Na een afwezigheid van 6 jaar vormt Parijs van 24 t/m 27 april eindelijk weer het decor van een van de grootste vakbeurzen voor bouwmaterieel in Europa: Intermat. De branche heeft in de tussentijd allesbehalve stilgezeten en dus kunnen bezoekers zich opmaken voor een veelzijdig evenement, dat is opgebouwd rond de thema’s verduurzaming en innovaties om verschillende uitdagingen binnen de bouwsector te bedwingen. Ook deze keer maakt World of Concrete Europe onderdeel uit van het programma.
“Uiteraard geldt decarbonisatie als hoofdthema. Zowel op de stands als op het demoterrein zijn tal van emissievrije machines te bewonderen”, vertelt beursdirecteur Christophe Lecarpentier. “Naast elektrisch of waterstof komen ook andere oplossingen richting een fossielvrije toekomst aan bod, zoals vloeibaar aardgas (LNG) of HVO-biodiesel. We proberen emissiebeperking breed te belichten, zodat bezoekers zelf kunnen bepalen welke toepassing voor hen geschikt is. Ook aanverwante thema’s, zoals de digitale transformatie of het bijscholen van personeel, staan centraal. Er zijn zoveel vragen te beantwoorden. Als middelpunt van de show is er een tv-studio, waar aandacht wordt geschonken aan al die veranderingen. Welke middelen zijn voorhanden? Welke vereisten stelt dit aan de manier van werken? Hoe is energie op locatie te krijgen? En wat betekent dat voor fabrikanten?”
De grootste internationale fabrikanten tonen tijdens Intermat hun innovatieve aanpak, die sinds de laatste editie in 2018 in een stroomversnelling is gekomen om de overgang naar zero emissie het hoofd te bieden. “Nagenoeg alle grote spelers zijn van de partij”, weet Christophe. “Denk daarbij aan Caterpillar, Volvo, Liebherr, Hitachi, Komatsu, Kobelco, Develon, Bobcat, Sany, LiuGong, Wacker Neuson, Magni en ga zo maar door. Ook veel leveranciers van componenten of uitrusting hebben hun deelname toegezegd, zoals ZF, Cummins, Topcon, Leica en Steelwrist. Bijna alle merken die tijdens de laatste edities verstek lieten gaan keren nu terug.” Hiermee wint de beurs duidelijk aan importantie. De organisatie streeft ernaar om op allerlei manieren waarde toe te voegen. Naast machines is er een uitgebreid programma met onder andere lezingen en de Innovation Awards in verschillende productcategorieën.
Niet alleen op de stands staat duurzaamheid centraal, ook de beurs zelf stelt alles in het werk om de CO2-voetafdruk te verlagen. Om die reden is het aantal beursdagen in de nieuwe opzet teruggebracht van zes naar vier dagen, telkens tussen 9.00 tot 18.00 uur. Exposanten laten het Parc des Expositions in Parijs bruisen van de bouwmachines en aanverwante producten of diensten. Zo tonen Engcon en Steelwist beide de derde generatie van hun draaikantelstuk, brengt Volvo de onlangs geïntroduceerde ECR40 en HX04 Fuel Cell (prototype knikdumper) voor het voetlicht, plaatst Develon de minigravers DX10Z-7, DX17Z-7 en DX19-7 in de spotlights en zet Deutz het 160-jarig bestaan luister bij met de TCG7.8 Hydrogen krachtbron met 220 kW/300 pk vermogen en 1.000 Nm koppel, die in plaats van een brandstofcel is gebaseerd op de gasmotortechnologie van deze Duitse fabrikant.
Het Chinese merk Sunward timmert aan de weg met elektrische graafmachines. In navolging van een 2- en 24-tonner tijdens de bauma wordt in Parijs het doek getrokken van de 1-tons SWE 10FED en 6-tons SWE 60UFED (semi-binnendraaier). Op de Bobcat-stand trekt het Rogue X2 wielladerconcept veel aandacht en is een gamma van negen roterende verreikers met 5 tot 8 ton capaciteit te bewonderen, afkomstig van Magni. De Italiaanse constructeur showt met de TH3.6 een miniverreiker met 6 meter werkbereik, waarvan op termijn ook een elektrische versie komt. Kobelco onthult onder het motto ‘Built for perfectionists’ drie primeurs. Naast de binnendraaier SK380SRLC-7 en 53-tonner SK520LC-11E (opvolger SK500) is een eerste telerupskraan (TKE750G) te bewonderen. Het Turkse Hidromek toont met de HMK635WL een 22-tons wiellader en LiuGong toont louter vier elektrische modellen, waaronder de nieuwe 6-tons wiellader 820TE met 1,2 kuub bakinhoud en een 22-tons rupsgraver.
World of Concrete
Gelijktijdig met Intermat vindt in Parijs het benchmarkevenement World of Concrete Europe plaats, dat de betonsector samenbrengt in een vakbeurs mét congres. Als uithangbord voor een branche die streeft naar reductie van de CO2-uitstoot, is dit een niet te missen gelegenheid om de innovatie en dynamiek van de betonwereld te ervaren, zowel als het gaat om producten of technologieën als processen, toepassingen en materieel. World of Concrete Europe brengt zo’n 200 exposanten, 2.000 beursbezoekers en 500 congresbezoekers bijeen in de Franse hoofdstad. Alle belangrijke spelers in de Europese betonsector zijn aanwezig.