Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Eco-railing voorziet nog beter in de behoefte van opdrachtgevers
De leuningen van BIRSTA kunnen zelfs geleverd worden in de vrachtwagen kerende klasse H4b.

Eco-railing voorziet nog beter in de behoefte van opdrachtgevers

“We zijn altijd op zoek naar oplossingen die niet alleen technische verbeteringen zijn, maar ook esthetisch.” Aan het woord is Harry Klos, projectleider bij Saferoad Holland. Saferoad heeft haar pakket voertuig kerende leuningen onlangs verder uitgebreid met de Eco-railing. “Deze nieuwe leuning is bedoeld voor toepassing op kunstwerken, maar is ook in aardebaan te gebruiken.”

BIRSTA leuning met overgang in aardebaan.

Meer keuze bieden

Op kunstwerken wordt een leuningsysteem doorgaans vastgezet met palen op een voetplaat, die met ankers in het beton zit. Een aardebaan heeft in de grond geheide palen. “Normaliter is dat het verschil in aanbrengen tussen het kunstwerk en de aardebaan”, aldus Harry. “Een geleiderail wordt doorgaans met planken uitgevoerd, een leuning met ronde of vierkante liggers. Met de Eco-railing willen we meer keuze bieden, passend bij de situatie en de geldende eisen. Het is een N1-systeem voor gebiedsontsluitingswegen. Bijvoorbeeld voor kleine kunstwerken, met een maximum toegestane snelheid van 80 km per uur op het kunstwerk. Afhankelijk van de weg, de eisen en de maximum toegestane snelheid, kan er voor diverse voertuig kerende klassen gekozen worden. Ook voor de hoger kerende vermogens H1 of H2. “Eco-railing is daarbij vanaf het kunstwerk veilig door te trekken naar de aardebaan. “Dat levert een rustig en esthetisch verantwoord beeld op”, legt Harry uit. “Eco-railing kan ook nog eens gecoat worden in een ral-kleur naar wens, om te harmoniëren met de omgeving.”

Render van de Eco-railing, doorlopend in aardebaan.

Duurzaam in te zetten

“Een groot voordeel van Eco-railing is dat de afstanden tussen de stijlen zo gekozen zijn (om de 2 meter), dat hij op de aanwezige ankers gebruikt kan worden op het kunstwerk. Er hoeven dus geen nieuwe ankergaten geboord te worden. Dat is niet alleen montage technisch zeer wenselijk, het werkt ook nog eens sneller en duurzamer”, legt Harry uit. “Voor deze leuning is uiteraard ook geluidsreducering beschikbaar, dan worden er beugels toegevoegd waarin geluidswerende elementen gehangen kunnen worden. Dat maakt deze leuning ideaal voor inpassing in het landschap, in bewoond gebied is deze geluidsreductie zeer welkom, in druk bevolkte gebieden leveren viaducten doorgaans meer geluidsoverlast op dan men denkt. In natuurgebied zorgt de geluidsreductie ervoor dat fauna minder verstoord wordt. Achter de geluid reducerende elementen meet je al snel een reductie van 6 tot 10 dB. De Eco-railing kan bovendien uitgerust worden met een veilige anti-overklim voorziening.”

Meedenken met de architect

Het design van Eco-railing spreekt sowieso aan, en Saferoad kan op alle fronten meedenken met de architect. Harry licht toe: “We komen graag in de ontwerpfase aan tafel om met de architect mee te denken en zijn wensen om te zetten in een leuning op maat, voorzien van CE-markering conform EN1317-5. Ook daarin zijn we ambitieus, we willen innovatief en compleet zijn.     

Uiteraard wordt Eco-railing waar mogelijk vervaardigd uit gerecyclede grondstoffen. Op alle fronten is deze leuning een grote upgrade ten opzichte van de oude leuningen die vervangen moeten worden op kunstwerken en een hele mooie keuze bij nieuwe kunstwerken. Het feit dat de geteste leuning ook in aardebaan kan worden doorgetrokken maakt hem niet alleen heel veilig, maar ook visueel mooi. Je ziet geen verschil in designstijl en de overgang verloopt vloeiend. Het oog wil ook wat tenslotte!”

