Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Grondig onderzoek door sonderen, boren én analyseren
Aad van der Burg, directeur van Geosonda.

Grondig onderzoek door sonderen, boren én analyseren

Een onderbouwd advies over de bodemgesteldheid voor infrastructurele projecten vraagt volgens Aad van der Burg, directeur van Geosonda, meer dan alleen sonderen. “Grondmechanisch onderzoek in de infrasector bestaat uit meerdere componenten: sonderen, boren en labonderzoek. Met die combinatie krijg je een veel beter en onderbouwd resultaat.”

Geosonda onderscheidt zich met een breed palet aan diensten. Als onderdeel van de ABO Group is Geosonda in staat om het hele spectrum van bodemonderzoek en advies in eigen beheer op te pakken. “Behalve sonderen, maken we ook grondboringen, nemen ongeroerde grondmonsters en laten die analyseren in ons eigen laboratorium in Breda”, vertelt Aad. “Zeker bij projecten in de infrastructuur is gecombineerd onderzoek essentieel om de juiste parameters te duiden voor bijvoorbeeld zettingsberekeningen of damwandberekeningen. Voorheen besteedden we het labonderzoek uit, maar ook dat kunnen we voortaan in eigen huis. En dat komt de snelheid ten goede. Bovendien kunnen we op die manier ook net iets meer over de kwaliteit zeggen.”

Een midirups bij een kunstwerk.

Combinatie van disciplines

Sonderen is Geosonda’s core business. “Geen sondering is voor ons te gek”, zegt Aad. “We beschikken over een omvangrijk machinepark, gaande van verschillende demontabele toestellen voor inpandig sonderen, in beperkte ruimtes of op moeilijk bereikbare locaties, en een drietal minirupsen tot een tussenrups van 11 ton en een grote rups van 20 ton voor het standaard werk. Verder beschikken we over een vloot aan ‘bekende’ tracktrucks. Eigenlijk kunnen we alle sondeerklussen wel aan. Daarnaast kunnen we gebruikmaken van de expertise van ons zusterbedrijf Sialtech, gespecialiseerd in mechanische grondboringen met pulsbooreenheden en sonische boorstellingen, en van het door ABO Group ingelijfde Geo-Supporting met de beste specialisten voor inpandig sonderen.”

N211

In het eigen laboratorium is Geosonda in staat om kwaliteitsvolle geotechnische proeven en analyses uit te voeren. “Onze specialisten verzorgen hier onder meer samendrukkingsproeven, tri-axiaalproeven, onderzoeken korrelverdelingen, doorlatendheid en volumegewichten en overige kleine grondparameters”, legt Aad uit. “De brede expertise maakt dat wij niet zelden voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn op een project. Een mooi voorbeeld daarvan is de reconstructie van de N211 waarbij nieuwe kunstwerken worden gebouwd en kruisingen worden aangepast. Twee jaar geleden hebben we hier bodemonderzoek gedaan voor de provincie Zuid-Holland, terwijl we deze zomer aan de slag gaan voor de aannemer. We doen dan alle sonderingen, boringen en het laboratoriumonderzoek. De aannemer heeft slechts één aanspreekpunt voor al het bodemonderzoek.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.