In opdracht van de gemeente Groningen heeft Geomaat samen met zusterbedrijf Eyefly een Digital Twin gemaakt in o.a. een mesh van de actuele situatie van Ten Post. Het project is opgezet als een pilot, dit zodat de gemeente kennis kan maken met 3D-Geomateriaal en haar mogelijkheden.
In het kader van het Interreg North Sea Region European Fund, Like! Innovation Project, start gemeente Groningen het project: 3D Rebuilding Ten Post op. Doel van het project is om van het dorp Ten Post een 3D-Digital Twin (virtuele representatie) te maken. Dit 3D-model kan gebruikt worden ten behoeven van burgerparticipatie, communicatie, planning en beleidsvoering van de gemeente.
Aan de hand van een ingewonnen pointcloud en de gemaakte 100 Megapixel foto’s hebben Geomaat en Eyefly een Digital Twin gemaakt van het dorp Ten Post. Deze Digital Twin bestaat uit: een mesh, pointcloud met gebouwen in LOD 2.0 en een Grid van het maaiveld.
Op basis van de gemaakte foto’s heeft Eyefly de mesh gemaakt, dit hebben ze gedaan aan de hand van de techniek fotogrammetrie. Zo zijn circa 3000 foto’s gebruikt voor het model. Geomaat heeft de ingewonnen data verder verwerkt tot een nauwkeurige pointcloud, hierin zijn de gebouwen in LOD 2.0 uitgewerkt. Ook heeft Geomaat het maaiveld in Grid gemaakt.
Een Digital Twin is heel bruikbaar voor de gemeente want er kunnen allerlei berekeningen op uitgevoerd worden met betrekking tot bouwprocessen en andere invoegtoepassingen. Met een Digital Twin van een stad of dorp zijn veel verschillende dingen te doen.
Bekijk hier de animatie van de mesh die opgeleverd is aan de gemeente Groningen
Geomaat heeft zelf metingen uitgevoerd om de meetdata die ingevlogen zijn door een vliegtuig op de juiste horizontale positie (RD) en verticale positie (NAP) te plaatsen. Ook zijn deze zelf ingewonnen data gebruikt als controle voor de data van het vliegtuig.
Het vliegtuig heeft middels een zogenoemd ‘Lidar’ systeem een 3D-pointcloud (puntenwolk) ingewonnen. Daarnaast was het vliegtuig uitgerust met 5, 100 Megapixel camera’s die geplaatst zijn onder verschillende hoeken om zoveel mogelijk detail vast te leggen.
Geomaat beschikt over veel kennis over pointclouds en de verschillende eindproducten. Hierdoor kunnen zij pointclouds toetsen op nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Dit kunnen zij voor zowel recent ingewonnen data als voor open data. Het zusterbedrijf Eyefly vult hen mooi aan en beschikt over veel kennis over fotogrammetrie en het maken van een meshes. Hierdoor was het een mooie samenwerking tussen Eyefly en Geomaat.
Het hele project kan gezien worden als één grote innovatie, dit omdat nog niet veel steden over een 3D-model beschikken. Er zijn wel partijen die aan de slag gaan met ‘open data’ (van bijvoorbeeld sites als: Pdok.nl), een nadeel is dat deze data nooit zo dicht, actueel en recent zijn als zelf ingewonnen data. De Digital Twin die van het dorp Ten Post is gemaakt, is helemaal actueel.Binnen een maand heeft Geomaat het gehele project aan de gemeente Groningen geleverd.
Meer informatie over Geomaat vindt u op www.geomaat.nl