Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Elektrisch materieel en duurzame asfaltmengsels
Voorbeeld van een succesvolle verduurzaming van infrastructureel werk: de aanleg van het 750 meter lange stadsstrand in de wijk IJburg, Amsterdam.

Elektrisch materieel en duurzame asfaltmengsels

Bij infrastructurele werken in Amsterdam

KWS is marktleider in de wegenbouw en de productie van asfalt in Nederland en heeft -net als moederconcern VolkerWessels- mooie doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Emissievrij in 2030 en 100% circulair in 2040. Ambitieus? Beslist. Haalbaar? Zeker, zeggen Raymond van de Stadt en Pepijn Kok van KWS.

“Nederland loopt voorop als het gaat om het gebruik van elektrisch materieel en de verduurzaming in de inframarkt gaat rap ten opzichte van andere segmenten”, zegt Van de Stadt, directeur asfaltbedrijf KWS en kartrekker van het elektrisch asfaltmaterieel binnen KWS. “Al onze opdrachtgevers willen verduurzamen, maar de grote internationale machineproducenten blijven achter. Met onze koplopersaanpak proberen we de versnelling erin te krijgen en waar dat niet snel genoeg gaat, bouwen we zelf machines om.”

KWS investeert continu in duurzaamheid: dit is één van de vijf volledig elektrische drierol-walsen.

Innovatief elektrisch materieel

Zo heeft KWS al een asfaltspreidmachine en vijf statische drierol-walsen omgebouwd. Ook is er een mobiel fast-charging station gebouwd die tijdens de schaft alle machines weer oplaadt. “Verduurzamen is maatwerk. Gelukkig hebben wij de mensen, middelen én expertise in huis om dit soort innovatieve dingen te doen.” Steeds meer fabrikanten en ook Rijkswaterstaat zien hoe ver KWS wil gaan en dat het bedrijf continu investeert in duurzaamheid. “We doen er nu veel ervaring in op en als het straks gemeengoed is, hebben wij al een sterke positie te pakken.” 

Investeren in duurzaamheid

Kok, bedrijfsleider bij vestiging Amsterdam-Utrecht, merkt dat de afstand tussen de gemiddelde klant en een innovatieve aannemer in elektrificeren nog erg groot is. “We investeren nu, voor de toekomst van onze klanten en voor de levensvatbaarheid van ons bedrijf. Uiteindelijk is dat weer goed voor de totaaleconomie.” Naast de grote inzet van elektrisch materieel, richt KWS zich ook op het toepassen van duurzame asfaltmengsels. “Op deze twee vlakken kunnen we namelijk de grootste stappen zetten in onze branche”, weet Van de Stadt.

Duurzame asfaltmengsels

Om de duurzaamheidsambities te behalen, investeert KWS in de best beschikbare technologieën op het gebied van asfaltproductie om 100% circulair asfalt op een lage temperatuur te kunnen produceren. “Daarbij hergebruiken we het materiaal dat vrijkomt bij een wegrenovatie en voeren we onze projecten zo duurzaam mogelijk uit. We leveren dan ook geen beloftes meer, maar echt een circulair en emissieloos product”, zegt Kok, “waarbij de totale kosten van circulair en emissieloos werken niet hoger hoeven te zijn dan bij de traditionele werkwijze.”

Verduurzaming infrastructureel werk

Een mooi voorbeeld van de verduurzaming van infrastructureel werk is het asfaltonderhoud in Stadsdeel West (Amsterdam), een vervolg op het onlangs succesvol afgeronde werk in Stadsdeel Oost, waar ook strandwerk IJburg met het 750 meter lange stadsstrand onderdeel van is. Dit was het eerste project dat KWS volledig CO2-negatief heeft opgeleverd. Kok tot slot: “We hebben onder andere met de gemeente Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst waarin we de ruimte krijgen om nieuwe duurzame innovaties in te zetten en te testen. Zo kunnen we blijven ontwikkelen en innoveren, want met elkaar willen we tenslotte het beste voor de toekomst.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.