In een kelder onder een oude garage in Stolwijk startte in 1974 N.H. van Schelven Elektrotechniek (VSE). In de decennia die volgden, wist de eenmanszaak zich onder de naam VSE Industrial Automation te ontwikkelen tot een volwaardige en gerenommeerde specialist op het gebied van elektrische besturingen en aandrijvingen. Op 16 september 2024 bestaat het inmiddels vanuit Schoonhoven opererende bedrijf op de kop af 50 jaar. “Een prachtige mijlpaal die we op gepaste wijze zullen vieren met onze gewaardeerde relaties en medewerkers”, vertelt commercieel manager Radboud van Dusseldorp namens de expert in industriële automatisering en motion control.
Sinds de start halverwege de roerige jaren 70 is er veel gebeurd binnen de bedrijfsmuren van VSE. Eén ding is echter gebleven, tot op de dag van vandaag. En dat is het klantgericht en consequent vertalen van de bestaande kennis en kunde naar innovatieve, hoogwaardige totaaloplossingen voor de infrasector, bouw en industrie. “Onder ons motto ‘Engineering the future, powered by smart energy’ trekken we die lijn ook de komende 50 jaar graag door”, blikt Radboud vooruit. “We blíjven met onze producten en diensten bijdragen aan een duurzame, circulaire samenleving. Vandaag, maar ook morgen. Op het vlak van besturings- en aandrijftechniek hebben we als projectorganisatie alles in huis. Daardoor kunnen we veel uiteenlopende opdrachtgevers uit vele marktsegmenten op maat bedienen met slimmere, groenere en duurzamere producten en diensten. Oplossingen waaraan binnen onze digitale wereld steeds meer behoefte is. De vraag naar dynamische energievoorzieningen neemt alsmaar toe. Tegelijk worden we steeds vaker geconfronteerd met de beperkingen van de bestaande netinfrastructuur. Terwijl de gewenste toepassingen en technieken steeds complexer worden en de klant veeleisender. Juist op dát snijvlak van ontwikkelingen zijn we op ons best en is onze meerwaarde het grootst. Met in eigen huis ontwikkelde high-end soft- en hardwareoplossingen die werken. Maar ook met een geweldige service en een proactieve aanpak, waarbinnen projectmatig werken, samenwerken en het aangaan van partnerships centraal staan.”
Bewezen kwaliteit en veiligheid
VSE Industrial Automation heeft door de jaren heen een mooie verzameling certificeringen en normeringen behaald. “Als specialist in high-end engineering en motion control stellen we de hoogste eisen aan onze mensen, dienstverlening en service”, aldus Radboud. “De basis daarvoor wordt gevormd door diverse certificaten, zoals ISO 9001, VCA/VCA**, de CO2-Prestatieladder, UL508A en de Safety Culture Ladder trede 2. Zij vormen niet alleen het bewijs voor het feit dat we onze werkzaamheden tot in de puntjes beheersen, maar ook dat we ons vakmanschap op een verantwoorde en veilige manier leveren.”
Met een halve eeuw geschiedenis achter de rug is er bij VSE Industrial Automation aan succesverhalen (zie ook kadertekst) geen gebrek. Op vse.nl zijn er verschillende in woord en beeld opgetekend. Praktijkcases die het brede speelveld en de expertise van het 45 specialisten tellende bedrijf dik onderstrepen.
Hoogtepunten
Door de jaren heen tekende VSE Industrial Automation voor een groot aantal besturings- en aandrijvingsoplossingen in zowel de infra-, bouw- als industriesector. Hieronder enkele highlights:
2012: Ramspolbrug volledig energieneutraal
VSE verzorgde voor Vialis de volledige aansturing en energieneutraal automatiseren van de nieuwe Ramspolbrug in Ens. De twee elektromotoren die de brug openen en sluiten, werken ook als een generator. De energie die vrijkomt bij het afremmen van de beweegbare klep wordt opgeslagen in accu’s en weer teruggegeven aan het net. Behalve de aandrijving voor de motoren die het wegdek openen en sluiten, leverde VSE ook de gelijkloopregeling voor de brug. Daardoor blijft het brugdek exact recht als de brug opent en sluit.
2014: Revisie sleepwagen diepwatertank
Voor het Nederlands Maritiem Onderzoeksinstituut MARIN reviseerde VSE de sleepwagen in de diepwatertank. Concreet dienden de aandrijvingen te worden vernieuwd en de besturing vereenvoudigd. De technische uitdaging was groot. Zo moet de sleepwagen van 35 ton binnen 10 seconden versnellen tot 9 meter per seconde en daarna gecontroleerd tot stilstand komen. Vergelijk het met een vrachtwagen die de beweging van een CNC-machine moet maken. “Gemakkelijk te bedienen en super dat hij beter en later remt”, aldus meettechnicus Richard Joosten. “De wagen, die uit 1933 stamt, kan er weer
20 jaar tegenaan.”
