Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Casus: ontbrekende materiaalcertificaten bij damwandconstructie 
Close-up XRF-meting.

Casus: ontbrekende materiaalcertificaten bij damwandconstructie 

Hoe we vertraging bij een omvangrijk infraproject tot een minimum hebben beperkt met materiaalanalyse

Stel, je bent betrokken bij de bouw van een tunnel en jij bent verantwoordelijk voor het plaatsen van duizenden damwandplanken. Op het moment dat zeker de helft van de planken in de grond zit, ontdek je dat de materiaalcertificaten ontbreken. De chemische samenstelling van het materiaal is dus onbekend, waardoor je moet gokken welke lasmethode het best is. Je kunt bovendien ook geen rekening houden met de keuze van het toevoegmateriaal. Oeps!

OES-meting door NDO-inspecteur.

Het overkwam een van onze opdrachtgevers. Grote paniek natuurlijk! Er moest snel een oplossing komen. Het meest voor de hand liggende was om stukken uit de damwand te snijden en die voor onderzoek naar een laboratorium te brengen. Maar daar kleeft een groot nadeel aan: de gaten moeten ook weer worden gedicht. Een tijdrovende klus die bovendien de kwaliteit van de damwandconstructie aantast. 

Close-up XRF-meting.

Wat nu?

Telefoon! De QA/QC Manager van dit infraproject aan de lijn met de vraag of NDO Nederland misschien kan helpen. Natuurlijk! Graag zelfs, we houden wel van een uitdaging. Al snel hadden we in de gaten dat stukken uit de damwand snijden geen optie was. Maar wat dan wel? We zijn met onze apparatuur naar de locatie gereden om te kijken of we ter plekke onderzoek konden doen. Het was hartje winter en behoorlijk koud. Om ervoor te zorgen dat de weersomstandigheden de testresultaten niet zouden beïnvloeden, hebben we de te onderzoeken damwandplanken afgeschermd met tenten en zeilen. Om de temperatuur op peil te krijgen, plaatsten we kachels. Zo is het gelukt om betrouwbare testen af te nemen en de chemische samenstelling te achterhalen. 

Materiaalanalyse door NDO-Nederland.

Probleem opgelost?

Zeker. We hebben de chemische samenstelling van het materiaal geanalyseerd en vastgelegd, zodat het juiste lasproces en toevoegmateriaal gekozen kon worden. Hierdoor kon de aannemer met beperkte vertraging en conform specificaties lassen met een minimaal risico op lasdefecten. 

Eind goed, al goed. Toch?

Ja. Maar, laten we hier met z’n allen lering uit trekken. Zorg er ook bij infraprojecten voor dat je vooraf checkt of de materiaalcertificaten aanwezig zijn. Gebruik deze certificaten als keuringsdocument om te verifiëren of je het juiste materiaal in handen hebt. Ontbreken ze? Schakel dan direct een NDO-specialist in voor een materiaalanalyse. Alleen wie de chemische samenstelling, mechanische eigenschappen en de lasbaarheid van het materiaal kent, voorkomt een hoop gedoe, houdt tijd over en bespaart kosten. En, geloof ons, het is beter voor je bloedruk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?