Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Geavanceerde tunnel dataservices: schaalbare oplossing voor méér efficiency en veiligheid 
De Noordtunnel is één van de zes Rijkstunnels in West-Nederland Zuid waarvoor Croonwolter&dros binnen het prestatiecontract TOPII verantwoordelijk is voor het meerjarig onderhoud.

Geavanceerde tunnel dataservices: schaalbare oplossing voor méér efficiency en veiligheid 

Noordtunnel uitgerust met IA-bouwblok Object Data Services

Binnen de kaders van het prestatiecontract TopII is Croonwolter&dros verantwoordelijk voor het meerjarig onderhoud van een zestal Rijkstunnels in West-Nederland Zuid. Eén daarvan is de tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht gelegen Noordtunnel. Jongstleden mei werd dit kunstwerk als eerste tunnel in Nederland voorzien van het IA-bouwblok Object Data Services (ODS) van Rijkswaterstaat. Een gestandaardiseerde oplossing waarmee operationele besturingsdata cybersecure kan worden ontsloten. Door deze informatie te koppelen met de geavanceerde tunnel data services van Croonwolter&dros wordt het beheer en onderhoud van het bouwwerk efficiënter en beter voorspelbaar.

Asset manager Brendan Kleer (links) en consultant Jeroen Ruzicka.

In tegenstelling tot meerdere bruggen en sluizen beschikken bestaande tunnels in Nederland nog niet over een ODS-datakoppeling. Met de aansluiting van de Noordtunnel komt daarin definitief verandering. Bovendien zullen ook de overige tunnelconstructies binnen het TopII-contract de komende jaren volgen. “De Centrale Informatievoorziening van Rijkswaterstaat heeft een roadmap opgesteld om de tunnels (waaronder de Noordtunnel) te voorzien van ODS”, zegt Brendan Kleer, asset manager binnen de afdeling Technologie & Ontwikkeling van de divisie Infra van Croonwolter&dros. “Op die stap sluiten wij aan met ons datagedreven asset management, een strategie die zich richt op het zo goed mogelijk voorspellen van noodzakelijk onderhoud en reparaties. Door de juiste samenwerking opgezocht te hebben, is door ons de ODS-datakoppeling nu toegepast op de Noordtunnel. In de toekomst kunnen we hiermee met gegevensverzameling, analyses en sensoren potentiële problemen vroegtijdig in kaart brengen, waardoor storingen en uitval van de systemen worden voorkomen. Op die manier nemen de efficiency en veiligheid toe en ondervindt de weggebruiker geen nadelige effecten van eventuele gebreken.”

In één oogopslag inzicht in het functioneren van een assetcategorie.

Prima plan

De implementatie van ODS en de aansluiting op de tunnel data services van Croonwolter&dros vinden plaats binnen een hechte samenwerking tussen beide partijen. “Rijkswaterstaat heeft ons al in de tenderfase uitgedaagd na te denken over een verbetering van de voorspelbaarheid van storingen en onderhoud”, vervolgt Jeroen Ruzicka, als consultant eveneens actief op de eerdergenoemde afdeling. “Aansluitend hebben we een plan gemaakt waarin datagedreven asset management de hoofdrol speelt. Die opzet is door Rijkswaterstaat als uitstekend beoordeeld en wordt nu uitgerold. Daarbij werken we van handmatige data-analyse en dashboarding naar het online en realtime ontsluiten van data en het automatisch analyseren daarvan. Een volgende stap om de informatie te verrijken is de inzet van nieuwe databronnen, zoals sensoren. Op die manier maken we de analyses nóg betrouwbaarder.”

Met gegevensverzameling, analyses en sensoren kunnen met de ODS-datakoppeling potentiële problemen vroegtijdig in kaart gebracht worden.

Verslimming

Een optimale veiligheid van de gebruikte systemen is van het grootste belang tijdens het vergaren en transporteren van de data. Door de systemen cybersecure te ontsluiten, is daarin voorzien. Onbevoegden kunnen geen toegang krijgen tot de objectdata. Nu nog heeft deze data exclusief betrekking op de Noordtunnel. Aan Croonwolter&dros de taak om de verslimming in het kader van het TopII-contract verder door te trekken binnen de overige tunnels die de TBI-onderneming in beheer heeft. “De Noordtunnel is het startpunt om onderhoud in toenemende mate datagedreven te maken en de mogelijkheden rondom het verkrijgen van besturingsdata nóg beter te benutten”, meent Brendan. “Met als doel om via een standaard aanpak en met behulp van algoritmes uiteindelijk tot nóg scherpere analyses te komen. Die ontwikkeling gaat stapsgewijs. Maar we hebben de expertise beschikbaar om de uitdagingen aan te kunnen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.