Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ahlmann Nederland zet elektrische range in spotlights tijdens testdagen
De Mecalac e12 ontpopt zich tot een alleskunner.

Ahlmann Nederland zet elektrische range in spotlights tijdens testdagen

Tijdens testdagen bij Ahlmann Nederland konden bezoekers half december kennismaken met de emissievrije machines van Ahlmann en Mecalac. Een uitgelezen mogelijkheid om te ervaren hoe de elektrische modellen presteren en zo te ontdekken welke ijzers de multi-grondverzetmachine e12, zwenklader eS 1000 en dumper eMDX6 in het vuur hebben.

De e-Serie van Mecalac is van meet af aan ontworpen als volledig elektrisch. Dit resulteert in een ongeëvenaarde efficiëntie. Vergeleken met een door ombouwers geëlektrificeerde middelgrote graafmachine ligt het verbruik ongeveer de helft lager. Bovendien is het design “opvallend clean”, volgens de fabrikant. Waar emissieloos doorgaans synoniem staat voor gigantische accupakketten, wat het zicht rondom ernstig beperkt, ogen de Mecalac e12 en eMDX6 en de Ahlmann eS 1000 opvallend genoeg als doorsnee grondverzetmachines met een verbrandingsmotor. Onderhuids is wel degelijk het nodige aangepast om ze zo efficiënt mogelijk te laten presteren. Daardoor volstaat een relatief klein accupakket van 75 of 150 kWh om een hele werkdag te kunnen draaien.

De Ahlmann eS 1000 heeft nog een derde elektromotor voor de zwenk.

Ronduit lovend

De testdagen in Ammerzoden zorgden voor gezellige drukte, waarbij bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje alle informatie kregen over dit vernieuwde concept. Van elk type stond een machine statisch opgesteld en op de demobaan waren een e12 en eS 1000 te vinden. Menig machinist liet de kans niet onbenut om te ervaren hoe zo’n elektrische machine draait. Zij oordeelden stuk voor stuk ronduit lovend over de kracht en stilte. 

Beide Mecalacs beschikken over twee elektromotoren; een voor de aandrijving en een voor de werkhydrauliek. De Ahlmann heeft nog een derde elektromotor voor de zwenk. Een speciale plunjerpomp met optimale overbrengingen en reducties garandeert een constant vermogen. Dit zorgt qua verbruik voor een enorme efficiencyslag.

Volgens Bram van Gelder, die als machinist bij Van Werven uit Oldebroek in negen maanden ruim 1.300 uur heeft gewerkt met de eerste Mecalac e12 van Nederland, draait de 11-tons bandenkraan moeiteloos de hele werkdag op een volle lading. De lithium-ion accu is afkomstig van het Zweedse kwaliteitsmerk Northvolt. Ahlmann Nederland-directeur Arjan van den Oord: “De e12 ontpopt zich als alleskunner echt tot een emissievrij alternatief voor 14-tons mobiele graafmachines. Onbekend maakt onbemind, wordt vaak gezegd. De elektrische uitvoering van de Mecalac 12MTX zet diverse bezoekers aan het denken. Wie een machinist kan overtuigen om hiermee te gaan draaien, die is spekkoper. Qua veelzijdigheid en praktische inzetbaarheid kan niets tippen aan de e12.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.