Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hoe Emulsie Asfalt Beton gunstig kan bijdragen aan de inhaalslag in woningbouw
De gunstige MKI-waarde van EAB wordt verkregen doordat er weinig primaire grondstoffen worden gebruikt, het koud wordt bereid en er slechts een dunne laag van wordt aangebracht.

Hoe Emulsie Asfalt Beton gunstig kan bijdragen aan de inhaalslag in woningbouw

Toenemend verkeer, strengere milieueisen en verduurzamingsdoelstellingen: allemaal factoren die in hoge mate bepalend zijn voor de te nemen maatregelen op het gebied van aanleg, beheer en onderhoud van onze infrastructuur. Een gesprek met Michel Langereis, commercieel manager bij Rapid Asfalt en Bert Boekholt, manager uitvoering bij Rapid Asfalt over hoe Emulsie Asfalt Beton (EAB) gunstig kan bijdragen aan de inhaalslag in de woningbouw.

Investeren in infrastructuur

De enorme woningbouwopgave heeft ongetwijfeld gevolgen voor de infrastructuur. “Er zullen flinke investeringen gedaan moeten worden om nieuwe infrastructuur te realiseren”, zegt Langereis. “Daarnaast is het belangrijk de bestaande infrastructuur toekomstbestendig te maken met het oog op de verwachte verkeersgroei. En dat allemaal met de verduurzamingsdoelstellingen in ons achterhoofd: nogal een opgave”, volgens Langereis. “Daar spelen wij uiteraard op in. Ons Emulsie Asfalt Beton heeft een gunstige MKI-waarde en goede LCA-prestaties. Het is belangrijk dat opdrachtgevers inzien dat EAB niet alleen de levensduur van asfalt kan verlengen, maar ook CO2-reducerend is, wat gunstig is in aanbestedingen en met het oog op de enorme bouwplannen.”

EAB is in kleur leverbaar, voor het accentueren van bijvoorbeeld fietssuggestiestrook.

Levensduur van asfalt verlengen

Boekholt licht toe: “De gunstige MKI-waarde wordt verkregen doordat er in EAB weinig primaire grondstoffen worden gebruikt, het koud wordt bereid en er slechts een dunne laag van wordt aangebracht. Als we het over een tijdsbestek van dertig jaar bekijken: normaal gesproken moet je elke 10 jaar het asfalt vervangen en vier keer de deklaag. Wij adviseren om op 80% van de levensduur (dus na zo’n 8 jaar) EAB aan te brengen. Vervolgens vervang je na 15 jaar de toplaag. Na 23 jaar weer nieuwe EAB en dan na 30 jaar weer de toplaag. In een cyclus van dertig jaar, bespaar je dan dus 1x de toplaag. Niet alleen het materiaal, maar ook de bijbehorende energie en kosten van de aanleg hiervan. Ander bijkomende voordelen zijn dat er weinig bijkomende werkzaamheden zoals bermaanvullingen, frezen, putten ophalen of straatwerk aansluiten zijn en er is sprake van minimale omgevingshinder omdat de weg snel weer berijdbaar is. Ons EAB past dus perfect in het duurzaamheidsbeleid.”

Rode EAB

In het kader van duurzaamheid zet Rapid Asfalt nog meer belangrijke stappen: “We hebben een nieuwe rode EAB ontwikkeld”, vertelt Langereis. “Deze is gebaseerd op zwarte bitumen emulsie.” Zwarte emulsie staat veel dichter bij aardolie dan blanke bitumen emulsie, wat in feite gewoon kunststof is. “De afbraak is dus makkelijker wanneer je dicht bij aardolie blijft. Blanke bitumen zijn milieutechnisch gezien erg zwaar belastend en eigenlijk uit den boze binnen de asfaltwereld”, vindt hij. “Onze rode EAB met zwarte bitumen emulsie is hoogwaardig recyclebaar, minder milieubelastend en duurzamer. Het kost namelijk minder energie om deze emulsie te maken, maar is ook prijstechnisch interessanter.” Boekholt vult aan: “Niet alleen de prijs van het product zelf, maar ook als je kijkt naar de verwerking ervan. Het is minder vochtgevoelig en daarom makkelijk aan te brengen bij mindere weersomstandigheden, zonder dat dit ten koste van de kwaliteit gaat uiteraard!” Langereis besluit: “Combineer die gunstige MKI-waarde met de goede LCA-prestaties en het lijkt ons duidelijk dat bedrijven, overheden en gemeenten voortaan kiezen voor dit nieuwe, duurzame alternatief.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?