Platform over civiele techniek & infrastructuur
Gietijzerproductie zonder directe CO2-uitstoot
Het nieuwe proces maakt deel uit van de strategie van Saint-Gobain PAM om de productie van nodulair gietijzeren buizen CO2-neutraal te maken.

Gietijzerproductie zonder directe CO2-uitstoot

Saint-Gobain PAM heeft in de zomer van 2022 een nieuwe elektrische oven in gebruik genomen in de fabriek in Pont-a-Mousson in Frankrijk. Het maakt de productie van gietijzer mogelijk zonder directe CO2-uitstoot en zonder water aan de omgeving te onttrekken. Een mooie stap in de richting naar een CO2-neutraal productieproces van nodulair gietijzeren buizen.

De elektrische oven heeft een capaciteit van 120.000 ton per jaar. Voor de beeldvorming, een buis met een diameter van 100 mm weegt 95 kilogram, dus dit is ongeveer gelijk aan 7.500 kilometer buis. De oven met een vermogen van 18 MW kan het schroot van het traditionele proces recyclen. Hierdoor wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen beperkt, evenals de CO2-impact van het transport van grondstoffen. 

De elektrische oven heeft een capaciteit van 120.000 ton per jaar, goed voor zo’n 7.500 kilometer aan buis.

Hergebruik van schroot

Een mooie bijkomstigheid is dat deze elektrische oven het mogelijk maakt om schroot van externe bronnen te recyclen. En dat biedt voor Saint-Gobain PAM nieuwe kansen. Want oud ijzer van producten die al decennialang gebruikt zijn, kunnen voortaan ook worden hergebruikt. Bovendien wordt hiermee het aanbod van grondstoffen groter, en dat maakt PAM flexibeler en onafhankelijker. Met dit in gedachten heeft Saint-Gobain PAM een recyclingservice ontwikkeld voor oude gietijzeren buizen. De oude buizen worden naar de PAM-fabriek(en) gebracht, waar ze in stukken worden gesneden voordat ze worden omgesmolten voor de productie van nieuwe buizen. Gietijzer – of het nu gaat om grijs of nodulair gietijzer – is namelijk een materiaal dat steeds opnieuw kan worden hergebruikt zonder verlies van de materiaaleigenschappen of risico’s voor de (water)kwaliteit. 

De oven, een investering van 10 miljoen euro, stelt Saint-Gobain PAM in staat om de productie van gietijzer te verhogen en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Het is immers veel gemakkelijker om te anticiperen op wisselende of schommelende marktvraag. Het nieuwe proces maakt deel uit van de strategie van Saint-Gobain PAM om de productie van nodulair gietijzeren buizen CO2-neutraal te maken. Dankzij deze nieuwe elektrische oven wordt de CO2-uitstoot jaarlijks met 30 kiloton gereduceerd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.