Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bij de Zwaardslootseweg en Australiëweg in Zoetermeer zijn de oude houten schermen vervangen door een prachtig Kokowall® geluidsscherm.

Met een zeer gunstige levenscyclus analayse en MKI-waarde

Langs de Nederlandse wegen staan kilometers aan geluidsschermen. Belangrijk voor omwonenden om geluidsoverlast te beperken. Naast functioneel is het helemaal prettig als ze er esthetisch fraai uit zien. Voor met name gemeentes, overheden en Rijkswaterstaat is het belangrijk om te weten hoe het zit met de duurzaamheid van de schermen. Arjan Kick, projectmanager bij Kokosystems vertelt dat de Kokowall® geluidschermen van Kokosystems een zeer gunstige levenscyclusanalyse (LCA) en MKI-waarde hebben.

Het Kokowall® geluidsscherm langs de Grote Beer in Veenendaal in aanbouw.

“Overal hebben we te maken met steeds strenger wordende eisen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Ook wat betreft geluidsschermen”, zegt Kick. “Toch wordt er niet alleen gekeken naar de materialen en producten die minder effect hebben op het milieu, maar ook of het geluidsscherm aan de eis van minimaal 50 jaar levensduur voldoet.”

Circulair en duurzaam

Kokosystems maakt voor de geluidsschermen gebruik van de hernieuwbare grondstof kokosvezel, gerecycled kunststof voor de buizen en recyclebaar staal als duurzame materialen. “In aanbestedingen is er sprake van een toenemende vraag naar de milieu-impact van producten over de gehele keten. Daarom hebben we ervoor gekozen een LCA en MKI-waarde te laten berekenen door Tauw en die scores zijn goed”, zegt Kick. “We worden nu gezien als hét systeem met een groene implementeerbare uitstraling en een lange levensduur.”

Ter vervanging van houten schermen

De natuurlijke eigenschappen, de ecologische meerwaarde en de fraaie esthetische uitstraling doen het dan ook goed in EMVI-aanbestedingstrajecten. “Niet alleen bij de aanleg van nieuwe schermen, maar juist ook daar waar bestaande, veelal houten schermen aan het einde van hun levensduur zijn, bieden wij een prima alternatief dat wel meer dan 50 jaar meegaat.” Kick noemt de projecten voor de gemeente Zoetermeer. “De 30 jaar oude houten schermen op de grondwal aan de Zwaardslootseweg en de Australiëweg zijn – over een totale lengte van circa 700 meter- vervangen door onze natuurlijke standaard Kokowall® geluidsschermen. Functioneler, fraaier én duurzamer.”

Ook in Veenendaal is Kokosystems samen met partner Van Schie bezig een bestaand houten scherm te slopen en een nieuw duurzaam geluidsscherm van Kokosystems te implementeren. “Het geluidsscherm loopt langs de drukke Grote Beer die parallel aan de A12 naar de Rondweg-Oost loopt. Nadrukkelijke eis was een scherm met gebruik van circulaire, duurzame materialen. Op verzoek van de omwonenden krijgt de nieuwe geluidswal een groene uitstraling, die we realiseren door klimop tegen het scherm te laten groeien. Kokosvezel is een ideaal substraat voor luchtgewortelde klimplanten”, zegt Kick. “Bijkomend voordeel is dat de beplanting het fijnstof filtert en zo het CO2 gehalte in de lucht vermindert. Hij besluit: “Omdat we alles in eigen beheer maken, hebben we voor elke situatie een passende, geluidswerende oplossing, waarbij we elk project begeleiden. Van advies tot engineering en uitvoering.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.