Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatie en samenwerking centraal

Innovatie en samenwerking centraal

Vooruitblik op InfraTech 2025

InfraTech 2025, dat van 14 tot en met 17 januari in Rotterdam Ahoy plaatsvindt, belooft opnieuw een toonaangevend evenement te worden voor de infrastructuursector. Annemieke den Otter, Manager Exhibitions bij Rotterdam Ahoy, geeft een inkijkje in wat bezoekers kunnen verwachten van deze editie, waar kennis, innovatie en samenwerking centraal staan.

Annemieke den Otter en Jolanda Jansen.

Met een uitgebreid programma dat is toegespitst op de actuele thema’s in de sector, biedt InfraTech 2025 een platform waar professionals, bedrijven en overheden samenkomen om te discussiëren over de toekomst van infrastructuur. Dit jaar richt InfraTech zich op zes hoofdthema’s: Ondergrondse Infra, Mobiliteit en Logistiek, Digitalisering, Klimaat en Verduurzaming, Human Capital en Vervanging en Renovatie. Deze thema’s zijn zorgvuldig geselecteerd om in te spelen op de uitdagingen en kansen die de infrastructuursector de komende jaren te wachten staan.

Een van de thema’s die dit jaar extra in de schijnwerpers staat, is Ondergrondse Infra. Dit thema krijgt aandacht in het licht van ‘ruimte voor ontwikkeling’. De ondergrond in stedelijke gebieden wordt steeds intensiever benut, wat vraagt om innovatieve en duurzame oplossingen. Tijdens InfraTech zullen experts uit het veld hun inzichten delen over hoe we de ondergrond efficiënt kunnen indelen, rekening houdend met de bestaande infrastructuur, netwerken en zelfs het groen, zoals bomen. “Het is essentieel dat we nu al nadenken over de toekomst van onze ondergrondse ruimte en hoe we deze op een verantwoorde manier kunnen benutten”, aldus Manager Exhibitions Annemieke den Otter.

Annemieke den Otter uitreiking Innovatieprijs 2023.

Inschrijven innovatieprijzen

Bedrijven in de infrasector kunnen zich nog inschrijven voor de InfraTech Innovatieprijzen 2025. Deze prestigieuze prijzen bieden een belangrijk platform om baanbrekende innovaties te presenteren die bijdragen aan een duurzame toekomst. InfraTech, de grootste vakbeurs voor de infrasector, stimuleert al decennialang technologische vooruitgang en legt in 2025 extra nadruk op duurzaamheid in de infrastructuur.

De Innovatieprijzen worden uitgereikt in drie categorieën: Productinnovatie, Procesinnovatie en Duurzame Samenwerking. Inzendingen worden beoordeeld op hun impact, originaliteit, toegevoegde waarde en volwassenheid, met een speciale focus op innovaties die bijdragen aan klimaatdoelstellingen en de circulaire economie.

Bedrijven kunnen hun innovaties nog tot 30 september 2024 indienen. Genomineerden krijgen de kans om hun inzendingen in december aan de jury te presenteren, waarna de winnaars bekend worden gemaakt tijdens InfraTech op 15 januari 2025 in Rotterdam Ahoy. Winnaars ontvangen een InfraTech Promotiepakket ter waarde van €2.500.

Mis deze kans niet om uw innovaties te laten zien en een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst in de infrasector. Schrijf u nu in voor de InfraTech Innovatieprijzen 2025!

Nieuwe initiatieven

Naast de focus op ondergrondse infrastructuur, introduceert InfraTech 2025 ook enkele nieuwe initiatieven. Een opvallend project is de samenwerking met The Education Factory, een organisatie die onderwijs, overheid en bedrijven met elkaar verbindt via inspirerende lesprogramma’s. Een van de projecten die tijdens InfraTech zal worden gepresenteerd, is de Ontwerpsprint: Stroomversnellers.      ′

In dit programma gaan leerlingen uit het middelbaar onderwijs en het MBO aan de slag met een echte ontwerpvraag van een technische opdrachtgever, een van de exposanten op InfraTech. “Dit project biedt jongeren een unieke kans om op een praktische manier kennis te maken met techniek en geeft hen een kijkje achter de schermen van de sector”, legt Annemieke uit.

