Tijdens InfraTech 2025 vormt het zogenaamde Bomenplein in hal 5 een fraaie blikvanger op de beursvloer van Rotterdam Ahoy. Op dit themaplein zullen van 14 tot en met 17 januari verschillende organisaties met kennis over bomen zich collectief aan het publiek presenteren. Eén daarvan is idverde NL, met ruim 600 medewerkers en twintig locaties door het hele land een meer dan gevestigde naam in de Nederlandse groensector. Een speler ook die beleidsmakers adviseert om rondom stedelijke vergroeningsuitdagingen tijdig een beroep te doen op de expertise van groenspecialisten. Of zoals portfoliomanager Albert Jan Kerssen het zegt: “Om richting de toekomst de juiste beslissingen te nemen, is het raadzaam om al in een vroeg stadium mensen met kennis van groen bij je project te betrekken.”
idverde NL, sinds 2018 onderdeel van de internationaal actieve idverde groep, de onbetwiste Europese leider in de groensector, streeft er nadrukkelijk naar om onze wereld positief te veranderen. “Natuur in onze leefomgeving maakt ons weerbaar tegen klimaatverandering, bevordert biodiversiteit, is de sleutel voor een gezond en actief leven én levert een hoge ruimtelijke kwaliteit op. Mensen zijn, bewust of onbewust, onderdeel van de natuur. Het integreren van en verbinden met onze eigen natuur is van essentieel belang voor onszelf en de wereld om ons heen om uiteindelijk een gezonde, duurzame leefomgeving te creëren”, aldus Albert Jan. “Dat alles doen we vanuit idverde Advies, idverde Bomendienst en idverde Realisatie. Drie bedrijfsonderdelen die onder meer overheden, grote bedrijven, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen op maat bedienen met groenere oplossingen die écht impact hebben.”
Infra is meer dan stenen, staal en beton. Ook groenvoorzieningen vormen in toenemende mate substantiële componenten binnen infrastructurele projecten. Sterker nog, het belang van groen in bebouwde omgevingen wordt vanuit maatschappelijk oogpunt steeds groter, zo neemt Albert Jan waar. “Omdat Nederland steeds dichter wordt bebouwd, komt de natuur steeds meer onder druk te staan. Alleen al in dat kader is vergroening van het straatbeeld zeer gewenst. We willen met onze gevarieerde groenoplossingen bijdragen aan maatschappelijke thema’s, zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en ruimtelijke kwaliteit. Dat gebeurt onder andere met bomen. Een boom is namelijk een belangrijke leverancier van ecosysteemdiensten. Ofwel diensten die de natuur ons levert, waardoor we kunnen leven. Daarnaast spelen bomen in het kader van de klimaatverandering een grote rol bij het creëren van een duurzame, veilige en aangename leefomgeving. Ook in dat kader bewijzen we onze meerwaarde, bijvoorbeeld tijdens het klimaatbestendig inrichten van woonwijken. In een klimaatbestendige wijkinrichting combineren we onze groenoplossingen, water en infrastructuur tot één geïntegreerd en toekomstbestendig ontwerp. Daarbij maken we onder meer gebruik van diverse geavanceerde tools. Een voorbeeld daarvan is i-Tree, waarmee we voor elke geplante boom in verschillende opzichten de groene baten kunnen berekenen. Nu en in de toekomst. Op die manier maken we het voor partijen nóg interessanter om in dergelijke voorzieningen te gaan investeren.”
Het multidisciplinaire karakter van idverde NL zorgt er samen met de aanwezige expertise voor dat het bedrijf een gevarieerde groep opdrachtgevers van een welkome integrale totaaloplossing kan voorzien. “Dankzij onze verschillende bedrijfsonderdelen kunnen we onze opdrachtgevers in iedere projectfase van dienst zijn”, benadrukt Albert Jan. “Vanaf de eerste, prille initiatieven en de beleidsvorming tot en met de uitvoering en het onderhoud. Dát willen we tijdens InfraTech 2025 richting de infrasector vooral benadrukken op het Bomenplein, een decor dat perfect past bij onze bedrijfsactiviteiten.”
Albert Jan Kerssen beschikt als expert op het gebied van nature-based solutions in de gebouwde omgeving over een uitgebreide ervaring in geïntegreerde projecten binnen zowel de publieke als private sector. Hij is één van Nederlands topspecialisten in bouwwerkbegroeiingen (auteur, adviesraad Nationaal Dakenplan, opsteller van kwaliteits- en prestatienormen, docent en spreker). Maar ook naast het gebouw werkt hij dagelijks aan het bevorderen van natuurinclusieve en klimaatadaptieve projecten. Zo is hij onder andere onderdeel van het Expertteam Woningbouw – Duurzaam en Innovatief Bouwen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en werkt hij aan grootschalige (her)inrichtingen van woonwijken en bedrijventerreinen.
Albert Jan is hands-on voorvechter, ingenieur, leider en ondernemend op het gebied van productontwikkeling, onderzoek, kennisdeling en innovatie. Met twee decennia aan ervaring in dit werkveld is hij sinds 2017 werkzaam als consultant en manager bij idverde NL, Europees marktleider in de groensector.