Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Teamwerk slaat de klok in Weert
“Onze zonnepanelen produceren meer stroom dan we nodig hebben en we geven deze weer door aan de energieprovider.”

Teamwerk slaat de klok in Weert

Wanneer we Richard Janssen van Nering Bögel in Weert vragen om terug te blikken op 2021, zegt hij zonder aarzeling: “Ondanks alle turbulentie in de maatschappij was het ook dit keer weer een jaar door mensen, voor mensen.” Janssen legt uit dat de oplossingen in watermanagement die we van Nering Bögel elke dag tegenkomen, veel verder gaan dan het toegepast gietijzer en beton. “Die producten worden ontworpen, geproduceerd, getransporteerd en geplaatst door mensen. Onze mensen zijn betrokken bij onze producten totdat we ze ‘uitzwaaien’ als ze met de vracht-wagen meegaan. Elke keer als ik een lading het terrein zie afrijden, dan denk ik: dat hebben ze weer goed gedaan. Ja, ik ben trots op onze medewerkers, net zoals zij trots op ons bedrijf zijn.”

Rekening houden met elkaar

“Je ziet door de aanhoudende coronamaatregelen dat mensen geneigd zijn om de teugels te laten vieren. Rekening houden met elkaar wordt voor veel mensen dan moeilijk, terwijl diep in het hart iedereen weet dat we voor een gezamenlijke opgave staan. Dat vergt aanpassings- en doorzettingsvermogen. Daar zie ik dan ook meteen de congruentie met het bedrijfsleven in het algemeen en ons bedrijf in het bijzonder. In welke situatie het bedrijf zich ook bevindt, in je eentje krijg je niets voor elkaar. Samenwerken, elkaar in de waarde laten en respecteren is het devies. “

Ook bij Nering Bögel was het een kwestie van aanpassen, met thuiswerken, videobesprekingen, mondkapjes en een anderhalve meter reglement. “En zo kwam het werk elke keer weer op tijd af. We hebben qua hiërarchie best een bijzonder bedrijf.  Ook al ben ik zelf eigenaar en is Toin Bongers directeur, we draaien gewoon 100% mee in het bedrijf en hoeven geen lakens uit te delen. Je vindt bij ons geen verticale bedrijfskolom, we zijn horizontaal geprogrammeerd. Onze collega’s weten wat er van hen verwacht wordt en doen hun werk zonder extra aansporing. Met zijn twee-en-twintigen hebben we een mooi resultaat bereikt, ondanks de hindernissen die corona opwierp.” Waar zit dat succes dan?

Janssen: “Wij (Toin en ik) nemen bewust het risico om onze collega’s zelf te laten beslissen hoe ze hun job inrichten en uitvoeren. We maken duidelijk wat er van hen verwacht wordt en laten ze vrij in hoe ze dat doel bereiken. Natuurlijk hebben we richtlijnen, maar binnen dat kader mogen zij het zelf bepalen. Dit kunnen we ons veroorloven omdat we maar met 22 collega’s zijn. De goudhaantjes zijn de commerciële medewerkers, zij hebben het dagelijkse contact met de relaties. Maar… de medewerkers van de logistieke afdeling zijn de baas, grappig he? Je kunt van alles beloven als verkoper, maar het moet wel keurig samengesteld en geladen worden. En de betrokkenheid van iedereen komt goed in beeld wanneer iemand van kantoor een foutje heeft gemaakt. Dan zien we een man in pak op de heftruck zijn ‘vergissing’ zelf laden na 17.00 uur. Dat is natuurlijk ook een consequentie van de vrijheid die de medewerkers genieten. Zo leer je ten minste goed communiceren met elkaar, als je iets vraagt, dan krijg je alle medewerking voor de beste oplossing. Wil je graag eigenwijs zijn? Dan is dat bij Nering Bögel niet wijs. Dat doe je maar één keer. Stiekem geniet ik hiervan en constateer ik dat, gezien het feit dat hier niemand uit eigen beweging vertrekt, onze manier van werken en met elkaar omgaan zorgt voor een relaxte werkomgeving. We hebben in jullie magazine iemand met 50 dienstjaren in het zonnetje gezet, maar het rijtje loopt per 5 jaar!”

Hand in eigen boezem

Dit was ook het jaar van de (energie) positiviteit, als we de edities van dit magazine teruglezen. Janssen knikt en zegt: “Ja, je moet als bedrijf de hand in eigen boezem durven steken. Als je de middelen hebt om iets bij te dragen aan een schonere wereld, dan zie ik het als een morele plicht om dat ook te doen. Onze zonnepanelen produceren meer stroom dan we nodig hebben en we geven deze weer door aan de energieprovider. Daarnaast zijn we continu bezig met circulariteit in onze productie en ook op dat vlak bereiken we mooie dingen. Zoals onlangs nog aangegeven in GWW-magazine: niets doen is geen optie. Er wordt veel geklaagd dat ‘het te laat is’. Maar wat is dan het alternatief? Bij de pakken neer gaan zitten en wachten tot alles (versneld) naar de knoppen gaat. Ik dacht het niet.”

Om anderen te inspireren en duidelijke taal te spreken (of het goede voorbeeld te geven) is Lau in het leven geroepen. Een cartoon van een putdeksel die allerhande avonturen beleeft en hier en daar heldere uitleg verschaft. “We hebben een mascotte verzonnen om wat meer in de derde persoon te kunnen publiceren. Zo heeft Lau de opmerking gemaakt: ‘De beste ideeën zijn simpel’. Dat is ons credo bij Nering Bögel. We ontrafelen graag complexe zaken, slaan problemen ‘plat’ en vragen onszelf continu af of iets eenvoudiger kan. Meestal is dat namelijk zo, weten we uit ervaring.”

We sluiten af met de blik op 2022 en vragen Janssen hoe hij tegen het volgende jaar aankijkt. “We gaan gewoon door op dezelfde voet, we kunnen niet anders. Het is koffiedikkijken als het gaat om corona, maar er zijn genoeg factoren waar hoop uit te putten is. Waar je energie van krijgt. Samenwerken, zoals gezegd, of dat nu per telefoon, video of op de werkplek is, al dan niet onder bijzondere omstandigheden. Ik wens iedereen die dit leest een gezond en succesvol 2022 toe. Probeer de rust die je in de kerstvakantie genoten hebt voort te laten duren en neem af en toe eens de tijd om je af te vragen wat er eenvoudiger kan. Hoe je dat samen kunt bereiken. Slimmer werken betekent meer tijd hebben voor elkaar. Dat maakt alles veel leuker, toch?”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.