Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ontwikkeling revolutionair circulair bindmiddel ligt prima op koers 
Asfalt gemaakt van bitumen en PR (links) en met een circulair bindmiddel en PR (rechts). Visueel niet van elkaar te onderscheiden.

Ontwikkeling revolutionair circulair bindmiddel ligt prima op koers 

De wegenbouw als pionier en kartrekker binnen de circulaire transitie. Het klinkt in eerste instantie misschien niet logisch. Maar juist binnen deze specifieke discipline is het mogelijk om uit de maatschappij onttrokken reststromen te verwerken tot een nieuw duurzaam bindmiddel. Het is een initiatief waarvoor Latexfalt uit Koudekerk aan den Rijn een compleet en succesvol traject heeft ontwikkeld. GWW volgt de uitrol op de voet.

Nadat Latexfalt vorig jaar via GWW rapporteerde over de theorie waarmee het in staat is om een circulair bindmiddel te ontwikkelen, volgde begin 2023 de mededeling dat in de vorm van een prototype het eerste succes was geboekt. Wanneer we Hans Hendrikse, groepsleider R&D binnen Latexfalt, vragen naar de actuele status omtrent de bitumenvervanger, klinkt er volop jubel. “We zijn erin geslaagd om binnen een laboratoriumopstelling de eerste asfaltproefstukken te vervaardigen”, zo zegt hij. “Een resultaat dat we via samenwerkingen met verschillende externe partijen verder willen uitbouwen.” 

Zoveel plastic gaat er in één blik circulair bindmiddel.

Bewijs geleverd

Gevraagd naar de exacte stand van zaken, vertelt Hans het volgende. “In de vorm van diverse aannemers, leveranciers en kennisinstituten hebben we inmiddels een aantal partners om ons heen verzameld. Met hun hulp hebben we het bewijs geleverd dat het daadwerkelijk mogelijk is om reststromen om te zetten in asfalt (zie foto, red.). Daarnaast zijn we recentelijk ook onderdeel van het Circuroad-project geworden. In dit kader hopen we er met onze expertise aan bij te dragen dat de toekomstige bindmiddelen nóg beter presteren en zo circulair mogelijk zijn.”

Publicatie

Samen vervolgstappen maken en kennis delen op het circulariteitspad is de ultieme ambitie van Latexfalt. Vandaar dat de productiemethode onder de titel Characterization and Design of Circular Binders onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke journal Sustainability. “We staan altijd open voor samenwerking”, besluit Hans. “Wie bij wil dragen aan een circulaire wegenbouw kan dan ook contact met ons opnemen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.