Platform over civiele techniek & infrastructuur
Onafhankelijkheid hoog in het vaandel
Tijdens de aanleg treedt Normec QS op voor het controleren van de functionaliteit en lekdichtheid van de bovenafdichting.

Onafhankelijkheid hoog in het vaandel

Bij het project Dak van Drenthe is Normec QS betrokken als volledig onafhankelijke en geaccrediteerde TICC-instelling. Zij voeren de controles tijdens de aanleg van de bovenafdichtingsconstructie uit om te bepalen of er wordt voldaan aan de eisen uit het opgestelde bestek. We spreken algemeen directeur Iljo Fluit.

Na bijna twintig jaar is QS (Quality Services) twee jaar geleden toegetreden tot de Normec Group en verder gegaan als Normec QS. Als onderdeel van de Normec Group, toonaangevend in testen, inspectie, certificering en compliance, is de scope de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid. Iljo: “We delen dezelfde kernwaarden waar het gaat om klantbenadering. De TICC-services van Normec QS zijn zowel complementair als verwant aan de diverse activiteiten van de Normec Group.” 

Normec QS steunt op haar team van gekwalificeerde inspecteurs, laboranten, product experts en ondersteuning op kantoor.

Het Dak van Drenthe is voor Normec QS en opdrachtgever Attero een mooi en groot project. Het primaire doel van Attero was aantonen dat de afdichtingsconstructie voldoet aan alle gestelde eisen en een minimale verwachte levensduur heeft door het inzetten van Normec QS.

Kwaliteit aantoonbaar geborgd 

Na afronding van het Dak van Drenthe wordt het project overgedragen aan de provincie. Normec QS verklaart als onafhankelijke, geaccrediteerde TICC-instelling dat daarbij is voldaan aan alle wettelijke eisen voor de afdichting van stortplaatsen. Dat wordt vastgelegd in een beoordelingsrapportage en een bijbehorende conformiteitsverklaring. Iljo: “We treden op locatie tijdens de aanleg op als geaccrediteerde inspectie-instelling voor het controleren van de functionaliteit en lekdichtheid van de bovenafdichting. Daarnaast worden de vereiste destructieve testen op representatieve monsters van de verschillende toegepaste kunststof lasverbindingen in ons geaccrediteerde laboratorium uitgevoerd. Bovendien doen we met onze erkende langeduurgedrag-deskundige een uitspraak over de te verwachten levensduur van de toegepaste folieconstructie. Daarmee bieden we een totaalpakket en wordt de vereiste kwaliteit aantoonbaar geborgd voor Attero.” 

Iljo licht toe dat Normec QS een langeduurgedrag-deskundige in dienst heeft die een uitspraak kan en mag doen over de verwachte levensduur van de afdichtingsconstructie. De levensduur van de toegepaste kunststoffen is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren. Denk daarbij aan chemische, fysische en mechanische degradatieprocessen. In het laboratorium van Normec QS worden in dit geval langeduur-beproevingen gedaan waaruit een uitspraak voortkomt over een levensduurverwachting voor een periode van minimaal 100 jaar. 

In het geaccrediteerde laboratorium voeren experts de vereiste destructieve testen uit.

Het totale team van Normec QS bestaat op dit moment uit ruim veertig medewerkers die in het hele land en ook daarbuiten werkzaam zijn in een nichemarkt. Iljo: “Vanwege de relatief korte aanlegtijd hebben we bij het Dak van Drenthe kunnen steunen op ons team van gekwalificeerde inspecteurs, laboranten, product experts en ondersteuning op kantoor. Ik ben oprecht trots op de betrokkenheid van onze collega’s. Dat toont daarmee ook onze flexibiliteit aan: een eigenschap van ons bedrijf dat vrijwel net zo belangrijk is als onze onafhankelijkheid.” 

Iljo prijst ten slotte de professionaliteit van opdrachtgever Attero. “Bij de uitvoering van een project in zo’n korte tijd wordt enerzijds gevraagd om een strakke projectorganisatie en anderzijds om wendbaarheid om in te spelen op bijvoorbeeld onvoorspelbare weersomstandigheden. Attero heeft ervaren partijen aan de voorkant geselecteerd die het belang van het succesvol afronden van het project binnen korte tijd mét de gewenste kwaliteit vanaf het begin goed op het vizier hadden. We hebben hier graag vanuit onze rol ons steentje aan bijgedragen.”

Dat deze inzet zeer wordt gewaardeerd blijkt tevens uit een uitspraak van Hans Boer van Attero: “Wij kiezen voor Normec QS voor een onafhankelijke toetsing van de kwaliteit van het werk. Dit is voor Attero erg belangrijk voor de acceptatie van de levensduur van 100 jaar van de afdichting. Daarnaast is Normec QS praktisch en flexibel om de voortgang van het werk te kunnen waarborgen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.