mijn zoon Paul dat motto overneemt en toepast in de praktijk.” Daarnaast is ook de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding een reden waarom bedrijven en gemeenten graag terugkeren bij Gebr. van Venrooij.

Kwaliteit en kennisontwikkeling

“Onder kwaliteit verstaan wij niet alleen leveren wat er van ons gevraagd wordt, maar ook een oplossingsgerichte mentaliteit, bewuste klantgerichtheid én het voldoen aan de gestelde eisen van het project op het gebied van kwaliteit, arbo en milieu. Kennisontwikkeling is daarbij ook heel belangrijk”, vervolgt Peter. “Daarom zijn wij een erkend opleidingsbedrijf en al vanaf 1985 lid van de Stichting SPG Stivako in Oss: een samenwerkingsverband van een groot aantal wegenbouwbedrijven in de regio Noordoost-Brabant, met als doel de instroom van gekwalificeerde vakmensen voor de Grond- Weg- en Waterbouw veilig te stellen. Ons motto: ‘de juiste man op de juiste plaats’ maakt dat we graag tijd besteden aan het begeleiden van medewerkers. Zeer belangrijk voor de toekomst”, vindt Peter. “Waar we ook veel waarde aan hechten is samenwerken.”

“Elke opdracht is en blijft een kwestie van de juiste balans vinden tussen de belangen van onze opdrachtgevers, medewerkers, onderaannemers, leveranciers en niet in de laatste plaats, onze hedendaagse samenleving en het milieu.”

Circulariteit en CO2 reductie

“De zorg voor kwaliteit, arbo én milieu is verankerd in onze bedrijfsvoering en dienstverlening. Eigenlijk zijn wij al meer dan twintig jaar circulair bezig,” zegt Peter, “maar toen heette dat nog gewoon ‘zuinigheid’. Wij gooien niks weg wat nog te gebruiken is. Ik durf dan ook best te stellen dat wij het meest duurzame bedrijf zijn in de regio Nijmegen. Goede materialen, zoals bestratingsmateriaal, putten en kolken, worden schoon opgeslagen op ons depot en waar mogelijk weer ingezet. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag bij renovatieprojecten: ‘zeg, heb je nog…?’ Als je hergebruik als uitgangspunt neemt, kun je ontzettend veel vrijgekomen materiaal toepassen en scheelt dat ook in levertijden.”  

Machinaal leggen van dikformaten in Kerkstraat Beuningen.

EMVI-aanbestedingen

“Toen zich een jaar of tien geleden de eerste EMVI-aanbestedingen aandienden -Nijmegen was één van de eersten hierin-, zagen wij hierin kansen. Dankzij onze jarenlange kennis van de gebieden in en rond Nijmegen, konden wij een pro-actieve werkmethode op papier zetten en konden we economisch voordelig inschrijven. Als je plannen maakt met de kennis van Nijmegen in je achterhoofd, tackel je problemen op voorhand. Dit meedenken met de opdrachtgever resulteerde in een goed gevulde orderportefeuille. Zo kwamen er steeds meer EMVI-aanbestedingen met verschillende speerpunten waarbij circulariteit en CO2-reductie de laatste tijd steeds meer onder de aandacht komen.”

Trots op het Keizerkarelplein

De Nijmeegse binnenstad en veel gebieden in de regio kent Peter als zijn broekzak. “Ik kan geen honderd meter rijden of ik zie plekken die wij gemaakt hebben.” Het meest trots is hij toch wel op het Keizerkarelplein. “Eén van de mooiste projecten waar ik als uitvoerder aan heb gewerkt. Het plein is destijds in één keer goed gelegd, maar liefst 42 jaar geleden. En geloof je het als ik zeg dat er pas enkele weken geleden voor het eerst iets gerepareerd moest worden?!” Verder vertelt Peter over de Delistraat in
Nijmegen: een groot project in Nijmegen waar een flinke CO2-reductie (maar liefst 67%) is behaald op dat project. Op dit moment is Gebr. van Venrooij bezig met een grootschalig project in Nijmegen, waar CO2-uitstoot en circulariteit belangrijke speerpunten zijn. “We doen er veel moeite voor zo’n opdracht binnen te halen en passen onze plannen aan op de kennis van het gebied. Door mee te denken en dankzij onze integriteit, scoren we hoog”, besluit Peter.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.