Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De wereld van oplossingen en mogelijkheden achter afval
granova® drainmix: een sterke, secundaire bouwstof met kleine holtes die gebruikt wordt als fundering op plaatsen waar water op een vertraagde manier moet worden afgevoerd.

De wereld van oplossingen en mogelijkheden achter afval

Milieudoelstellingen als Cradle tot Cradle, reductie van CO2 en stijgende kosten van primaire grondstoffen maken alternatieve grondstofwinning meer dan ooit het overwegen waard. Onder het mom ‘alles eruit halen wat erin zit en dat terugbrengen in nieuwe producten’, zorgt Heros Sluiskil ervoor dat bodem-assen zo duurzaam mogelijk worden verwerkt tot alternatieve grondstoffen. Daarmee loopt het bedrijf voorop in de circulaire economie.

“Bodem-as is het residu dat overblijft na verbranding van restafval”, vertelt Martijn Hoekman, Sourcing & Product Manager Minerals bij Heros Sluiskil. Heros werkt zo’n 900.000 ton bodem-as op wat vervolgens onder de merknaam granova® als duurzaam alternatief voor primaire grondstoffen op de markt verkrijgbaar is.

Bij een project in Amsterdam aan de Kromme Mijdrechtstraat wordt granova® drainmix van Heros toegepast.

Ingenieuze systemen, innovatieve concepten

“Met eigen ontworpen installaties waarin een ingenieus systeem van verschillende technieken gebruikt wordt, halen wij alle metalen, ferro en non-ferro uit de bodem-assen. Een deel van de overgebleven mineralen wordt daarna gebruikt als toeslagstof voor de betonindustrie (granumix). Een ander deel van de mineralen wordt verder schoongemaakt en als vrij toepasbare bouwstof ingezet (combimix). Combimix wordt onder andere gebruikt als duurzame zand- en grondvervangers bij funderen en ophogen in de wegenbouw. Het is als eerste Nederlandse product goedgekeurd door Rijkswaterstaat, overeenkomstig de Green Deal”, zegt Hoekman. “Drainmix is een van de laatste innovaties. Een sterke, secundaire bouwstof met kleine holtes die gebruikt wordt als fundering op plaatsen waar water op een vertraagde manier moet worden afgevoerd.”

Adaptieve systemen

De piekbelasting en onvoorspelbaarheid van water is toegenomen, waardoor er meer adaptieve systemen worden ontwikkeld. “Dat kan met primaire grondstoffen, maar met drainmix heb je een sterk, milieuvriendelijk en kosten efficiënt alternatief. Deze duurzame klimaatadaptie is toepasbaar bij pleinen, parkeerplaatsen, fietspaden en sportvelden. Maar ook bij wegen.” Hoekman doelt op Innova58: een project van Rijkswaterstaat waarbij de Innovatiestrook aan de A58 een belangrijke showcase is van duurzame en circulaire toepassingen binnen de gww. Aannemer van Kessel heeft in samenwerking met AquaBASE een constructie voorgesteld om waterberging onder asfalt te realiseren, waarbij de granova® drainmix is toegepast. Door een andere constructie in de berm wordt het water teruggeleid onder de snelweg en gebufferd in de holle ruimte van de drainmix. “Mooi om te zien hoe er in oplossingen wordt gedacht als je een duurzaamheidsconcept uitschrijft.”

Bewustwording en acceptatie

Hoekman merkt dat de markt de secundaire materialen nog niet helemaal omarmd heeft. “Iedereen praat over innovatieve ideeën en C2C, maar bij de uitvoering ervan loop je tegen weerstand aan. Onnodig, want al onze producten voldoen aan de wet- en regelgeving -zonder beperkende maatregelen- en kunnen dus gewoon toegepast worden.” Ook primaire grondstofproducenten hoeven volgens Hoekman niet bang te zijn voor hun marktpositie: “Het kan complementair aan elkaar zijn, wanneer je goede afspraken over toepassingen maakt.” Hoekman besluit: “Hoog tijd dus dat de markt weet dat Heros een grote professionele organisatie is, die een maatschappelijk probleem aanpakt, productstromen levert die aan de vereiste regelgeving voldoen en zo de bijdrage aan een circulaire economie meer dan serieus neemt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.