2019: Productielijn voor vier formaten GeoCeramica®-tegels
VSE werd als specialist in industriële automatisering en motion control vanaf het prille begin door J&V Techniek bij dit project voor MBI betrokken. Voor de besturing werden 35 servomotoren en SINAMICS S120-regelaars van Siemens toegepast in combinatie met het motion control system SIMOTION. Het resultaat mag er zijn. De machine draait rustig, nauwkeurig en betrouwbaar. Om de capaciteit verder uit te breiden, is inmiddels een volgende lijn opgeleverd met energiezuinige synchrone reluctantiemotoren met een nog hogere snelheid en kortere omsteltijden.
Daaronder energiezuinige besturingen voor onder meer bruggen, sluizen, gemalen en keringen binnen de infrasector. Binnen de automatisering en rondom de elektrificatie van onder andere zware grondverzetmachines, aggregaten en andersoortig bouwmaterieel zette VSE al net zo’n fraaie resultaten neer. Een speciale vermelding verdienen de projecten die diverse industriële spelers hebben geholpen bij het reduceren van energie en het beperken van aansluitvermogens. Het is duidelijk: wat de vraag, behoefte of aanleiding ook is, een geïntegreerde en projectmatig aangevlogen oplossing is met VSE altijd dichtbij. En daarin zal volgens Radboud geen verandering komen. “Onze focus is en blijft de infrastructuur, bouw en industrie. Richting de toekomst zal echter nóg vaker het accent komen te liggen op energiegerelateerde zaken. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de hoeveelheid kunstwerken die de komende jaren gerenoveerd moeten worden, dan kunnen we daar als motionexpert een belangrijke rol bij spelen. Zeker als het gaat om duurzaamheid. Verder zijn we in staat om tegen het decor van de bestaande netcongestie een flinke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van energieneutrale oplossingen. Maar je kunt in dat kader ook denken aan voorzieningen voor het opvangen van energiepieken. Of de opslag van stroom die is opgewekt met behulp van zonnepanelen en windmolens, een thema dat overigens centraal staat tijdens een seminar dat we samen met Siemens in het voorjaar 2025 gaan organiseren. Ook daarvoor ben je ben bij ons aan het juiste adres. Wat de uitdaging ook is, we helpen graag om effectiever en verantwoorder met de beschikbare energie om te gaan.”
Alle disciplines in eigen huis
Voor de uitvoering van projecten op het gebied industriële automatisering en motion control zijn verschillende disciplines benodigd. VSE Industrial Automation heeft ze allemaal in huis. Samen kunnen de software en hardware engineers, projectmanagers, werkvoorbereiders, panelenbouwers, commissioning engineers en buitendienstmonteurs projecten van begin tot einde begeleiden. Door kennis, ideeën en ervaring te delen, zorgen zij voor een korte doorlooptijd en een (kosten)efficiënte realisatie. VSE denkt in teamverband met opdrachtgevers mee en ontzorgt hen op alle terreinen.
Hardware engineering
De hardware engineers van VSE Industrial Automation vormen een hecht team van bevlogen techneuten. Ze zijn van begin tot einde betrokken bij de projecten en hebben ervaring met verschillende systemen. Zij maken op basis van de specificaties elektrotechnische en besturingstekeningen en stellen de documentatie op. Ze houden rekening met de (inter)nationaal geldende normen en richtlijnen.
Software engineering
De software engineers van VSE hebben kennis van en ervaring met besturings- en automatiseringstechnologie van diverse A-leveranciers, waaronder Siemens, Rockwell Automation, IFM, Omron en Lenze.
Projectmanagement
VSE managet projecten volgens het V-model. Hierdoor wordt ontwikkeling en verificatie in evenwicht gehouden en de kwaliteit van de werkzaamheden richting de opdrachtgevers geborgd.
Mechanical engineering
De mechanische engineers van VSE slaan de brug tussen de hardware- en softwareontwerpers Zij werken nauw samen met de betrokken machinebouwer en kunnen voor hem, indien gewenst, een deel van het tekenwerk verzorgen.
Panelenbouw
VSE beschikt over een moderne werkplaats voor de bouw van schakelkasten en besturingspanelen. De klant kan zelf een ontwerp aanleveren, maar ook gebruik maken van een door VSE gemaakt design.
Werkvoorbereiding
De werkvoorbereiders van VSE vormen de schakel tussen de hardware engineers en de panelenbouwers. Zij zorgen voor een goede overdracht van hardwareschema’s aan de werkplaats.
Commissioning engineering
De commissioning engineers van VSE verzorgen de inbedrijfstelling bij klanten over de hele wereld. Zij zorgen dat alles perfect functioneert.
Service
De systemen die VSE voor zijn klanten maakt, moeten na de inbedrijfstelling feilloos blijven functioneren. Hiervoor zorgen de buitendienstmonteurs in afstemming met de collega’s van de binnendienst.