Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een brug slaan tussen IT en OT in de infra
Los van de nieuw te bouwen assets, staan we in Nederland voor een enorme renovatieopgave van bruggen, sluizen en tunnels die de komende jaren grootschalig gerenoveerd en gedigitaliseerd moeten worden.

Een brug slaan tussen IT en OT in de infra

Het automatiseren van assets voor de aansturing en beheer is voor een civiel hoofdaannemer of bouwcombinatie in de grond-, weg- en waterbouw vaak slechts een beperkt onderdeel van de totale scope, maar in complexiteit is het aandeel aanzienlijk. ICT Group neemt al sinds jaar en dag de complete automatisering en daarmee de risico’s uit handen. Door daarnaast als projectpartner een brug te slaan tussen IT (Information Technology) en OT (Operational Technology) is de ‘beste digitale transformer’ van Nederland in staat een optimale veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van assets te garanderen.

Al sinds 1978 houdt ICT Group zich bezig met het automatiseren van processen met bijbehorende informatievoorziening, ver voordat de term ICT een vlucht nam. “We zijn van huis uit een technisch IT-bedrijf en richten ons met name op de technische aspecten van informatietechnologie in sectoren als food, pharma, logistiek, automotive en de infrasector. Dat betekent dat we ons naast de traditionele IT ook richten op embedded systemen en procesautomatisering (OT) van assets in de kritieke infrastructuur, zoals gemalen, wegen, bruggen, tunnels en sluizen”, zegt Eric van der Laan, business development manager Water en Energie van ICT Group. 

Turnkey projectpartner

In de infrasector is automatisering van oudsher een detacheringsmarkt, maar ICT Group vervult graag een rol als projectpartner omdat dit beter aansluit bij wat de markt vandaag de dag vraagt. “Weliswaar wordt een infraproject doorgaans integraal gegund aan een aannemer of bouwcombinatie, wij fungeren dan binnen die combinatie als turnkey projectpartner voor de automatisering”, legt Herman Kraaij, Business Development Manager Infra bij ICT Group, uit. “Een recent voorbeeld daarvan is onze bijdrage aan de Blankenburgverbinding. Wij hebben in opdracht van bouwcombinatie BAAK het totaalpakket voor de automatisering volledig ontwikkeld, getest en aangetoond. Nog voordat überhaupt een technische installatie kon worden aangelegd, was de software al gereed.” Van der Laan: “Op die manier wordt de bouwcombinatie niet alleen ontzorgd, maar maken we ook een efficiencyslag en kunnen risico’s worden teruggebracht. De verantwoordelijkheid ligt immers bij de partij die het kan dragen, de kennis hiervoor bezit en weet welke zaken in de voorfase extra aandacht verdienen om tijdens de realisatie geen problemen op te leveren.”

ICT Group merkt een toenemende vraag naar het slimmer maken van assets om datagedreven (en dus kwalitatief beter) te kunnen anticiperen op situaties.

Samenspel

ICT Group houdt zich vanuit de business unit Water, Infra en Energie vooral bezig met de kritieke infrastructuur waarin de aspecten
veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid centraal staan. Wij weten wat dit voor de automatisering en informatisering betekent en daar zit juist onze kracht. Als technische IT-partij in de sectoren Water, Infra en Energie zijn we gewend om beide domeinen (IT en OT) te combineren en elkaar aan te vullen”, zegt Van der Laan. “We beschikken over proces- en IT-engineers met vele jaren ervaring in deze sectoren die in staat zijn om de aspecten veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid door te vertalen naar concrete IT- en OT-toepassingen. Doordat IT en OT vandaag de dag steeds meer geïntegreerd wordt ontwikkeld, zijn projecten veel meer een samenspel en interactie tussen opdrachtgever, stakeholders en opdrachtnemers dan dit vroeger het geval was met traditionele bestekuitvragen. Er zijn meer varianten mogelijk die een nauwkeurige afstemming vragen over wat er nu precies gewenst is, al dan niet gebruikmakend van voortschrijdend inzicht.” 

Complexe beheersbaarheid

Los van de nieuw te bouwen assets, staan we in Nederland voor een enorme renovatieopgave van bruggen, sluizen en tunnels die gebouwd zijn in de jaren zestig en zeventig van de vorig eeuw. “Die zullen de komende jaren grootschalig gerenoveerd en gedigitaliseerd moeten worden”, stelt Kraaij terecht. “We merken een toenemende vraag naar het slimmer maken van de assets om datagedreven (en dus kwalitatief beter) te kunnen anticiperen op situaties. Het automatiseringsdomein raakt bovendien veel meer facetten dan alleen het kunstwerk an sich, want zo’n kunstwerk wordt vaak centraal bediend en is onderdeel van een netwerk van Rijkswaterstaat, de provincie of de gemeente. Ook de energie om de beschikbaarheid te bewaken of de ingekochte onderhoudsdienst om de continuïteit te borgen, wordt doorgaans van buiten het object aangeleverd. Ons vakgebied gaat dus veel verder dan alleen het project. Automatisering is een complexe beheersbaarheid met vaak vele stakeholders die geen onderdeel zijn van het project, maar wel nodig zijn om de projectvraag goed in te kunnen vullen.”

“Kortom, er is dus meer kennis en meer informatie nodig om uiteindelijk de beheeractiviteiten van een object te optimaliseren naar veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid toe”, resumeert Van der Laan. “Het vraagt om handelen op basis van feiten in plaats van onderbuikgevoel. Het mooie is dat we steeds weer leren van de best practises uit de verschillende markten waarin we actief zijn. Dat versnelt de digitale transformatie, ook van de infra.” ICT Group is recent door ondernemersplatform MT/Sprout uitgeroepen tot beste Digital Transformer van Nederland in de categorie Software, Development & Platforms/Enablers-Overall. “Een mooie stap die bijdraagt aan onze ambitie om onze leidende positie in digitale transformatie voor de infra te versterken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?