SafeLine M: de bovenligger is een ovalen buis, die over de palen zakt.

Overgangen ‘fröbelen’ is verleden tijd

Herman Odijk, directeur bij Saferoad Holland, voegt zich bij het gesprek: “Eco-railing is een hele betaalbare leuning die uitermate geschikt is voor ontsluitingsgebieden bij nieuwe woonwijken en eigen toegangswegen. We zien dat woongebieden in rap tempo expanderen onder de huidige woningnood. Dat brengt veel nieuwe infrastructuur met zich mee, waaronder ook verbindingsbruggen waar een maximumsnelheid van 80 km per uur geldt. Met Eco-railing heb je als gemeente of provincie een esthetisch fraaie oplossing, die niet te zwaar drukt op het budget en ook nog eens veiliger is, omdat de leuning op het kunstwerk naadloos overgaat in aardebaan.”

Daar stopt het echter niet bij Saferoad: ook voor het zwaardere werk zijn er oplossingen die van het kunstwerk in de aardebaan doorlopen. Herman: “Opdrachtgevers zijn steeds meer op zoek naar dit soort esthetische oplossingen, waarbij een hoog kerend vermogen een vereiste is. Wij bieden die oplossingen met onze Scandinavische BIRSTA-lijn en de SafeLine leuningen. De leuningen van BIRSTA kunnen zelfs geleverd worden in de vrachtwagen kerende klasse H4b. Door het ruime aanbod is het ‘fröbelen’ van overgangen tussen kunstwerk en aardebaan systemen verleden tijd. Naast het feit dat knutseloplossingen lelijk zijn, vormen ze ook de zwakke schakel in het totale kerend vermogen. Immers, we gaan ervan uit dat de railingen op het kunstwerk en in de aardebaan getest en genormeerd zijn, maar de zelf bedachte overgang tussen twee totaal verschillende constructies is dat zelden. Met Eco-railing en de lijnen BIRSTA en SafeLine is er geen excuus meer om ‘broddelwerk’ te verrichten als overgang.”

SafeLine M is ook nog eens toepasbaar op 100 km wegen met een (groene) strook in het midden, waar fysieke rijbaanscheiding gewenst is.

De brug als visitekaartje

Saferoad legt veel nadruk op het gecoat kunnen leveren van de oplossingen. “Onze ervaring is dat naarmate de brug mooier wordt, er vaker gekozen wordt voor een railing met een hoger kerend vermogen en een mooie, bij de omgeving passende coating. De brug is het visitekaartje van de architect tenslotte. Dan mag de railing er robuust uitzien, in een mooie kleur. Een duplex coating (zink en poedercoating) gaat ook nog eens 50 jaar mee”, aldus Herman.

Voor elk railingsysteem geldt dat Saferoad er de juiste accessoires bij kan leveren. “We leveren de anti-overklim beveiliging in verschillende uitvoeringen”, legt Herman uit. “Het raster past bij het betreffende type leuning en laat zich altijd netjes monteren. Optisch top, qua veiligheid optimaal.” Veel bruggen en bruggetjes stammen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 en zijn aan vervanging toe. Daar ligt nog een hele taak dus. Herman knikt en zegt: “Als je toch gaat vervangen, doe het dan meteen goed en veilig. Met de bijbehorende overgangen die we leveren tussen kunstwerk en aardebaan kun je uit de voeten onder alle omstandigheden. Qua design bieden we alle keuze. Neem onze Scandinavische SafeLine M bijvoorbeeld: De bovenligger is een ovalen buis, die over de palen zakt. Heel erg mooi om te zien en ook nog eens toepasbaar op 100 km wegen met een groene strook in het midden, waar fysieke rijbaanscheiding gewenst is. Kortom: maak het veiliger, maak het mooier!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.