Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Vele specialistische funderingsconstructies
De Aanpak Ring Zuid is weer een schoolvoorbeeld van een project waarin de kracht van het Joosten Concepts-collectief volledig is benut.

Vele specialistische funderingsconstructies

Primeur voor ‘beton op rol’ en verticaal wapeningssysteem

Gedurende vijf jaar hebben Joosten Concepts en Bonneveld Gewapende Grondconstructies bij Aanpak Ring Zuid als gezamenlijke partners opgetreden voor het realiseren van onder andere 130.000 m3 aan EPS-constructies en diverse paalmatrassen en gewapende grondconstructies volgens het OLA-principe. Daarnaast vele ‘specials’ vanwege de geotechnische complexiteit en integraliteit van de constructies. Bijzonder is ook dat EPS afkomstig uit diverse tijdelijke bypasses weer is hergebruikt in het project en dat voor de afwerking van een aantal constructies voor het eerst ‘beton op rol’ is toegepast.

In totaal zijn er 26 gewapende grondconstructies ontworpen en gerealiseerd, zes paalmatrassen en is er 130.000 m3 aan EPS verwerkt in het project.

Bonneveld Gewapende Grondconstructies is al sinds 2017 betrokken bij Aanpak Ring Zuid. “Vanwege de zettingsgevoelige ondergrond was er op een groot aantal locaties behoefte aan meer draagvermogen”, zegt Leon van der Heiden van Bonneveld Gewapende Grondconstructies. “Vanwege de tijd, snelheid en schaalbaarheid is gekozen voor EPS. Al vrij snel bleek het om enorme hoeveelheden te gaan. Vandaar dat wij vanaf 2019 het project samen met Joosten Concepts verder hebben opgepakt volgens het OLA-principe.” OLA staat voor ontwerpen, leveren en aanbrengen. “Met onze club specialisten hebben we Combinatie Herepoort bijgestaan in het ontwerp van de lichtgewicht ophoogconstructie, zettingsvrije funderingsconstructies en diverse grondkeringen, in het leveren van de benodigde materialen en in het aanbrengen ervan via onze partner Bonneveld”, vertelt Bob Boonzaaijer van Joosten Concepts. Samen met Leon zoomt hij in op de highlights.

In alle faseringen waar de wegconstructie op EPS is toegepast, is gebruik gemaakt van funderingswapening.

Verticaal wapeningssysteem 

Aanpak Ring Zuid in opgesplitst in vier clusters. Bij drie van de vier clusters is grondverbetering met EPS toegepast. “Het grootste deelproject voor ons vormde cluster 1, de N370 ter hoogte van het Vrijheidsplein, waarvoor ook een tijdelijke bypass is aangelegd op EPS”, zegt Leon. “Hier is de totale EPS-constructie in 27 fases aangebracht. Die fasering was nodig om de doorgang op het Vrijheidsplein te garanderen. EPS is daarvoor uitermate geschikt, omdat je er verticale wanden mee kan bouwen. In veel van die fases moest het EPS dan ook aangeheeld worden op reeds aangebrachte EPS-constructies.”   

Bob vult aan: “Om die verticale faseringen aan elkaar te koppelen, is het Verticaal EPS Wapeningssysteem (VEW) van Joosten Groep toegepast. Hierdoor hoeft een EPS-constructie niet afgestapeld te worden door eventuele uitbreidingen in het werk. En daarmee wordt een aanzienlijke tijds- en ruimtebesparing gerealiseerd in de uitvoering.”

Het paalmatras met gewapende grond bij de Laan van de Vrede zorgt voor een zettingsvrije overgangsconstructie tussen landhoofd en de bestaande aardebaan voor de verbreding van de bestaande kunstwerken/viaducten.

