Iedere aannemer in de (grond,- weg- en water)bouw kent het belang van het efficiënt plannen van mensen en middelen. Maar dan moet je wel weten wát je gaat plannen en beseffen dat software een belangrijk hulpmiddel hierin kan zijn. BouwInfosys biedt -niet alleen als één van de grootste maar zeker ook als één van de snelst groeiende softwarehuizen in Nederland- gespecialiseerde software voor de bouw,- infra- en installatiebranche.
“Bij het efficiënt plannen van mensen en middelen kijken we altijd naar (her)gebruik van reeds verworven informatie”, zegt Arno Berwers van BouwInfosys. “Ten opzichte van de traditionele manier bieden wij een software-oplossing waarbij alles volledig geïntegreerd is met de backoffice. Zo kun je maximaal profiteren van eenmalige invoer en hergebruik van informatie. En efficiënt integraal plannen dus!”
“Als een bedrijf een materieelstuk heeft gekocht, dan wordt dit door de administratie reeds aangemaakt. Alles is dusdanig ingericht en geïntegreerd in het systeem, dat het materieelstuk vervolgens efficiënt beheerd kan worden: van eenvoudig plannen in een grafisch drag-and-drop planbord tot het registreren van keuringen in het werk of onderhoud op de machines”, zegt Berwers en vervolgt: “De werkplaats heeft inzicht in deze planning en kan er zelf invloed op uitoefenen. Zo kan er snel samen met de planner besloten worden een keuring of het onderhoud naar voren of achteren te schuiven zodat het materieelstuk beschikbaar is wanneer het nodig zou zijn.”
“Op het moment dat een werk is aangenomen, bepaalt de uitvoerder hoe het project wordt aangevlogen: welke werkzaamheden moeten wanneer uitgevoerd worden en welke machines en mensen zijn daarbij nodig. In ons systeem maken we onderscheid tussen een lange- en korte termijnplanning. Ook deze zijn weer aan elkaar gekoppeld.”
“De uitvoerder maakt voor grotere werken (vaak samen met de projectleider) de projectplanning voor het werk. Die projectplanning geeft de planner al een beeld hoeveel en welke machines er wanneer nodig zijn. Stel: hij weet dat er in week 35 voor een project 2 rupskranen en 3 shovels nodig zijn. Het systeem helpt de planner om direct inzicht te verschaffen in de beschikbare middelen. Zijn er voldoende rupskranen beschikbaar en waar staan die? Als blijkt dat er voor die periode onvoldoende beschikbaar zijn, kan de planner kijken of de planning kan worden aanpast of dat hij extra rupskranen moet inhuren. Dat inhuurmaterieel kan overigens ook eenvoudig in het systeem worden opgenomen zodat je die direct kunt plannen of aanvragen zodat het proces niet in gevaar komt. Erg belangrijk, in deze tijd van krapte.”
“De voordelen van integraal plannen komen voort uit het feit dat je inzicht hebt in beschikbare en gevraagde capaciteit, en deze kunt matchen met elkaar”, volgens Berwers. “Het ideaalbeeld is uiteraard dat je minimaal je eigen materieelstukken bezet hebt en daarnaast niet meer nodig hebt dan je kunt inhuren.” Nadat de lange termijnplanning is vastgelegd, gaat de uitvoerder in de praktijk de werkelijke materieelstukken aanvragen in de korte termijnplanning. “Met de tablet vraagt hij eenvoudig een rupskraan aan voor dinsdag t/m vrijdag. De planner ziet de aanvraag in het planbord en gaat de beschikbare rupskraan inplannen. Het systeem vraagt of er nog bepaalde hulpstukken mee moeten en toont welke er van toepassing zouden kunnen zijn. Deze zijn direct mee te plannen.”
“Naast het materieel en de hulpmiddelen, wil je uiteraard ook mensen kunnen inplannen. Dit gaat net zo makkelijk in ons systeem. Doordat alles aan elkaar gekoppeld zit, weet elk persoon exact welk werk hij gaat uitvoeren, waar hij moet werken en welk materieel inclusief hulpstuk hij mee moet nemen. Hij weet ook direct hoe lang hij die dag is ingepland: de verwachte urenregistratie verschijnt op zijn telefoon en hij hoeft deze enkel te bevestigen of aan te passen. Zelfs de verlof-, verzuim- en werktijdenregistratie van alle medewerkers zijn geïntegreerd in het systeem. Alles draagt bij aan efficiënter werken en draagt bij aan foutreductie.
Daar zit het enorme voordeel ten opzichte van losse planprogramma’s en apps”, zegt Berwers tot besluit.