Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Femke Zevenbergen, directeur Projecten bij Boskalis Nederland en voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers

Femke Zevenbergen, directeur Projecten bij Boskalis Nederland en voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers

De bouw- en infrasector is voornamelijk een mannenwereld. Maar wie goed zoekt, komt wel degelijk ook vrouwen tegen. Op deze pagina bieden we ze een podium. Om te lezen wat ze beweegt, hoe ze hun werk doen en vooral hoe het is om als vrouw in een overwegend mannenwereld werkzaam te zijn. In deze editie geven we het woord aan Femke Zevenbergen, directeur Projecten bij Boskalis Nederland en eerder dit jaar benoemd tot voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers.

Femke is nu bijna elf jaar in dienst bij Boskalis. “In de civieltechnische wereld voelde ik mij in het begin wel een ietwat ‘vreemde eend’”, begint ze. “Van huis uit ben ik namelijk jurist en afgestudeerd in Bouwrecht. Daar is mijn fascinatie voor de bouwsector ontstaan. Na mijn studie heb ik tien jaar als bedrijfsjurist gewerkt en heb heel wat procedures en claims onder ogen gezien en behandeld. Al snel was ik ervan overtuigd dat het beslechten van het geschil niet de kern van de zaak is, maar dat er iets grondig misgaat aan de voorkant. Dat maakte mij heel nieuwsgierig naar wat er nu precies gebeurt in een setting die ertoe leidt dat partijen elkaar niet meer weten te vinden.”

Na tien jaar als bedrijfsjurist te hebben gewerkt, waarvan twee jaar bij Boskalis, vond Femke het in 2015 tijd voor een nieuwe stap. “Mijn affiniteit voor techniek is altijd gebleven. Ik vind niets leuker dan te sparren met (technische) collega’s om samen tot de kern van problemen te komen. Dat heeft me de laatste tien jaar door verschillende functies geleid, van tendermanager en projectmanager tot hoofd van ons bedrijfsbureau Linq en sinds januari 2023 ben ik Directeur Projecten in de businessline Rivieren en Dijken. Een rode draad door mijn carrière is mijn sterk ontwikkelde inlevingsvermogen in anderen. Wat beweegt een ander? Alleen dan kom je tot échte oplossingen, zowel binnen je eigen organisatie als voor het vraagstuk van een opdrachtgever.”

Boskalis onderscheidt zich door niet in hokjes of in functies te denken, geeft Femke aan. Er wordt naar de persoon en zijn of haar individuele talenten gekeken. “Ik heb alle ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen. Ik merk dat ik een voorbeeld ben voor anderen, zowel binnen de waterbouwsector als binnen ons bedrijf. Als interne coach deel ik mijn verhaal en help ik collega’s om zichzelf te kunnen zijn in deze overwegend mannelijke en technische wereld.” Femke benadrukt dat de verhouding man-vrouw verbetert, vooral in traineegroepen. 

Sommigen vrouwen zeggen wel eens ‘ik ben one of the guys’. Dat ben ik zeker niet, stelt Femke resoluut. “Ik voel me gewoon ‘one of them’, een gewaardeerd collega.” Ze hecht waarde aan diversiteit in teams, niet alleen op het gebied van gender, maar ook qua leeftijd. “De nieuwsgierigheid en onbevangenheid van jongeren in combinatie met ervaring blijkt vaak een succesformule.” Ze benadrukt dat sociale veiligheid een focuspunt is om diversiteit te bevorderen. “Als je sociale veiligheid aandacht geeft, groeit vanzelf de diversiteit in teams.” 

Sinds juni dit jaar is Femke benoemd tot voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers. “Ik wist dat ik één van de kandidaten zou kunnen zijn en heb mezelf ook aangemeld. Vooral vanwege mijn intrinsieke drive om de waterbouwsector verder te helpen de toekomst in. De sector kan best bescheiden zijn, terwijl als je ziet welke randvoorwaarden we creëren om in de Nederlandse delta te kunnen wonen, dan mag dat best wat zichtbaarder zijn. Los nog van het feit dat we gesteld moeten staan voor een grote toekomstige waterbouwopgave. Als voorzitter wil ik de aanwezige trots en expertise in de sector meer voor het voetlicht brengen. In welke rol dan ook, het gaat erom wat ik kan bijdragen, niet om de titel die ik draag.” 

Met vastberadenheid streeft Femke naar blijvende impact en vooruitgang, zowel persoonlijk als voor de sector als geheel. “Zo laten we zien aan Nederland wat het belang van de waterbouwsector is, en dat we in de toekomst een aantrekkelijke, gezonde en jonge sector willen blijven.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.