In de Oostpolder, een agrarisch gebied ten zuiden van de Eemshaven, wordt de laatste hand gelegd aan windpark Oostpolder. De 21 windturbines worden midden in de landerijen op twee voorbouwlocaties geassembleerd. De twee ‘platformen’ van elk 100 meter in het vierkant zijn gerealiseerd met composiet rijplaten van Ferex. Een duurzaam en veilig alternatief voor stalen rijplaten dat bovendien de bodem intact laat.
Het nieuwe windpark bestaat straks uit windmolens van het type Enercon. “Deze windmolens worden ter plaatse modulair opgebouwd met een klimmende kraan”, legt Kees Wolbers uit, accountmanager bij Ferex. “Groot voordeel van deze bouwmethodiek is dat er geen speciaal transport benodigd is om de onderdelen te vervoeren. Het betekent wel dat op locatie een voorbouwlocatie (in dit geval twee stuks) ingericht moet worden om de onderdelen te assembleren. Hier kwam de toepassing van Ferex om de hoek kijken.”
De windturbines en dus ook de twee voorbouwlocaties worden gebouwd op landbouwgrond. “De agrariërs accepteerden niet dat er vreemde grond geroerd zou worden voor de aanleg van de tijdelijke voorbouwlocaties”, weet Wolbers. “In tegenstelling tot bij stalen rijplaten of draglineschotten is er bij toepassing van composiet rijplaten vooraf geen grondbewerking noodzakelijk. We kunnen de platen rechtstreeks op elk type ondergrond leggen, zonder eerst grond te moeten afgraven en van een puinbaan te voorzien. Onze composiet rijplaten vormen daarnaast een uiterst stabiel platform doordat ze met een liplasverbinding vierzijdig aan elkaar verbonden worden. Zo blijft het platform ook intact als er met zwaar materieel gemanoeuvreerd wordt en worden de belastingen over een groter oppervlakte verdeeld. Op de platformen van elk 100 bij 100 meter staat een 250 tons kraan en een 125 tons kraan om de onderdelen van de windturbines te assembleren. Met onze platen wordt dus een complete vloer gecreëerd inclusief een veilig ‘vangnet’ onder de kraan.”
De inzet van onze composiet rijplaten zorgt in dit project voor een halvering van de logistieke bewegingen, stelt Wolbers. “Met name omdat de grond niet geroerd hoeft te worden. Het grote formaat van 4 bij 2 meter zorgt er bovendien voor dat we in korte tijd grote oppervlaktes kunnen realiseren. In dit project zijn er in totaal 3.000 composiet rijplaten ingezet voor beide platformen. Na oplevering van het windpark worden de platen verwijderd en kunnen de agrariërs direct weer aan de slag op het land. Ook voor ons als Ferex mooi om te zien dat we met onze producten een significante besparing kunnen realiseren in CO2-uitstoot bij de aanleg van een in de basis duurzaam project.”
De 21 winturbines in windpark Oostpolder leveren straks voldoende capaciteit om 50.000 huishoudens jaarlijks van stroom te voorzien.