De experts van A-Quin zetten zich dagelijks in om Nederland veilig en bereikbaar te houden. Met hun nieuwste dienstverlening maken ze het eigenaren van assets nu wel heel gemakkelijk om aan de normgerelateerde elektrotechnische veiligheidseisen te voldoen, zelfs als er gebreken worden geconstateerd. De medewerkers van A-Quin vertellen er alles over op hun stand 1.017 tijdens InfraTech 2025, en indien gewenst helpen ze ook met de installatieverantwoordelijkheid.
Toekomstbestendige infrastructuur is belangrijk voor Nederland. “Het vormt de basis van onze economie; dorpen, steden en voorzieningen moeten bereikbaar zijn. Een goede infrastructuur zorgt voor een betere mobiliteit, tijdwinst en kost per saldo minder”, zegt Mans Damen, directeur van A-Quin. Het inspectie- en adviesbureau is actief in de disciplines elektrotechniek, werktuigbouwkunde, civiele techniek en assetmanagement. “Op InfraTech nemen we bezoekers mee in de wereld van inspecties en onderzoek. Onze bijdrage varieert van een eenvoudige schouwing of een herberekening tot het verzorgen van een instandhoudingsadvies. Wat we bovendien veel doen, is het uitvoeren van elektrotechnische veiligheidsinspecties. En daarvoor hebben we een nieuwe dienst ontwikkeld die we op de beurs presenteren.”
Werken met elektrotechnische installaties brengt risico’s met zich mee. “Installaties dienen periodiek te worden geïnspecteerd om deze risico’s in kaart te brengen en een veilige werkomgeving voor medewerkers te waarborgen”, legt Mans uit. “Bij A-Quin voeren wij inspecties uit volgens SCIOS-scope 8, 10 en 12. SCIOS-scope 8 zijn de klassieke NEN3140-inspecties, terwijl SCIOS-scope 12 is gericht op PV-installaties. Wat wij echter zien, is dat er ook in de infra meer en meer aandacht is voor SCIOS-scope 10. Deze inspectie richt zich specifiek op het in kaart brengen van het brandrisico van installaties met een elektrotechnische oorzaak. Ons nieuwe product, of dienstverlening zo je wilt, is erop gericht dat we opdrachtgevers op dit gebied volledig ontzorgen. We doen een inspectie, begeleiden het herstel van eventuele gebreken, en verzorgen vervolgens ook de herinspectie zodat het certificaat afgegeven kan worden. Het complete plaatje dus.”
Binnen gemeentes, waterschappen, Rijks-waterstaat en andere opdrachtgevers ligt het thema installatieverantwoordelijkheid onder een vergrootglas. “Een installatieverantwoordelijke is iemand die is aangewezen voor de bedrijfsvoering en het elektrotechnisch veilig functioneren van installaties, en die is ook hoofdelijk aansprakelijk”, benadrukt Mans. “Dat aspect nemen wij ook voor rekening. Zo ben ikzelf bij de gemeente Lansingerland installatieverantwoordelijke voor alle rioleringsinstallaties. Ik zorg ervoor dat de installatie goed, veilig en betrouwbaar is. En dat gebreken worden hersteld en er een herkeuring plaatsvindt. Benieuwd naar wat we nog meer kunnen betekenen in de infrastructuur? Kom gerust een kop koffie drinken op onze stand 1.017 tijdens InfraTech 2025.”