Beton op rol

Volgens het OLA-principe heeft Joosten Concepts samen met partners voor elke fase in het project het ontwerp van de EPS-constructie gemaakt en de legplannen opgesteld. Andere EPS-constructies in cluster 1 zijn onder meer de overgangsconstructies van de landhoofden naar de aardebaan van KW-06 bij het stadspark en de aansluiting op de fly-over naar de A7. Verder zijn er met geogrid verankerde keerwanden op EPS toegepast, zodat deze efficiënter uitgevoerd konden worden en niet zouden schuiven op de constructies, en zijn de poeren van de esthetische schermen gefundeerd op zwaardere druksterktes EPS. Voor alle tijdelijke situaties is gewapende grond op de EPS-constructie gerealiseerd om de wegconstructie tijdelijk op te sluiten. En de verticale wanden zijn op een aantal posities bekleed met Concrete Canvas® GCCM, als het ware beton op rol. “Voor de afwerking zijn verschillende opties de revue gepasseerd, waaronder geotextiel en geprefabriceerde betonwanden, maar vanwege de schaal, locatie en materiaalkosten werden beide opties snel verworpen”, weet Bob. “We hebben een alternatief aangedragen in de vorm van Concrete Canvas® GCCM. Het biedt zowel de flexibiliteit van een geotextiel als de sterkte van conventioneel beton, en tegelijkertijd bescherming tegen UV-aantasting, brandbestendigheid en vandalisme. Bovendien kan het uitermate snel worden aangebracht. In slechts twee weken tijd is er 1.200 m2 aan Concrete Canvas® GCCM verwerkt.”

In cluster 4 ter hoogte van Bauhaus zijn grote gewapende grondconstructies op een paalmatras gerealiseerd.

Paalmatras en funderingswapening

Verder is in cluster 1 nog een paalmatras met gewapende grond gerealiseerd bij de Laan van de Vrede. “Op die manier is een zettingsvrije overgangsconstructie verkregen tussen landhoofd en de bestaande aardebaan voor de verbreding van de bestaande kunstwerken/viaducten”, legt Bob uit. “In alle faseringen waar de wegconstructie op EPS is toegepast, is gebruik gemaakt van funderingswapening. Door een betere spreiding van krachten in de fundering van de wegconstructies ten gevolge van verkeer, is door middel van Tensar Triax geogrids het EPS-type geoptimaliseerd. Dit heeft grote financiële voordelen.” Tot slot was voor de realisatie van de verbreding van de N370 in cluster 1 een tijdelijke bypass voor het verkeer noodzakelijk. “Door de slappe bodemgesteldheid werd ook hier voor EPS gekozen”, zegt Leon. “Vanwege ruimtegebrek hebben we hier eveneens verticale wanden in EPS uitgevoerd. Die zijn in de definitieve situatie afgestapeld naar een talud met boomvakken en teelaarde voor grasbekleding. Dit afstapelen hebben we op meerdere locaties gedaan, zoals op de Leonard Springerlaan en ter hoogte van het Mercure hotel. Het vrijgekomen EPS is weer toegepast in de N370 voor de definitieve situatie.”

Ook cluster 2 ter hoogte van het Julianaplein kenmerkt zich door tijdelijke en definitieve gewapende grondconstructies.

Bloemencorso’s

Ook cluster 2 ter hoogte van het Julianaplein kenmerkt zich door tijdelijke en definitieve gewapende grondconstructies. “Voor de definitieve situatie hebben we hier tot 8 meter hoge steile wanden in drie fases opgebouwd”, zegt Leon. “Dit is verspreid over meerdere jaren uitgevoerd vanwege de verschillende functies gedurende het project. 

En vaak ook nog eens uitgevoerd in 24-uurs ploegendiensten om de hinder voor de omgeving tot een minimum te beperken.” In cluster 2 is tevens een tijdelijk kunstwerk gebouwd om het verkeer om te leiden, zodat de combinatie ruimte kreeg om het kruispunt Julianaplein te realiseren aan beide zijden van het tijdelijke viaduct. “Ook voor dit tijdelijke kunstwerk TGK-08 is er behoorlijk wat EPS toegepast, onder meer voor de opsluiting van de wegconstructie”, vervolgt Bob. “Ook de aanbruggen van de tijdelijke brug zijn uitgevoerd in EPS met gewapende grond. Dit EPS is op het laatst vrijgekomen op het project en kon dus niet hergebruikt worden elders in het project. Hierdoor is veel EPS naar lokale carnavalsverenigingen en bloemencorso’s gegaan.”

Voor de definitieve situatie zijn hier tot 8 meter hoge steile wanden in drie fases opgebouwd.

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Bonneveld BV.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Ampèreweg 4
3752 LR Bunschoten-Spakenburg
Telefoonnummer 035-5280340 E-mailadres [email protected] Website bonneveld.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?