Duurzame energie beschikbaar maken op plekken waar het stroomnet niet komt. Dat is de filosofie van Wattsun. De drijvende krachten achter het bedrijf zijn Koen Olieslagers en Bart Hendriks. Samen bedachten zij een draagbaar en stapelbaar batterijsysteem, geschikt voor apparatuur met een 230 volt-stekker. Hun slogan is dan ook ‘Where the power grid ends, Wattsun begins…’
“Eigenlijk is Wattsun ontstaan vanuit de frustratie dat er nog veel fossiele brandstof wordt gebruikt voor stroomvoorziening. Denk aan de vele aggregaten die ingezet worden”, zegt Olieslagers. “Dit moet én kan anders. Wij hebben destijds gezocht naar een manier waarbij professionals off grid met groene stroom kunnen werken. En zo kwamen we uit op een stapelbaar en draagbaar batterijsysteem. In feite is het een soort pop-up power, het duurzame alternatief voor een aggregaat.”
Het batterijsysteem, de Wattsun Dock, is de basis. Deze kan ingezet worden voor stroom in de schaftwagen, op de bouwplaats of vanuit de servicebus. Het is geschikt voor apparatuur met een 230 volt-stekker en dus bruikbaar voor zowel een koffiezetapparaat en laptop als boormachine, bouwlamp of cirkelzaag. Belangrijk voordeel van dit systeem is dat de batterijcapaciteit uit te breiden is door te stapelen. De stapelbare batterijcapaciteit is 7.800 Wh, zo heb je altijd voldoende stroom bij de hand. Iedere klus is namelijk anders, en hiermee heb je altijd genoeg energie om zorgeloos te werken, waar en wanneer je wilt.
Met name in de bouwsector wordt het Wattsun-batterijsysteem veel gebruikt. Zo heeft de Van Gelder Groep als eerste bedrijf in Nederland, mede dankzij Wattsun, haar bouwproject volledig emissievrij kunnen uitvoeren. Olieslagers: “Omdat ons batterijsysteem 100% emissievrij en stil is, is het ook ideaal om te gebruiken op bouwplaatsen in de binnenstad en in natuurgebieden. Onze missie is om duurzame energie mobiel en overal beschikbaar te maken. Zonne-energie past uitstekend in dit verhaal. En daarom hebben we een flexibel zonnepaneel ontwikkeld als extra laadmogelijkheid van het batterijsysteem. Hiermee kun je overal, zelfs op de meest afgelegen locaties, duurzame stroom gebruiken. Dankzij de zonnepanelen zijn ook schaftwagens duurzaam, emissievrij en zelfvoorzienend te maken. Een aggregaat is niet meer nodig en je kunt overal en altijd werken en je eigen stroom opwekken. Hoe cool is dat?”
Het Wattsun-concept slaat dusdanig goed aan dat er nu al volop gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een nieuw batterijsysteem met meer vermogen en mogelijkheden. “Wij denken mee met onze klanten en helpen ze bij de overstap naar emissievrij werken. Of dat nu werken de bouwplaats betreft of ergens letterlijk in het veld. Daarvoor ontwikkelen wij producten die eenvoudig in gebruik zijn én van hoge kwaliteit zijn, zodat je onder alle omstandigheden de beschikking hebt over duurzame groene stroom.”
Wattsun heeft inmiddels al zeven jaar ervaring met emissievrije stroomoplossingen op locatie. Het bedrijf is daardoor uitgegroeid tot dé Nederlandse partner op het gebied van off grid-energievoorzieningen. “We hebben intensief contact met onze klanten. Hierdoor weten we waar hun behoeften liggen en creëren we oplossingen op maat. Ook testen we nieuwe innovaties samen met trouwe klanten, zodat we nu en in de toekomst de juiste partner blijven.”