Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

De meerwaarde van decoratieve en ingebouwde ledverlichting 

DSC_2883
In Aalst werden de vernieuwde centrumstraten voorzien van ingebouwde LEDlines, gecombineerd met de lijnafwatering.

Tekst | Niels Rouvrois/Susan Peek

Beeld | LEDtechnic

29 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Wie een partner zoekt op het vlak van ledverlichting in de openbare ruimte, komt al snel bij LEDtechnic terecht. Het dynamische bedrijf uit Maldegem focust zich op de markt van de ledverlichting en is gespecialiseerd in het aanbieden van lineaire, waterdichte en slagvaste systemen. “Eén van de vele toepassingen is het inbouwen van ledverlichting in de grond, eventueel in combinatie met een lijnafwateringssysteem of zelfs verwerkt in geprefabriceerde funderingsbalken”, aldus Piet Devriese, directeur bij LEDtechnic.

Met LEDlines als decoratieve verlichting ingebouwd in de grond biedt LEDtechnic ook een interessante toepassing als accentverlichting of geleiding in bijvoorbeeld stadscentra of publieke ruimtes. Devriese: “Onze LEDline armaturen zijn volledig waterdicht, slagvast en ideaal voor grondinbouw om hiermee continue lichtlijnen te creëren. Ze zijn overrijdbaar met luchtbanden op matige snelheid. In deze toepassing levert LEDtechnic een totaalplaatje waarbij wij de klant volledig ontzorgen en begeleiden gedurende het gehele proces, van ontwerp tot en met de plaatsing van de volledige verlichtingsinstallatie.”

In combinatie met lijnafwatering

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het inbouwen van de lichtlijnen: zo kunnen ze bijvoorbeeld gecombineerd worden met een lijnafwateringssysteem. Devriese: “Zo worden lichtlijn en afwatering in één en hetzelfde product toegepast. Een mooi voorbeeld hiervan vind je in Aalst, waar de vernieuwde centrumstraten zijn voorzien van onze ingebouwde LEDlines, gecombineerd met de lijnafwatering van ACO. Het resultaat is een aangename, mooie en sfeervolle geleiding in de binnenstad.”

Een andere interessante toepassing is het gebruik van geprefabriceerde funderingsbalken waarin de LEDlines verwerkt worden.

Verwerkt in funderingsbalken

Een andere interessante toepassing is het gebruik van geprefabriceerde funderingsbalken waarin de LEDlines verwerkt worden, met als doel het garanderen van de belastingsklasse. Dit principe paste LEDtechnic onlangs nog succesvol toe in het Putten. Voor dit project is er samengewerkt met lichtadviesbureau SPECTRUM en EBEMA, producent van hoogwaardige bestratingselementen uit beton.

De voordelen van deze toepassing zijn groot. “Zo zorgt de maximale belastingsklasse voor een continue en verzekerde kwaliteit van de uitvoering. De drie meter lange elementen met hefvoorzieningen zorgen voor een vlotte uitvoering en dankzij een tand- en groefsysteem op de kopse kanten van de funderingsbalken wordt een perfecte uitlijning gegarandeerd. Er kunnen zowel systemen ontwikkeld worden waarbij de bestrating bij de lichtlijn aansluit, als systemen met andere afwerkingen langs de lichtlijn, zoals natuursteen, prints en looks in beton, gekleurd beton…”, besluit Devriese.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht