Platform over civiele techniek & infrastructuur
Wegenbouw & Rail

Efficiënt en duurzaam asfaltonderhoud is Emulsie Asfalt Beton (EAB)

P1000621 kopiëren
Met de compleet computergestuurde mobiele machine van Rapid Asfalt worden de grondstoffen gemengd. Vervolgens wordt de EAB-deklaag in één arbeidsgang gelegd en verdeeld over het wegdek van bestaande wegen.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Rapid Asfalt

17 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het asfaltmengsel “Emulsie Asfalt Beton” van Rapid Asfalt draagt bij aan gunstige wMKI-waarden en past daarmee perfect in het duurzaamheidsbeleid.

Gunstige MKI-waarde

Emulsie Asfalt Beton (EAB) is een mengsel van mineraal-aggregaat (brekerzand), bitumenemulsie, katalysator (minimale hoeveelheid cement) en water. Door het minimale gebruik van primaire grondstoffen, koude verwerking en de dunne laagdikte, heeft EAB een gunstige MKI-waarde. “De toepassing van EAB laat op alle milieueffecten een significant lagere belasting zien in vergelijking met een (dun) warm bereide deklaag”, zo geeft Rob de Kleine -directeur van Rapid Asfalt- aan. Hij rekent het ons voor: “De MKI van EAB verwerkt op een gemiddelde locatie in Nederland, is voor een microdeklaag met EAB 0/3 berekend op €0,14/m2 en voor EAB 0/6 op €0,20/m2. Maar duurzaamheid zit niet alleen in MKI, het heeft ook zeker betrekking op de levensduur en de focus voor kwaliteit in uitvoering. De productie en verwerking op locatie is daarom van essentieel belang”, vervolgt De Kleine en legt uit dat de eerdergenoemde grondstoffen in een mobiele meng- en verwerkingsinstallatie geproduceerd en gemengd worden. “Koud bereid en daarmee energie- en CO2-besparend. Het mengsel wordt vervolgens direct in één arbeidsgang op de deklaag van bestaande wegen aangebracht. Met als bijkomend voordeel: het wegdek is al na 30-60 minuten weer overrijdbaar.” Rapid Asfalt dus! Bovendien kan een weg voorzien van een EAB-microdeklaag -afhankelijk van de drukte op de weg- weer tenminste zeven tot tien jaar mee. En aan het einde van de levensduur is het materiaal voor 100% recyclebaar als gewoon asfalt; een enorm gunstige levenscyclus dus!

EAB is in diverse kleuren leverbaar, voor het accentueren van bijvoorbeeld fietssuggestiestrook.

Toepassingsmogelijkheden EAB zijn veelzijdig 

Als specialist in de toepassing EAB, richt Rapid Asfalt zich al ruim dertig jaar op de verwerking van dit product op asfaltwegen en houdt daarmee de Nederlandse wegen in topconditie. “De toepassingsmogelijkheden zijn veelzijdig, daar EAB geschikt is voor alle verkeersintensiteiten. EAB wordt niet alleen toegepast om deklagen aan te brengen, te herstellen of te beschermen, maar ook als rijspoorvulling en voor het vastleggen van asfaltwapening. Samen met onze opdrachtgevers kijken we welke van onze EAB-systemen de meest geschikte onderhoudsoplossing is.”

Voldoet aan diverse eisen

EAB heeft zich als product reeds lang bewezen, het voldoet aan diverse wensen en eisen ten aanzien van de asfaltproblematiek én milieueisen. “Daar bovenop komt de gunstige prijs en het feit dat er weinig bijkomende werkzaamheden nodig zijn, zoals bermaanvullingen, frezen, putten ophalen, straatwerk aansluiten et cetera. Bovendien is er sprake van minimale omgevingshinder, omdat de weg weer snel berijdbaar is. Dit maakt het product ook zeer geschikt voor bedrijfsterreinen en parkeerplaatsen.” De Kleine besluit: “De EmulsieAsfaltBetontechniek is een duurzame oplossing voor wegenonderhoud en overheden zien dit terug in hun ‘financiële’ beleid.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht