Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe wegen leiden naar een duurzame toekomst
Prof. Dr. Em. Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen spreekt de genodigden van Latexfalt toe op de klantendag in Utrecht.

Nieuwe wegen leiden naar een duurzame toekomst

Alleen samen kunnen we de doelstellingen halen

Op weg naar 2030 en 2050 is ook in de infrasector één ding helder: het is geen makkelijke weg die afgelegd moet worden. Schaarste in grondstoffen en strenge milieueisen vragen om alternatieve productiemethoden in de hele bouw- en infrasector. Geen sinecure, maar er wordt in ons land hard gewerkt aan innovatieve alternatieven. Eén van de koplopers in dit innovatieproces is Latexfalt. We spreken met Foeke Elzinga, Manager Commercie bij het in Koudekerk aan den Rijn gevestigde bedrijf.

Wegenbouw als katalysator van een duurzaam proces

“Met het verlaten van fossiele brandstoffen en een focus op de transitie naar elektrificatie en waterstof zullen we schaarste in bitumen alleen maar zien toenemen”, schetst Elzinga de nabije toekomst. “De milieueisen voor asfaltproductie zijn zo hoog, dat conventionele productiemethoden sowieso op de helling staan. Tijd dus om van de nood een deugd te maken: wij zien volop kansen voor circulaire wegenbouw. Het ligt voor de hand dat men bij ‘circulair’ denkt aan het inzetten van oud asfalt als circulair product, Latexfalt wil het begrip circulair echter breder maken, branche overstijgend zelfs.”

Elzinga duidt op het feit dat de asfaltindustrie altijd al hoogwaardige wegen kon maken van bitumen, afkomstig uit het raffinageproces van aardolie, maar dat er wat Latexfalt betreft ook andere reststromen als circulaire grondstof ingezet kunnen worden. “Dan moet je denken aan maatschappelijke reststromen als verpakkingsplastics en autobanden bijvoorbeeld. In plaats van dat ze op een afvalberg belanden of verbrand worden, kunnen ze een tweede leven tegemoet gaan in het wegdek van de toekomst. Hetzelfde geldt voor restolie uit de voedselindustrie, die zou als verjongingsmateriaal op het wegdek kunnen belanden.”

Ambities maak je samen waar

Er is veel onderzoek nodig voor het toepassen van alternatieve reststromen voor doeleinden in de wegenbouw. Latexfalt wil er alles aan doen om dat te onderzoeken, maar geeft aan dit niet alleen te kunnen. “We moeten weten hoe deze nieuwe grondstoffen zich gedragen in de praktijk en welke logistieke keten er nodig is om alles van afvalberg naar wegdek te krijgen. We willen zeker weten dat deze circulaire inzet nog steeds bijdraagt aan het waarborgen van de hoge kwaliteit van het Nederlands wegdek”, aldus Elzinga.

“Op dit moment focussen we ons bij Latexfalt op het ontwikkelen van analysemethoden om het gedrag en eigenschappen van bitumen in kaart te brengen. Daarmee kunnen we betere voorspellingen doen over het hoe en waarom een bitumen in de weg verouderd en een ontwerp maken waarmee we alternatieven voor bitumen kunnen ontwikkelen met de reststromen van de toekomst. Dat wil Latexfalt samen met bouwend Nederland doen.” Kennisdeling is daarbij van het grootste belang, getuige ook de klantendag die Latexfalt op 7 april organiseerde, waarop diverse lezingen met betrekking tot duurzaamheid gegeven werden. Dagvoorzitter was niemand minder dan Prof. Dr. Em. Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.