Ter hoogte van het historische pand Grand Café Bellevue in Tiel is de dijk versterkt met een CSM-wand, ofwel een Cutter Soil Mix wand. Als het aan Djordy van der Eijnde, projectmanager bij Bodembouw, had gelegen had de gehele dijkversterking bij Tiel uitgevoerd moeten worden middels deze techniek. “Want”, zo zegt hij, “het gebruik van de reguliere stalen damwanden is praktisch gezien een stap terug in de tijd.”
“Stalen damwanden zijn nog altijd standaard bij dijkversterkingsprojecten. Dit terwijl CSM-wanden veel geschikter zijn”, vindt Djordy. “En nee, dit is niet preken voor eigen parochie. Kijken we naar stalen damwanden, dan vraagt dit ten eerste heel veel transportbewegingen om de lange stalen platen van zo’n 18-20 meter per stuk, vanuit Luxemburg naar Tiel te vervoeren. Vervolgens is op locatie in Tiel zwaar materieel nodig om deze zware platen te tillen en aan te brengen. Dit is allesbehalve duurzaam, het brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich en geeft overlast op de omgeving.”
Djordy maakt zich hard voor de toepassing van CSM-wanden voor dijkversterkingen. “Over het algemeen geldt dat je veel zand en grind tegenkomt in een rivierbedding waar dijken liggen. Het is een uitdaging om een damwand goed aan te brengen in een dergelijke grondslag. Hier zijn vaak zware trilblokken voor nodig. Deze grondslag leidt tot risico’s en vertraging in de uitvoering. Niet voor niets heeft FPH Ploegmakers ons benaderd omdat zij deze risico’s inzagen. Het zand en grindgrond, zoals we deze ook bij Tiel zagen, is perfect voor de toepassing van het CSM-systeem.” In tegenstelling tot een stalen damwand wordt de CSM-wand namelijk geheel trillingsvrij en zettingsvrij aangebracht waardoor de dijk behouden blijft maar ook historische panden géén risico lopen. “Bovendien is het op een locatie als in Tiel of elders op een smalle dijk waar de ruimte beperkt is, veel praktischer om een CSM-wand te realiseren omdat er bij toepassing van het CSM-systeem minder machines en materiaal benodigd is.”
“Onder de streep is dit de beste oplossing”, aldus Djordy. “Op alle punten, duurzaamheid, risico’s, veiligheid en impact op omwonenden, scoort de CSM-techniek beter dan de reguliere stalen damwandconstructie. In samenwerking met ingenieursbureau ABT hebben we bij de dijkversterking van de stad Tiel laten zien dat CSM-wanden constructief mogelijk zijn in het dijkontwerp.”