Platform over civiele techniek & infrastructuur
Een duik in de wereld van civiele onderwaterbouw
In samenwerking met Bonneveld BV wordt de bouwkuip op het hoofdstation Groningen gerealiseerd (Beeld: Aquatech).

Een duik in de wereld van civiele onderwaterbouw

In de afgelopen 20 jaar heeft Aquatech Diving een goede naam opgebouwd als duikbedrijf gespecialiseerd in civiele onderwaterbouw. In een wereld waar waterbeheer en bouwprojecten steeds complexer worden, heeft het Friese bedrijf vorig jaar een volgende belangrijke stap gezet. Het jaar 2023 werd daardoor een boven verwachting dynamisch jaar met bijzondere projecten waar ze meer dan trots op zijn. 

In 2022 is Aquatech opgesplitst in twee divisies, Aquatech Offshore en Aquatech Diving. Hierdoor ontstond de behoefte aan een overkoepelende naam, dit is Aquatech Group geworden waardoor het geheel uitlegbaar is en beide divisies zich zo nog beter kunnen specialiseren in hun respectievelijke vakgebieden. Het jaar 2023 bracht Aquatech Group veel uitdagingen en mogelijkheden. Zo boekte de inshore-divisie onder leiding van Steven Spanhaak mooie successen. Een opmerkelijk project waar Steven trots op is, is de betrokkenheid van Aquatech Diving bij de herinrichting van de Singelgracht Marnixgarage in Amsterdam. “Hier hebben onze duikers 1.200 meter damwand gebrand. Een andere mijlpaal was het gereedmaken van de bouwkuip van Hoofdstation Groningen. Daar wordt een ondergrondse fietsenstalling en bus-onderdoorgang gerealiseerd. Deze complexe operatie vereiste zeker de nodige precisie en vakmanschap.” Steven benadrukt dat de vakmensen van Aquatech Group vooral goed zijn in niet-standaard werk, met name in constructie- en bouwwerk. “De afgelopen jaren hebben we als Aquatech een reputatie opgebouwd waarbij we complexe en technisch uitdagende problemen snel en effectief aanpakken. Omdat we met name goed zijn in constructie- en bouwwerk, willen we hier de komende jaren ook verder in doorgroeien.”

Huzarenstukje op de Noordzee

Ook de offshore-divisie, geleid door Rob Borgonjen, maakte een indrukwekkende start. “Eén van onze eerste grote projecten was in opdracht van NOGAT, wat meteen een huzarenstukje was. Het project betrof een gaspijpleiding boven Texel met een diameter van 90 centimeter. Hiervan was de betonnen coating losgekomen, waardoor de pijpleiding begon te drijven.” Volgens Rob een bijzondere situatie die om een pragmatische oplossing vroeg die snel te realiseren was. “In een tijdsbestek van pakweg een week hebben we alles geregeld om in actie te komen. We hebben hiervoor de Glomar Worker ingezet, een indrukwekkend 60 meter lang Diving Support Vessel, met een team van 22 duikers, supervisors en inspectiespecialisten. Zij hebben betonnen blokken met een uitsparing over de leiding geplaatst om deze veilig op zijn plaats te houden.” Het adequate werk van het team bleef zeker niet onopgemerkt bij NOGAT. Peter Baars, Operations Manager NOGAT: “Dankzij de vlotte beschikbaarheid en geleverde inspanningen is escalatie naar de omgeving voorkomen en hebben we de transportcontinuïteit kunnen behouden. NOGAT hoopt in de toekomst weer activiteiten met Aquatech te kunnen uitvoeren.”

Damwand verwijderen keersluis Kornwerderzand (Beeld: Aquatech).

Offshore Wind op de Noordzee

Een ander bijzonder project dat Aquatech Offshore afgelopen jaar met succes afrondde, was in opdracht van Eneco. Bij één van de windmolenparken op de Noordzee moesten een aantal kabels, die mogelijk defect zouden gaan, vervangen worden. Aquatech Offshore is gevraagd verschillende ‘cable protection systems’ te verwijderen. Voor deze uitdaging mobiliseerde Aquatech Offshore een duikteam van 18 duikers, supervisors en inspectiespecialisten. Met hun expertise en precisie slaagden ze erin de gestelde taken binnen het geplande tijdsbestek tot een goed einde te brengen. Rob: “Dit project toont aan dat we bij Aquatech Offshore de beschikking hebben over vakmensen die complexe technische duikoperaties kunnen leiden en volbrengen. We zijn een relatief klein team van harde werkers die gaan voor kwaliteit en tevreden klanten.”

Volgende uitdaging in 2024

Met een succesvol 2023 achter de rug, kijkt Aquatech Group nu vooruit naar 2024. Een van de eerste projecten op de agenda is de herinrichting van de veerhavens, zeven in totaal. De renovatie- en onderhoudswerkzaamheden verschillen per locatie. “Vanuit onze Inshore
divisie zullen we kathodische bescherming op de damwand aan gaan brengen, wat een enorme onderneming is. Afgezien van mooie projecten ligt onze focus in 2024 vooral op het nog efficiënter maken van onze organisatie.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.