Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitaal inmeten met GPS
“Onlangs hebben wij als marXact een eigen KLIC-viewer ontwikkeld en kosteloos toegevoegd aan onze eigen UNI-Connect inmeetsoftware.”

Digitaal inmeten met GPS

In samenwerking met Enexis Netbeheer, marXact en DiaFlow (onderdeel van SPIE Nederland) gebruikt BAM Energie & Water vanaf nu UNI-GR1 GPS-meetstokken voor het inmeten van huisaansluitingen op elektra, water, gas en media. Het inmeten met GPS is veel nauwkeuriger en efficiënter. Enexis Netbeheer krijgt zo een nog beter beeld van alle kabels en leidingen in de grond. Bij graafwerkzaamheden in de toekomst betekent dit minder kans op het raken van een kabel of leiding. Met als gevolg minder overlast voor bewoners.

René Douma, Bedrijfsleider BAM Energie & Water: “Eindelijk kunnen we huisaansluitingen digitaal inmeten en uitzetten met onze UNI-GR1 GPS-meetstokken. Onze monteurs hoeven niet meer met een meetlint in de weer. Dat gaat nu met een druk op de knop. Geen overname fouten meer. Het is fijn weer een stap dichter bij ‘heel nauwkeurige’ data te zijn en zo graafschade in de toekomst te verkleinen. Weer een hele positieve stap wat betreft veiligheid!”

“Eindelijk kunnen we huisaansluitingen digitaal inmeten en uitzetten met onze UNI-GR1 GPS-meetstokken.”

Enthousiaste monteurs

BAM Energie & Water heeft de UNI-GR1 GPS-meetstokken uitvoerig getest. Met als resultaat enthousiaste monteurs. Ze vinden de marXact GPS-meetstokken gebruiksvriendelijk en handzaam. Ze kunnen direct alles sneller en precies inmeten, ook op moeilijk bereikbare plekken. Er zijn geen afwijkingen meer. En de ingemeten data is meteen digitaal beschikbaar.

Bart Hollink, Proces Manager BAM Energie & Water: “Normaal gesproken meten onze monteurs huisaansluitingen handmatig in. Na het vaststellen van een nulpunt meten ze met meetlinten de liggingsinformatie van huisaansluitingen in. Dit kan nauwkeuriger. Onze landmeters gebruiken al langer GPS-meetstokken voor het inmeten van het hoofdnet. GPS gebruiken voor huisaansluitingen is voor ons een logische stap. Zo slaan we twee vliegen in één klap: blije monteurs en data van betere kwaliteit.”

Wat gebeurt er met de ingemeten data?

Via het Digitaal Samenwerkingsplatform (DSP) wisselen netbeheerders en aannemers gegevens over ondergrondse infrastructurele werkzaamheden met elkaar uit. Als de monteur de huisaansluitingen met de marXact UNI GPS heeft opgemeten, levert hij de digitale data via tekenapplicatie SPIE’s DiaFlow en het programma DigiFlow aan het DSP.

Tommy van der Heijden, CEO en medeoprichter van marXact: “Deze onderlinge samenwerking is eigenlijk zoals digitaal inmeten zou moeten zijn, in onze optiek. Je stelt de eindgebruiker, in dit geval BAM Energie & Water, in staat om de werkwijze te kiezen die voor hen het best werkt. Werken met tools waar je snel vertrouwd mee raakt, is niet alleen goed voor je eigen motivatie, maar stelt je ook in staat sneller te beginnen met data genereren en inmeetprojecten af te ronden. Dat is wat je hier ook ziet.”

Wim Rommens, Product Owner Aansluitketen Enexis Netbeheer: “Innovaties in de aansluitketen waardoor de veiligheid vergroot wordt, de datakwaliteit toeneemt en het proces efficiënter doorlopen kan worden, juichen we van harte toe. Doordat op deze manier de locaties van de elektriciteitskabels en gasleidingen exact ingemeten zijn, wordt de kans op graafschades verkleind. Deze marXact GPS-meetgegevens zijn daarnaast dusdanig betrouwbaar, waardoor we bij de dataverwerking ook verbeteringen in de overige – met de hand gemeten – gegevens kunnen aanbrengen!”

Als de monteur de huisaansluitingen met de marXact UNI GPS heeft opgemeten, levert hij de digitale data via tekenapplicatie SPIE’s DiaFlow en het programma DigiFlow aan het DSP.

KLIC! En het proces is compleet

Van der Heijden: “Onlangs hebben wij als marXact een eigen KLIC-viewer ontwikkeld en kosteloos toegevoegd aan onze eigen UNI-Connect inmeetsoftware. Hierdoor voldoen gebruikers direct aan de onlangs verplichte richtlijn om KLIC-data digitaal op graaflocaties te bekijken. Deze functie maakt deel uit van ons doel om digitaal inmeten gemakkelijk en betaalbaar te maken voor een ieder die in het veld werkt, omdat we hen hiermee helpen om wetgeving te volgen én graafschade te voorkomen. Twee vliegen in één (gratis) klap dus!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?