Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
DemTech geeft betonschaar van NPK een tweede leven
De refurbished NPK SV-65 XR in actie op een project van Lek Sloopwerken.

DemTech geeft betonschaar van NPK een tweede leven

De sloop- en recyclingindustrie is vandaag de dag onlosmakelijk verbonden aan duurzaam bouwen. Hoe zit het met de tools die gebruikt worden om circulair te slopen? Arthur Polak van DemTech BV uit Zoeterwoude vindt dat duurzaam omgaan met uitrustingstukken verplichte kost is. 

“Aangezien de tools waarmee gewerkt wordt in de sector zelf ook onderdeel uitmaken van de duurzaamheidsketen, ligt de focus bij ons op goed onderhoud en waar mogelijk een totale revisie van uitrustingstukken”, legt Arthur uit. Een logische keuze, want afschrijven en vervanging door nieuw materiaal is een vorm van kapitaalvernietiging. Zo kreeg een NPK SV-65 XR betonschaar uit de verhuurvloot een tweede leven bij DemTech. Beter gezegd: een volledig nieuw leven.

Nieuwe bussen zorgen voor probleemloos functioneren.

Weer fabrieksnieuw

De NPK SV-65 XR werd in 2014 voor het eerst in gebruik genomen en heeft 10 jaar lang zijn werk gedaan. “Voor een ander zou het misschien voor de hand liggen om de betonschaar af te schrijven en af te danken, maar met de expertise die wij in huis hebben was een totale revisie voor ons de betere optie”, verklaart de mede-eigenaar van DemTech. “Als wij praten over een volledige revisie, dan bedoelen we dat we deze krachtpatser gewoon weer fabrieksnieuw maken.”

De klus nam uiteindelijk zo’n 130 manuren in beslag. De lijst met vervangen onderdelen is indrukwekkend: alle hydraulische componenten werden opnieuw voorzien van dichtingen, de motor, doorvoer en de volledige cilinders met de iconische NPK-powerboosters alsmede alle pennen en bussen werden nagezien of vervangen. Het framewerk werd aangepakt en voor de complete make-over maakte het aflakken van het werktuig het plaatje compleet.

Dezelfde garantie

Arthur geeft aan dat de totale kosten nog geen 60% bedragen van de aanschaf van een nieuwe, vergelijkbare betonschaar. Dat levert een behoorlijke winst op en fabrieksnieuw betekent bij DemTech tevens dat de garantie op het gereviseerde uitrustingsstuk dezelfde is als bij een nieuw geleverde. “In het geval van dit NPK-model kwam het totale kostenplaatje uit op 60% van de nieuwprijs, omdat dit een speciale betonschaar is. Bij meer reguliere uitrustingstukken ligt de prijs voor refurbished gemiddeld op de helft van de nieuwprijs. Altijd interessant dus, gezien de garantie die wij geven.”

De 6.625 kg wegende betonschaar maakt onderdeel uit van de eigen voorraad van DemTech en wordt ingezet voor snelle en flexibele verhuur. Als extra kracht op het werk nodig is of als overbrugging op een project. Gevraagd naar de uitrustingstukken die DemTech kan reviseren, luidt het antwoord: “In principe elk uitrustingsstuk dat wij zelf leveren. Nogmaals, revisie is de meest duurzame optie en het mooie is dat wij onze technici ermee aan het werk houden. Uiteraard werken wij met deadlines en afspraak is afspraak. Wij zorgen ervoor dat revisiewerkzaamheden altijd op tijd klaar zijn, zodat een sloopklus geen oponthoud kent.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.