Een ander belangrijk nieuw initiatief is de InfraTech Vacaturebank. Dit platform stelt exposanten in staat om tegen een kleine vergoeding vacatures te plaatsen, zowel voor nieuwe medewerkers als voor stagiaires. De vacatures zullen tijdens de beurs zichtbaar zijn op speciale vacatureborden en worden gepromoot in een rubriek in de InfraTech-nieuwsbrief, die maar liefst 28.000 abonnees bereikt. Met dit initiatief hoopt InfraTech niet alleen de werkgelegenheid in de sector te stimuleren, maar ook jong talent direct in contact te brengen met potentiële werkgevers.

Presentatie Provincie Boulevard.

Talent in de sector

Beide initiatieven vallen onder het overkoepelende thema ‘Human Capital’, een thema dat zich richt op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent in de infrasector. In een tijd waarin de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, is het vinden van gekwalificeerd personeel immers een van de grootste uitdagingen waar de sector voor staat. Annemieke benadrukt het belang van dit thema: “Naast duurzaamheid en circulariteit is human capital misschien wel de grootste uitdaging voor de komende jaren. Het vinden van gekwalificeerd personeel in tijden van arbeidskrapte is een urgente opgave.”

Duurzame inzetbaarheid van werknemers speelt een centrale rol binnen dit thema. Annemieke wijst erop dat de infrasector niet alleen moet focussen op het aantrekken van nieuw talent, maar ook op het behouden van huidige werknemers door hen gezond en gemotiveerd te houden. “Vroeger ging het om geld en auto’s, maar nu moet je ook voor de gezondheid van je mensen zorgen. Dit benadrukt de verschuiving naar een meer holistische benadering van personeelsbeleid, waarin duurzame inzetbaarheid en welzijn van werknemers cruciaal zijn voor het succes van de sector op lange termijn.”

CROW.

Infratech 2025 in het kort:

Nieuw Thema: Ruimte voor Ontwikkeling
InfraTech 2025 introduceert het thema Ruimte voor Ontwikkeling, dat de focus legt op duurzame groei en innovatie door samenwerking en creatieve oplossingen binnen de infrasector.

Belangrijke Samenwerkingen
Zowel Rijkswaterstaat als de gemeente Rotterdam hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met InfraTech ondertekend, waarmee ze zich opnieuw vastleggen als gastheren van het grootste infraplatform van de Benelux.

Bomenplein
Een opvallend nieuw initiatief is het Bomenplein, een hub voor discussies over het belang van bomen in de openbare ruimte en hun cruciale rol in de infrastructuur. Dit initiatief benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen de civiele en groene sector.

Start-up en Scale-up Plein
InfraTech 2025 introduceert ook het Start-up en Scale-up Plein, gelegen rondom het Kennistheater. Dit plein biedt een platform voor innovatieve technologieën op het gebied van klimaatadaptatie, slimme mobiliteit, en circulaire economie.

Hoofdthema’s van InfraTech 2025
De beurs is opgedeeld in drie hoofdthema’s: Water & Klimaat, Infra, en Openbare Ruimte & Mobiliteit, met elk specifieke segmenten en onderwerpen zoals digitalisering, veerkrachtige infrastructuur, en ondergrondse infrastructuur.

Uitgebreid Kennisprogramma
Het kennisprogramma van InfraTech 2025 is verdeeld over zes thema’s: Human Capital, Klimaat & Verduurzaming, Vervanging & Renovatie, Mobiliteit & Logistiek, Digitalisering, en Ondergrondse Infra. Deze thema’s belichten de belangrijkste uitdagingen en kansen in de sector.

Beschikbare Standruimte
Hoewel de meeste standruimte al is vergeven, zijn er nog enkele mogelijkheden om aanwezig te zijn op InfraTech 2025. Rotterdam Ahoy denkt graag mee over extra ruimte en mogelijkheden voor deelname.

