Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
HDPE- en PE-betonbescherming voor zuiveringen
In totaal verwerkt DL Plastics zo’n 2.000 m2 aan betonbescherming bij de RWZI in Echten.

HDPE- en PE-betonbescherming voor zuiveringen

Bij het biologische zuiveringsproces van een rioolwaterzuivering komen H2S-gassen vrij. Zo ook bij het proces op de RWZI in Echten. H2S-gassen kunnen beton zodanig snel aantasten dat het binnen enkele jaren wegrot. Om dat te voorkomen voorziet DL Plastics de vijf betontanks op de RWZI in Echten van een speciale lining.

Een rioolwaterzuivering kent voor DL Plastics geen geheimen. “We zijn op elke zuivering in Nederland wel eens een keer geweest, in welke mate dan ook”, begint Ronald de Lange die zijn hele leven al actief is in het familiebedrijf. DL Plastics is al meer dan 50 jaar een belangrijke speler op de wereldmarkt op het gebied van het verwerken en monteren van flexibele folies in verschillende sectoren. “We zijn kind aan huis bij de RWZI’s, AWZI’s en industriële zuiveringen en hebben voor elke uitzonderingssituatie wel een oplossing.” 

De DL Renovatie Lining wordt door DL Plastics zelf gemonteerd.

Vele varianten

Ook voor Van Hattum en Blankevoort is DL Plastics een bekende relatie. “Ze weten ons altijd wel te vinden voor dit type projecten”, zegt Ronald. “Intern hebben we de aanvraag bekeken en een oplossing voorgesteld. In Echten is gekozen voor verschillende typen betonbescherming in HDPE en PP. Die laatste is bestand tegen hogere temperaturen. Verder maken we onderscheid tussen onze DL T-lining voor nieuwbouw en de DL Renovatie Lining voor bestaande tanks die niet wordt ingestort maar mechanisch bevestigd. Al deze varianten komen hier aan bod.” De bestaande tanks op de RWZI in Echten worden voorzien van een dak. “Vroeger konden de gassen hier vrij ontsnappen, maar omdat nu alles wordt afgedekt is het cruciaal om het beton boven de waterlijn goed te beschermen. Wij sluiten dan ook aan op de bestaande materialen en kunnen deze één op één op elkaar aflassen.”

Druk op de uitvoering

De DL Renovatie Lining wordt door DL Plastics zelf gemonteerd, terwijl de DL T-lining op maat is gemaakt en door Van Hattum en Blankevoort zelf op de bekisting wordt gezet. “Vanzelfsprekend wordt alles door ons op locatie afgelast en getest”, verzekert Robert Rouhof van DL Plastics. “Ook alle hoeken en doorvoeren worden afgewerkt zodat elke kier en naad gegarandeerd dicht is.” Eén tank is inmiddels afgerond, de overige vier staan voor volgend jaar op de planning. “De grootste uitdaging zit hem vooral in het weer. Kunststof lassen verlangt een temperatuur van boven de 5 graden Celsius en droog weer. Daarnaast vinden onze werkzaamheden altijd plaats direct na de betonwerkzaamheden en vóór de afbouw begint. Er staat dus altijd druk op de uitvoering, maar dat is ons wel toevertrouwd. En omdat we actief zijn in meerdere sectoren kunnen we indien nodig snel bijspringen en mensen bijschakelen.”

In totaal verwerkt DL Plastics zo’n 2.000 m2 aan betonbescherming bij de RWZI in Echten. “Behalve de vijf tanks voorzien we ook nog een aantal kleine zandafvangputten en een rooster van betonbescherming.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.