Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Veel aandacht voor het gezamenlijke veiligheidsbesef
Alle partijen op het project werken erg goed samen wat de kwaliteit en snelheid van de bouw zeker ten goede komt.

Veel aandacht voor het gezamenlijke veiligheidsbesef

Specialist zet vakmensen in

Bij de bouw van de zoutdam IJmuiden zijn veel vakmensen betrokken, zowel voor als achter de schermen. Een deel van het uitvoerend personeel wordt flexibel ingezet via Employ BV uit Hoogeveen, de specialist in de levering van vaklieden in de betonbouw. Oleg Grooten, mede-eigenaar van Employ: “Voor het project Selectieve Onttrekking hebben wij vaklieden geselecteerd op onder meer hun kennis van en ervaring met het werken op hoogte.”

Bij de start van het project Selectieve Onttrekking heeft Employ vakmensen ingezet die al geruime tijd werken voor Van Hattum en Blankevoort. Oleg: “Dit hebben we bewust gedaan om zo een goede start te kunnen maken. De mensen zijn immers al bekend met de manier van werken, de communicatie en onderlinge samenwerking.” Employ zette eerder al mensen in bij de bouw van Zeesluis IJmuiden. “De samenwerking verloopt al jarenlang naar volle tevredenheid. Daardoor zijn we reeds in een vroeg stadium van de bouw van de zoutdam betrokken door het uitvoeringsteam. Groot voordeel hiervan is dat de inleenbehoefte van het project ruim van tevoren bekend was, naast de inzet van eigen personeel van Van Hattum en Blankevoort.”

Tegelijkertijd met de bouw van de pijlers zijn vaklieden van Employ begonnen met de montage en betonstort van de buispalen.

Groot veiligheidsbesef

De grootste uitdaging tijdens het bouwen is de veiligheid. Zeker in en rond de smalle en hoge pijlers is dit van groot belang. Van Hattum en Blankevoort en Employ besteden bij de bouw van de Selectieve Onttrekking veel aandacht aan het gezamenlijke veiligheidsbesef op de voorbouwlocatie. Oleg: “Dat begint al bij de uitgebreide introductie voor aanvang van het werk en vervolgens worden er terugkerend toolboxen gegeven door bouwplaatscoördinator Marius Dinca in de moederstaal van de vaklieden. Het veiligheidsbesef van de ploeg is zeer groot en ook noodzakelijk op de twee 27,5 meter hoge pijlers, want ook de weeromstandigheden zijn de afgelopen maanden met harde en veelal koude wind, regen, storm en hitte niet makkelijk geweest. Dit vergt tevens de nodige afstemming tussen alle partijen: projectleiding, (hoofd)uitvoering, Volker Staal en Funderingen (VSF), ijzervlechters, steigerbouwers, riggers en kraanmachinist.” Tegelijkertijd met de bouw van de pijlers zijn vaklieden van Employ begonnen met de montage en betonstort van buispalen. Deze zorgen samen met de damwanden ervoor dat beide oevers van het Binnenspuikanaal op hun plek blijven. Na enige maanden is ook gestart met de bouw van de grote betonnen schermen die uiteindelijk tussen de pijlers worden geplaatst in de zoutdam. “In wisselende samenstellingen worden er regelmatig veiligheidsronden met opdrachtgever Rijkswaterstaat, de uitvoering, projectleiding en veiligheidsfunctionaris gedaan, waarbij al onze vaklieden actief gevraagd wordt naar input over de veiligheid op de bouwlocatie en eventuele verbeteringen. Hier wordt actief opvolging aan gegeven. Ideeën worden beloond met incentive; het zou in heel Nederland op elke bouwlocatie de normaalste zaak moeten zijn!”

Goed voor de werksfeer

Oleg is zeer te spreken over de samenwerking: “Alle partijen op het project werken erg goed samen wat de kwaliteit en snelheid van de bouw zeker ten goede komt. Regelmatig wordt er een maaltijd georganiseerd voor en door alle betrokkenen. Dit wordt door iedereen zeer gewaardeerd en is goed voor de onderlinge sfeer!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.