Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Monitoren vanmonumentale Hunsingosluis 
Bouwen naast een rijksmonument is altijd uitdagend en al helemaal als deze is gefundeerd op een ‘bijzondere’ ondergrond.

Monitoren vanmonumentale Hunsingosluis 

Bouwen naast een rijksmonument is altijd uitdagend en al helemaal als deze is gefundeerd op een ‘bijzondere’ ondergrond. Reden voor Strukton om de Hunsingosluis uit 1859 extra in de gaten te houden bij de bouw van het nieuwe gemaal dat onderdeel is van het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp. Unihorn, onderdeel van Strukton, werd ingeschakeld voor uitgebreide monitoringswerkzaamheden. 

“De Hunsingosluis is een monumentaal object, opgebouwd met metselwerk op houten palen met kespen en gefundeerd op de eerste zandlaag”, legt Remo Hofland van Unihorn uit. “Onder die zandlaag zit een laag oude potklei, die de eigenschap heeft te gaan opzwellen bij het wegnemen van de bovenbelasting. Dat zou kunnen leiden tot deformatie en zelfs een rotatie in alle richtingen van de oude sluis. Daardoor zou de instabiliteit van de sluis tijdens de werkzaamheden in gevaar kunnen komen. Om dat te voorkomen, en in geval van ‘nood’ tijdig beheersmaatregelen te kunnen treffen, is monitoring tijdens de uitvoering noodzakelijk.”

foto 2 liggend
Bouwen naast een rijksmonument is altijd uitdagend en al helemaal als deze is gefundeerd op een ‘bijzondere’ ondergrond.

Tachy- en trillingsmeters

Unihorn heeft zodoende boven op de sluis, aan weerszijden van de kolkwanden, een tachymeter geplaatst die zichzelf 24/7 op vaste punten inmeten in de omgeving. “Die data worden verzameld, zodat een mogelijke deformatie van de kolkwanden vroegtijdig kan worden gesignaleerd. Op het moment dat de grenswaarde dreigt te worden bereikt, gaan alle alarmbellen af en wordt de uitvoering stilgelegd om beheersmaatregelen te treffen. Dat was hier gelukkig niet aan de orde”, zegt Remo die vertelt dat de tachymeters inmiddels zijn verwijderd omdat de uitvoering in een volgende fase is beland en geen invloed meer heeft op mogelijke deformatie van de oude sluis. Wel zijn er nog automatische trillingsmeters van Unihorn op het project aanwezig. “Verder blijven we de sluis periodiek nog handmatig bewaken.”

Unihorn is een zelfstandig onderzoeks-, advies- en ontwerpbureau en gespecialiseerd in de niche van verhardingsonderzoeken voor wegen, conditioneringsonderzoeken en asset management. “We maken ook 3D-ontwerpen voor de openbare ruimte, wegen en dijken, doen milieukundig onderzoek en hebben een eigen geaccrediteerd laboratorium voor analyses. Tot slot zijn we heel actief op het gebied van geodata en monitoring, zoals hier in Zoutkamp. In de Hunsingosluis hebben we overigens in een eerder stadium ook scheurwijdtemetingen uitgevoerd om mogelijke veranderingen in bestaande scheuren te monitoren.”     

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Unihorn.

Unihorn Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Unihorn Telefoonnummer 0229-547850 E-mailadres [email protected] Website unihorn.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten