Familiebedrijf De Boer & De Groot civiele werken uit Harlingen wil de meest duurzame waterbouwer van Noord-Nederland worden. Een ambitie die niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is. En ook niet iets wat je bereikt door enkel 100% elektrificatie. Hoe dan wel? Daarover vertelt Gerard de Boer, directeur en derde generatie De Boer, meer.
‘Je ziet het pas als je het doorhebt’. Een uitspraak van wijlen Johan Cruijff die Gerard graag gebruikt om uit te leggen hoe duurzaam denken en doen alle keuzes die we maken beïnvloedt. “Duurzaamheid zit ‘m in alles. Hoe je ontwerpt, welke materialen je gebruikt, waar je materialen vandaan haalt, de bewerking ervan, omgang met elkaar en met de klant, maar ook met wie je samenwerkt en hoe deze visie aansluit bij onze duurzame ambities; hoe je kijkt naar aanbestedingen en zo kan ik nog even doorgaan. Wil je echt stappen maken, dan moet je het ook behapbaar maken. In feite zijn het allemaal puzzelstukjes die op een gegeven moment in elkaar passen.” Maar met enkel het elektrificeren van je wagenpark en materieel ben je er niet, is Gerard van mening. “Duurzaamheid is aan verandering onderhevig. Want wat is duurzaamheid écht? Als je duurzaamheid bovenaan zet, moet innovatie binnen je bedrijf ook in het teken staan van duurzaamheid. Elektrificatie is ‘slechts’ een onderdeel van het geheel. Kijk ik naar ons wagenpark, dan is de helft ervan elektrisch. Ook hebben we meerdere elektrische heftrucks en kranen. Dat zijn de eerste stappen naar geheel emissievrij werken.”
Op hun weg naar verduurzaming gaat het familiebedrijf niet over één nacht ijs. “We zijn van oudsher een maakbedrijf. Zo bouwde mijn opa in de naoorlogse jaren vooral kleinschalige dammen, bruggen en stuwen voor de boeren. Vandaag de dag zijn we nog steeds een maakbedrijf maar de manier waarop en wat we bouwen is sterk veranderd in de loop der jaren. Verandering begint met bewustwording binnen je bedrijf. Daar hebben we de afgelopen jaren ook sterk op ingezet. In 2023 hebben we ons bedrijf gereorganiseerd om ook daadwerkelijk onze duurzame ambities te kunnen vertalen naar de praktijk.”
Haar duurzame ambities waarmaken, betekent tevens dat De Boer & De Groot keuzes maakt in projecten. Zo heeft zij de ambitie om in 2035 alle projecten geheel emissievrij uit te voeren. Ook hierin zijn de eerste stappen gezet. Een mooi voorbeeld is het project KRW Zwarte Water van Rijkswaterstaat. Binnen dit Natura2000-gebied worden luwtezones gecreëerd, onder andere door het aanbrengen van een damwand en een langzaam stromende nevengeul. In deze luwtezones kunnen vissen paaien ter vergroting en verrijking van de visstand. “Rijkswaterstaat daagde ons in de tender uit om zoveel mogelijk emissievrij te werken. Dat heeft ertoe geleid dat we, samen met ELM uit Waddinxveen, onze eerste elektrische funderingsmachine hebben ontwikkeld met een accupakket en een vermogen van 525 kW. Het is tot nu toe nog de eerste van zijn soort in Nederland. Ook hebben we één van onze sleepboten uit 1962 voorzien van een elektrische motor en accupakket. Binnen het projectgebied kunnen we daardoor volledig elektrisch varen. Deze stappen hebben we mede kunnen zetten dankzij de goede samenwerking met Rijkswaterstaat in hun projecten.”
De transformatie van Forteiland Pampus tot een 100% zelfvoorzienend en fossielvrij eiland is een ander mooi voorbeeld van een duurzaam project waar het bedrijf met veel trots aan meewerkt. Hier maakt De Boer & De Groot als partner van het project onder andere tijdelijke havenvoorzieningen voor de aanvoer van materiaal en bouwmaterieel, het grondverzet en het plaatsen van damwanden.
Kijkende naar alle ontwikkelingen die De Boer & De Groot doormaakt, is Gerard meer dan trots op het familiebedrijf en haar mensen. “Ik ben ook zeker heel nieuwsgierig naar wat de toekomst gaat brengen. Wij willen als De Boer & De Groot hier in ieder geval een duurzaam onderdeel van zijn.”