Verticale drainage is een begrip in Nederland. Al meer dan 50 jaar is Cofra kartrekker in de ontwikkeling van deze consolidatietechniek om grond snel te doen inklinken. Wat ooit begon met papieren drains evolueerde al snel naar kunststof exemplaren, waarvan er intussen al vele honderden miljoenen meters wereldwijd succesvol zijn ingezet. Met de BioDrain zet Cofra de volgende stap: verticaal draineren kan voortaan ook biobased.
De kunststof drains van Cofra zijn ongeëvenaard qua functionaliteit. Het product is de laatste decennia compleet uitontwikkeld en wordt overal toegepast in Nederland en ver daarbuiten. “Het enige nadeel aan dit type drains is dat het in de basis een aardolieproduct is”, zegt Wiegert Dijkkamp, projectmanager bij Cofra Nederland. “We zijn daarom vijf jaar geleden gestart met de ontwikkeling van een alternatief. En dat is een zoektocht van jaren gebleken. De BioDrain bestaat namelijk uit een kern en een filter. Het filter is gebaseerd op melkzuur en is goed verkrijgbaar. De grote truc zit hem echter in het ‘recept’ van het kernmateriaal zodanig te finetunen dat we de biobased vervanger ook op grote schaal in eigen huis kunnen produceren.”
Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de BioDrain was volgens Dijkkamp om een gelijkwaardige drain te ontwikkelen met minimaal dezelfde specificaties. “Dat wil zeggen, met dezelfde afmetingen, afvoercapaciteit en treksterkte als de kunststof drain”, verduidelijkt hij. “En dat is meer dan gelukt. Zelfs de look and feel is vergelijkbaar. Je moet wel een echte insider zijn om de biobased versie te herkennen.” Na vele interne testen, zowel op laboratoriumschaal als buiten in het veld, heeft Cofra de BioDrain vorig jaar zomer voor het eerst succesvol toegepast op een ‘echt’ project. “Alle credits voor Alliantie Markermeerdijken die ons de kans heeft gegeven om de BioDrain te ‘testen’ bij de grootschalige dijkversterkingsopgave. We hebben hier twee vakken naast elkaar uitgevoerd met enerzijds de BioDrain en anderzijds de reguliere MebraDrain. Daarbij heeft ook een monitoringstraject gelopen. En het resultaat stemt naar tevredenheid: de functionaliteit van de BioDrain is minimaal gelijkwaardig aan de reguliere drain, en om eerlijk te zijn zelfs nog iets beter.”
De BioDrain is dus functioneel beter dan de kunststof drain. Dat is niet per se een voordeel, erkent Dijkkamp. “Het is qua ontwerp niet nodig. Komt nog bij dat de grondstoffen en het productieproces voor de BioDrain duurder zijn dan voor de reguliere drain. Een opdrachtgever moet dus echt wel gemotiveerd zijn (worden) om voor deze drain te kiezen. We zijn er dus nog niet. Want niet alleen in ontwerp zijn er nog optimalisaties te behalen, ook in de keuze van de grondstoffen. De huidige BioDrain breekt in een industrieel composteringsproces compleet af in niet-schadelijke stoffen, dat is inmiddels door een gecertificeerd instituut aangetoond en belangrijk voor ons. Als grondverbeteringsspecialist hebben we namelijk de ambitie om uiteindelijk een drain te ontwikkelen in een niet-bodemvreemd product en in een volledig duurzaam productieproces. We zijn echter van mening dat innoveren in de keten beter werkt in stapjes. En met de BioDrain zijn we qua product al een heel eind in de goede richting.”
De BioDrain heeft het OK Biobased 3-sterren label. Tegen het einde van het jaar wordt vermoedelijk de MKI-waarde afgegeven, zodat het kiezen voor een duurzaam alternatief ook wordt beloond in een gunstigere EMVI-score. Cofra produceert de BioDrain niet alleen voor eigen gebruik, maar net als de reguliere drains ook voor externen.