Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Tegengaan van ‘plastic soup’ met luchtbellen
Van den Herik ontwikkelde in samenwerking met The Great Bubble Barrier een ingenieus systeem om de ‘tubes’ (buizen) op de waterbodem te plaatsen.

Tegengaan van ‘plastic soup’ met luchtbellen

Samen strijden tegen riviervervuiling 

Het probleem in oceanen en zeeën is bekend, maar ook rivieren hebben hun ‘plastic soup’. Het Nederlandse bedrijf The Great Bubble Barrier heeft de oplossing: een innovatief buizensysteem met belletjesscherm. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met familiebedrijf Van den Herik uit Sliedrecht.

Francis Zoet 1 Credits The Earthshot Prize
Francis Zoet, operationeel manager en co-founder The Great Bubble Barrier.

Francis Zoet is één van de oprichters van The Great Bubble Barrier. Het initiatief is geboren toen zij, samen met haar medeoprichters, al zeilend de berg aan plastic afval in zee zag drijven. Wat als je al dat plastic in de rivier al zou kunnen tegenhouden zodat het niet in zee belandt? Met het idee voor de Bubble Barrier wonnen ze in 2016 een wedstrijd die was uitgeschreven door Rijkswaterstaat. Op een pilotlocatie in de IJssel mochten ze de Bubble Barrier verder ontwikkelen en in de praktijk gaan testen. In het ‘leerteam’ werden zij bijgestaan door Van den Herik, specialist in waterbouw en onderhoud, Rijkswaterstaat en kennisinstituut Deltares.

Eenvoudig principe, maximaal effect

Het principe van de Bubble Barrier is helder als water. Plastic in rivieren dat richting de zee drijft nog voor de zee naar de waterkant brengen, zodat het daar kan worden verzameld en verwerkt voor circulair hergebruik. Hoe? Door een systeem van aaneengesloten geperforeerde buizen op de rivierbodem te leggen. Door daar persdruk op te zetten, ontsnappen belletjes uit de buizen die een scherm vormen. Het plastic komt boven, de stroming in de rivier zorgt ervoor dat het naar een bepaald punt aan de waterkant drijft waar het opvangsysteem van de Bubble Barrier ligt.

Jeroen Vermeer 120724 112
Jeroen Vermeer, regiomanager bij Van den Herik.

Slimme invulling

Voor de uitwerking en uitvoering werkt The Great Bubble Barrier nauw samen met Van den Herik. Dit familiebedrijf, dat werd opgericht in 1946, heeft ruime expertise in het bouwen van constructies in, op en rondom het water en met onderhoud aan vaarwegen. Jeroen Vermeer, regiomanager bij Van den Herik: “Een continue vraag waarover we ons met onze partners buigen, is: hoe kun je het schoonhouden van vaarwegen zo slim mogelijk invullen? Het idee van The Great Bubble Barrier is innovatief en past daar heel goed in. We kennen de problematiek vanuit onze dagelijkse praktijk. We baggeren tijdens onderhoud aan onze vaarwegen niet alleen bagger op, maar ook veel vuil zoals plastic.”

DJI 0949
Inmiddels ligt er op meerdere locaties al een Bubble Barrier in Nederland.

15.000 stuks plastic in een maand

Inmiddels ligt er op meerdere locaties al een Bubble Barrier. Drie in Nederland en één in Portugal waar The Great Bubble Barrier meedraait in een Europees onderzoeksproject naar vervuiling. De eerste Bubble Barrier ligt sinds 2019 in een kanaal in Amsterdam, het Westerdok. De cijfers die het bellenscherm daar opvist, mogen er zijn, volgens Francis: “Elke maand 80 kilo aan droog plastic, ofwel meer dan 15.000 stuks. De resultaten zijn natuurlijk afhankelijk van de mate van vervuiling en grootte. Een rivier van 250 meter breed – ons huidige maximum – zal meer opbrengst laten zien dan een klein kanaal.” In Harlingen ligt sinds 2024 een Bubble Barrier om vervuiling van de beschermde Waddenzee tegen te gaan, Katwijk draait mee sinds 2022. 

Precisie op de waterbodem

Van den Herik ontwikkelde in samenwerking met The Great Bubble Barrier een ingenieus systeem om de ‘tubes’ (buizen) op de waterbodem te plaatsen. Jeroen: “We kennen bellenschermen die toegepast worden bij baggerwerkzaamheden om vertroebeling aan de omgeving te voorkomen. Waar je die plaatst, behoeft niet heel nauwkeurig te zijn. Dat is anders bij de Bubble Barrier. Daarom heeft Van den Herik een aanbrengsysteem ontwikkeld waarbij een veel grotere nauwkeurigheid te bereiken is voor elke locatie. Je hebt rekening te houden met onder meer stroming, getijden en de omgeving.”

In de werkplaats wordt het buizensysteem op maat samengesteld en op haspels gerold. “We hebben een speciaal ponton ontwikkeld dat zowel over water als over land kan worden vervoerd. Op de ponton is een assemblagetafel aanwezig waarop de verankeringsplaten aan het buizensysteem worden bevestigd. De verankeringsplaten zijn van beton of staal, afhankelijk van de locatie. Ter plekke worden de buizen met behulp van GPS en een glijgoot nauwkeurig op de waterbodem gepositioneerd. Als de persdruk erop staat, kan de Bubble Barrier zijn werk gaan doen.”

DJI 0941
In de toekomst wil The Great Bubble Barrier jaarlijks 25 bellenschermen gaan plaatsen.

Visvriendelijk 

Over de keuze voor perslucht, zegt Francis: “Diverse opties zijn voorbijgekomen, maar perslucht bleek de beste keuze wanneer je een scherm over de hele breedte van een rivier of kanaal plaatst. De bagger- en olie-industrie werkt er ook mee. En als het olie en sediment kan tegenhouden, dan moet het met plastic ook lukken. Wat ook belangrijk was, is dat scheepvaart en vissen geen hinder mogen ondervinden. Dat is gebleken. In Harlingen is net een groot onderzoek gedaan naar de effecten op de glasaal, een heel fragiel visje. Die heeft, zo blijkt, er absoluut geen last van.”

Ambitieus

In de toekomst wil The Great Bubble Barrier jaarlijks 25 bellenschermen gaan plaatsen. Francis: “Amsterdam krijgt er binnenkort waarschijnlijk een tweede bij, met andere Nederlandse steden zijn we in gesprek en er lopen meerdere haalbaarheidsstudies. Er is ook veel belangstelling vanuit het buitenland. Samen met Van den Herik en andere partners blijven we denken over hoe we de implementatie kunnen vergemakkelijken en het systeem zelf steeds verder kunnen finetunen. De resultaten laten zien hoe belangrijk onze inspanningen zijn.” Om de samenwerking verder te verdiepen én te benutten, staan we in januari samen op de Infratech op stand 2.308. Met deze gezamenlijke inspanning gaan we voor maximaal bereik onder potentiële nieuwe afnemers.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten