Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaam fundatiesysteem voor niet-draagkrachtige bodems
Het Romfix-systeem is uitermate geschikt voor de aanleg van tijdelijke wegen naar de kraanopstelplaatsen, hei-installaties, boormachines etc. voor de bouw van onder andere windmolenparken, hoogspanningstracees en aanleg van ondergrondse infra.

Duurzaam fundatiesysteem voor niet-draagkrachtige bodems

Het duurzame fundatiesysteem blijkt uitermate geschikt om op een slappe en niet-draagkrachtige bodem een stabiele weg of zelfs een kraanopstelplaats aan te leggen. “Daarmee wordt op voornamelijk veenachtige ondergronden een welhaast onvoorstelbare CO2-besparing gerealiseerd”, zegt Paul Schmal van Romfix. “Oxidatie van veen is zo onderbelicht.”

Afsluiters van de Gasunie bevinden zich op de meest uiteenlopende posities. “Op draagkrachtige zandgronden vormt het water- en gasdoorlatend afdekken ervan geen enkel probleem. Op locaties waar de ondergrond minder draagkrachtig is, was er op zijn zachtst gezegd een uitdaging”, schetst Schmal. “Veelal bevinden deze locaties zich op het land en mag de afsluiter niet bezwijken onder invloed van de zware landbouwmachines. Echter, hoe zwaarder de fundatie, hoe harder deze wegzakt in een slappe bodem. Met alle ‘stress’ van dien en spanning op het leidingwerk.”

Drijvend fundatiepakket

Samen met de Gasunie heeft Romfix een systeem ontwikkeld waarin verschillende duurzame fundatiesystemen worden gecombineerd. Schmal: “Het resultaat is een onderbouwconstructie die een factor 2,3 stabieler is dan een traditioneel systeem. Dit wordt weer gecombineerd met duurzaam en lichtgewicht opvulmateriaal wat maakt dat de combinatie als het ware drijft op het veengebied, maar draagkrachtig genoeg is om zwaar verkeer te verdragen.” Daar blijft het niet bij, want in maart van dit jaar heeft Romfix hetzelfde concept, weliswaar verzwaard uitgevoerd, succesvol beproefd bij een kraanopstelplaats met daarop een totaalgewicht van 350 ton aan materieel. Daarnaast is het Romfix-systeem uitermate geschikt voor de aanleg van tijdelijke wegen naar de kraanopstelplaatsen, hei-installaties, boormachines et cetera voor de bouw van onder andere windmolenparken, hoogspanningstracés en aanleg van ondergrondse infra.

“In Stolwijk, Gouda en Rotterdam hebben we al voor diverse pleinen, voetgangers-gebieden en parkeerplaatsen een drijvende onderbouwconstructie gerealiseerd.”

Oxidatie van veen

“Eerdergenoemde projecten worden over het algemeen midden in het landschap gerealiseerd en staan enkele honderden meters van de ‘verharde’ wereld in bijvoorbeeld een veengebied of in de klei”, vervolgt Paul van Riel, eigenaar van Romfix. “Hiervoor worden tijdelijk wegen aangelegd. Traditioneel wordt de teelaarde afgegraven, zand of puin ingereden en stalen rijplaten gelegd. In de EMVI-aanbesteding wordt vervolgens druk gerekend met de CO2-uitstoot die de machines en alle vrachtwagenbewegingen veroorzaken. Men vergeet rekening te houden met de oxidatie van het veen. Simpelweg: omdat men het niet weet. Onbekend maakt onbemind. Doordat het veen belucht wordt, verbrandt het. Er komt dan ongelooflijk veel CO2 vrij tot wel het tienvoudige van alle vrachtwagenbewegingen. Met het Romfix-systeem kan gewoon op de teelaarde een stabiele weg worden aangelegd en blijft een onvoorstelbare hoeveelheid aan CO2 ingekapseld.”

Nederland zakt harder dan de zeespiegel stijgt. Ook voor pleinen, tuinen en centrumgebieden biedt het Romfix-systeem uitkomst. “In Stolwijk, Gouda en Rotterdam hebben we al voor diverse pleinen, voetgangersgebieden en parkeerplaatsen een drijvende onderbouwconstructie gerealiseerd. Ze dobberen in het gebied en worden afgevoegd met een flexibele water- en gasdoorlatende voeg. Het systeem is zo ver doorontwikkeld dat we er een systeemgarantie op verlenen”, besluit Schmal.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.