Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Vakmanschap en teamwork vormen de vloeistofdichte basis voor wielerparcours Dak van Drenthe
Met behulp van een kraan wordt de folie uitgerold. (Beeld, André Sprong)

Vakmanschap en teamwork vormen de vloeistofdichte basis voor wielerparcours Dak van Drenthe

Cofra kan bouwen op meer dan 25 jaar ervaring met High Density Poly Ethylene folie (HDPE), ook wel geomembraan genoemd. Deze folie wordt ingezet om een verontreinigde onderlaag hermetisch af te sluiten en daarmee geschikt te maken voor een nieuwe functie. En dat is precies waarvoor deze folie bij het Dak van Drenthe door Cofra wordt toegepast. Eind september vindt daar namelijk het Europees Kampioenschap wielrennen plaats.

De mensen van Cofra brachten het project in 12 weken tot stand. (Beeld, André Sprong)

HDPE-folie is bestand tegen een groot aantal chemicaliën zoals zuren, zouten, alkaliën, alcohol, oliën en koolwaterstoffen. Dit type folie wordt in Nederland toegepast om stortplaatsen af te sluiten. De stroken worden aan elkaar gelast. Dagelijks wordt er een kwaliteitscontrole door Cofra uitgevoerd. 

Klus van formaat 

Rob Vorselman is als projectleider Nederland verantwoordelijk voor de uitvoering: “Cofra werkt al vanaf 2004 samen met Attero (toen nog Essent milieu). Op de stortplaats Wijster is zo’n 90% met ons product en door onze specialisten afgedicht. We zien het Dak van Drenthe als het finale stuk, zeg maar het prestigelaagje.” Gezien het totale oppervlak en de lange en steile taluds is deze klus van een fors formaat. In totaal gaat het om 160.000 vierkante meter, waarvan 100.000 in deze eerste fase die nu is afgerond. 

Alle stappen van het aanbrengen van de folie worden door Cofra nauwgezet gemeten en gedocumenteerd. (Beeld, André Sprong)

Marchal Jacobs is bij Cofra verantwoordelijk voor het voor- en na traject: “Om exact op 1 mei te kunnen beginnen zijn we half maart al gestart met de inkoop van de materialen. Onze deadline voor oplevering stond op 31 juli. Dat geeft een behoorlijke druk op het werk.” 

Rob: “Bij dit project wordt AVI bodemas, een restmateriaal van afvalverbranding, als eerste laag aangebracht op de stortplaats. De bodemas wordt geprofileerd en verdicht. Daarna volgt een laag van 7 centimeter Trisoplast dat een beschermend en zelfherstellend vermogen heeft. Die laag dekken wij weer af met 2 mm HDPE folie. De banen worden door middel van lassen aan elkaar verbonden en vormen zo een vloeistofdichte laag. De lassen worden lopende het werk getest door er overdruk op uit te oefenen. Daarna verleggen we de drainagemat die moet zorgen voor de afvoer van hemelwater. Dat gaat immers niet door de HDPE folie heen.” 

De foliebanen zijn 80 meter lang en 7,5 meter breed. (Beeld, André Sprong)

Gegevens opgeslagen 

Afhankelijk van het hellingspercentage kiest Cofra voor een vlakke of geruwde folie. Marchal: “Tijdens het hele proces worden alle gegevens opgeslagen. De locatie van de banen, wie de lassen heeft gemaakt en de testen heeft uitgevoerd, wat de weersomstandigheden zijn geweest… We hebben ter plaatse een testcontainer staan voor continue controle. Ook de rollen hebben een uniek nummer dat terug te voeren is op de productiebadge in de fabriek. Zo is te allen tijde exact terug te vinden op welke dag een bepaald deel van de folie is gelegd, welke instelling de machines hebben gehad en indien van toepassing ook of er reparaties zijn verricht.” 

(Beeld, André Sprong)

Vakmanschap, doorzettingsvermogen en teamwork 

Cofra werkt louter met ervaren mensen. Onze lassers zijn al 15 tot 30 jaar in dienst. Rob: Onze mensen hebben het hele project in 12 weken tot stand gebracht. Dat is werken onder hoge druk met een optimale accuratesse. Ik vergelijk het maar met de Champions League. De foliebanen zijn 80 meter lang en 7,5 meter breed. In het felle zonlicht wordt de folie al snel 60 graden, dat vergt het nodige van onze mensen, zeker op zo’n lang en steil talud. De werkzaamheden zijn verder weersgevoelig, dus toen er drie weken lang regen viel, hadden we een planningsprobleem. Maar het is gelukt, zonder daarbij de veiligheid van alle betrokkenen uit het oog te verliezen.”

Cofra ervaart de samenwerking met moederbedrijf Boskalis als bijzonder prettig. Dat bleek al tijdens eerdere projecten. De partijen kennen elkaar, werken geïntegreerd. Door een onderling vertrouwen en dynamiek vullen ze elkaar bij dit soort projecten perfect aan. De foliewerkzaamheden zijn vóór de gestelde termijn opgeleverd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.