Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitale engineering: opmaat tot efficiëntere, effectievere en kostenbesparende ontwerpaanpak
De consistentiecheck wordt automatisch, maar de afstemming blijft mensenwerk.

Digitale engineering: opmaat tot efficiëntere, effectievere en kostenbesparende ontwerpaanpak

Het integraal en multidisciplinair ontwerpen en realiseren van innovatieve applicaties is het specialisme van Soltegro. Met de kernactiviteit draagt het bedrijf sterk bij aan een duurzame en vitale infrastructuur. Eén van de diensten waarmee dat gebeurt en waarop de onderneming steeds nadrukkelijker focust, is digitale engineering. Een breed uitgerolde basis die het ontwerpen en beheren van projecten en systemen flink verbetert en resulteert in een gesmeerd lopend en kostenbesparend automatiseringsproces. 

Digitale engineering richt zich op het toepassen van digitale technologieën en methoden rondom het ontwerpen, modelleren, analyseren en beheren van complexe systemen en projecten. De dienst combineert traditionele engineeringsprincipes met geavanceerde digitale tools en software. Het doel daarbij is glashelder: efficiëntere én effectievere processen. Binnen Soltegro is een team van specialisten er dagelijks intensief mee bezig. Sterker nog, de inzet van digitale engineering behoort al een tijdje tot de speerpunten van het bedrijf. Een koers die voortkomt uit bittere noodzaak, zo menen mededirecteur Franc Fouchier en systeemarchitect Rob de Jong. 

Rob de Jong is als systeemarchitect bij Soltegro onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van complexe systemen.

Onvoldoende aansluiting

“Je ziet op dit moment de situatie dat de tools en modellen die vanuit diverse ontwerpdisciplines worden ingebracht niet goed op elkaar aansluiten”, aldus Frank. “Of het nu gaat om civiele techniek, IA&E, werktuigbouwkunde of staal: overal wordt een andere gereedschapskoffer gebruikt. Wanneer deze disciplines elkaar in de praktijk ontmoeten, resulteert dit in veel duplicatie van informatie en handwerk om de verschillende modellen actueel te houden. Daarnaast ontstaan er de nodige inconsistenties tussen de diverse modelvarianten. Een ongewenste situatie die tijdens het actueel houden van de ontwerpinformatie de nodige risico’s met zich meebrengt. In de realisatiefase, maar zeker ook tijdens het gebruik, beheer en onderhoud. Het is een problematiek die als gevolg van de toenemende complexiteit van systemen alleen maar groter wordt. Actie is dus geboden. Vooral in termen van een betere samenwerking en communicatie.”

Hub-spoke architectuur van geïntegreerde modellen.

Alomvattend

De oplossing ligt volgens Soltegro in digitale engineering. Niet door alle projectinformatie onder te brengen in één complex en omvangrijk monolithisch model, maar juist door de modelscope op te delen in een serie kleinere modellen. Binnen de hierdoor ontstane opzet is het volgens Rob zaak om vervolgens de formele onderlinge relaties duidelijk te beschrijven en te onderhouden. “Wanneer je de modellen van de betrokken disciplines via deze formele relaties integreert, werk je samen aan een alomvattend begrip van het systeem en ontstaat de mogelijkheid om een aantal ontwerptaken te automatiseren. En dat vertaalt zich tijdens het systeemontwerp en het onderhouden ervan in meer efficiency, effectiviteit en kostenbeheersing. Daarbij is het wél belangrijk om niet alleen de technische scope van een project uit te werken, maar ook de logistiek en bouwfasering in het geheel mee te nemen. Pas dan beschik je over een alomvattend raamwerk waarmee je door gebruikmaking van nieuwe digitale middelen als AI en Virtual Reality ontwerp, realisatie en operatie optimaal kunt ondersteunen. Een resultaat waarbij elke projectbetrokkene is gebaat.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?