Plannen

Annemieke benadrukt hoe belangrijk het is dat de infrasector na een periode van onzekerheid weer fysiek bij elkaar komt. “De afgelopen jaren zijn voor iedereen in de sector uitdagend geweest, met veel onzekerheden en veranderingen. Nu we de gelegenheid hebben om weer samen te komen, is het van groot belang dat we deze kans grijpen om gezamenlijk de richting van de sector te bepalen.” Ze wijst erop dat InfraTech 2025 plaatsvindt in een periode waarin de plannen van het nieuwe kabinet duidelijk zullen zijn, wat het evenement extra relevant maakt. “De beleidsplannen van het nieuwe kabinet zullen ongetwijfeld grote invloed hebben op onze sector. InfraTech biedt dé gelegenheid om deze plannen te bespreken, te begrijpen wat ze betekenen voor de toekomst van infrastructuur in Nederland, en om gezamenlijk te bepalen hoe we hierop kunnen inspelen.”

Daarnaast gelooft Annemieke dat het bijeenbrengen van de sector juist nu essentieel is voor het versterken van netwerken en het uitwisselen van kennis. “Er is veel veranderd, en het is belangrijker dan ooit om samen te werken en van elkaar te leren. De gesprekken die hier gevoerd worden, zullen de basis leggen voor de beslissingen en innovaties die de komende jaren bepalend zullen zijn voor de infrastructuur.” Volgens haar is InfraTech 2025 daarom niet alleen een platform voor kennisdeling, maar ook een belangrijke ontmoetingsplaats waar de toekomst van de sector vorm krijgt.

Energieplein

Een nieuw hoogtepunt tijdens InfraTech 2025 is het Energieplein, waar drie grote netbeheerders – Tennet, Alliander en Enexis -aan enkele kennissessies zullen deelnemen. Dit plein is speciaal ontworpen om de uitdagingen en kansen rondom de geplande uitbreiding van het elektriciteitsnet met een focus op Human Capital en veiligheid te bespreken. Annemieke den Otter is bijzonder trots op de deelname van deze netbeheerders. “Het is voor ons een enorme stap vooruit dat deze belangrijke spelers in de energiesector nu deel uitmaken van InfraTech”, vertelt ze enthousiast. “De geplande uitbreiding van het elektriciteitsnet heeft niet alleen gevolgen voor de netbeheerders zelf, maar raakt de gehele infrastructuurbranche. Het is daarom essentieel dat we als sector gezamenlijk optrekken om deze uitdagingen aan te gaan.”

De aanwezigheid van de netbeheerders op InfraTech onderstreept het belang van samenwerking in de energietransitie. “Deze bedrijven spelen een cruciale rol in de verduurzaming van Nederland, en hun aanwezigheid op InfraTech geeft een duidelijk signaal af dat we samen vooruit willen en moeten”, aldus Annemieke. “Ik ben er trots op dat we deze partijen hebben kunnen betrekken bij het evenement. Het Energieplein zal zonder twijfel een centrale ontmoetingsplaats worden voor iedereen die betrokken is bij de toekomst van ons energienet.” 

InfraTech Programmacommissie 

Annemieke benadrukt in het gesprek hoe belangrijk de rol van de Programmacommissie is in de voorbereiding van InfraTech 2025. Deze commissie, bestaande uit vijftien leden, speelt een cruciale rol bij het vormgeven van het programma en het bepalen van de thema’s die tijdens het evenement aan bod komen. 

Annemieke legt uit dat de Programmacommissie niet alleen uit vakinhoudelijke experts bestaat, maar dat deze ook via hun netwerken bijdragen aan het binnenhalen van relevante kennis en expertise. “We zijn vanaf maart al bezig met deze groep”, vertelt ze. “Het zijn mensen die via het netwerk van de programmacommissie zijn aangehaakt en inhoudelijk expert zijn in de zes thema’s die we voor InfraTech hebben geselecteerd.”

De commissie werkt in themagroepen om de verschillende onderdelen van het programma verder uit te werken. “We zijn met ongeveer zestig mensen één keer bij elkaar geweest bij Deltares, en hebben daar de grote lijnen uitgezet. Vanuit daar hebben we themagroepen gevormd die verder inhoudelijk met elkaar aan de slag zijn gegaan.”

Het resultaat van dit gezamenlijke werk moet tegen het einde van de zomer in grote lijnen vaststaan, zodat het programma tijdig kan worden gecommuniceerd en verder uitgewerkt. “Het is fijn om zo’n sterke programmacommissie te hebben, omdat het ons in staat stelt om een programma neer te zetten dat zowel actueel als relevant is voor de sector”, zegt Annemieke.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?