De funderingsbranche is misschien een relatief bescheiden sector, maar de fundering an sich vormt wel de basis van alles wat je bouwt. Niet vreemd dus dat de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken (NVAF) uitermate actief is en zich mengt in vele werkgroepen en netwerkbijeenkomsten van gerelateerde branchegenoten, maar ook niet ‘vies’ is van nieuwe ontwikkelingen. Tijdens InfraTech 2025 vertellen ze er graag meer over op stand 1.508.
InfraTech is één van de belangrijkste beurzen in de infrastructuur met een mooie mix aan exposanten en bezoekers. Daar moet je als NVAF dan ook present zijn, vindt Jaap Estie, directeur van de NVAF. “Onze stand vormt feitelijk een ontmoetingspunt waarin we geïnteresseerden in een informele setting vertellen over wat wij doen en delen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of thee. Aan de andere kant vormt het voor mij een soort thuisbasis van waaruit ik allerlei bedrijven en organisaties kan bezoeken. InfraTech biedt de gelegenheid om in een paar dagen zoveel contacten op te doen en mensen te spreken wat me anders in een paar maanden nog niet lukt.”
Kennissessie
De NVAF organiseert op 15 januari samen met Bouwend Nederland ook een kennissessie over het voorkomen van schades in de ondergrondse infra. “Vanuit de NVAF zijn we aangesloten bij het Kabel en Leiding Overleg (KLO), een vereniging van grondroerders, netbeheerders en beheerders van de ondergrond. Tijdens deze interactieve sessie zoomen we in op de vele uitdagingen en gaan we ook in gesprek met bezoekers”, zegt Jaap. “De uitdagingen worden er niet minder om. Er is een enorme behoefte aan nieuwe woningen en daar hoort ook een passende infrastructuur bij. En aan de andere kant spelen er veel ontwikkelingen op het gebied van funderingsherstel. De NVAF zet zich hier stevig voor in, omdat we zien dat dit een groeiende uitdaging is die vraagt om samenwerking en praktische oplossingen.”
Vakschool
Ook de funderingsbranche heeft uiteraard te maken met uitdagingen van het verduurzamen van machineparken en de krapte op de arbeidsmarkt. “We zijn aangesloten bij het convenant schoon en emissieloos bouwen en denken mee over hoe we daar als branche aan kunnen bijdragen. Vooral in de zin van: wat is haalbaar en betaalbaar? Heel positief daarnaast, is dat de Funderingsvakschool goed wordt ontvangen. We starten in 2025 weer met een nieuwe lichting waarbij het lesprogramma sterk is geprofessionaliseerd in de afgelopen maanden”, verklapt Jaap alvast. “Verder zijn we als vereniging bezig met het actualiseren van het Vakboekje Veilig Funderen en zijn we een projectgroep gestart om te onderzoeken hoe we de fysieke belasting in het werkveld kunnen reduceren met technische oplossingen.”
De NVAF zit dus bepaald niet stil. “We zijn een belangrijke spil in de bouw- en infrasector en nemen onze verantwoordelijkheid”, erkent Jaap. “Zo onderzoeken we samen met bedrijven ook de mogelijkheden om funderingen een extra functie mee te geven met bijvoorbeeld warmtewisselaars in palen of collectoren in damwanden. Zo krijgt ons product nog een extra dimensie.”