Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Slechte communicatie is de gemene deler in geschillen

Slechte communicatie is de gemene deler in geschillen

Ruzie in de infrasector, nog net niet met het mes op tafel vergaderen in de bouwkeet. Voor de gemiddelde werknemer in de infrasector misschien onvoorstelbaar, voor managers en directies echter een bekend fenomeen. Gelukkig zijn er bedrijven als Construct Advocaten, die bemiddelend kunnen optreden, of indien de rechtsgang gemaakt wordt, klanten met hand en tand verdedigen in een procedure. 

In de serie Topvrouwen dit keer een gesprek met advocaat Lenneke Muller, medeoprichter van Construct Advocaten, gespecialiseerd in bouwrecht. Samen met partners Robert Jan Kwaak en Edwin van Dijk begon zij in 2018 het advocatenkantoor dat inmiddels al veel klanten heeft geholpen om een zakelijke brand te blussen, of om juridische bijstand te verlenen in een procedure.

Meer vraag naar juridische bijstand in de sector

Muller is financieel rechtelijk afgestudeerd en draagt sinds 2004 de titel advocaat. “Tijdens mijn studie liep ik stage in het bank- en verzekeringswezen. Al snel miste ik iets concreets, iets tastbaars in die wereld”, opent Muller het gesprek. “Ik zocht iets leukers en kwam uit bij bouwrecht. Een heel divers rechtsgebied en erg motiverend, omdat je aan iets zichtbaars en tastbaars werkt.”

Muller constateert dat juridisch werk in de sector toeneemt. “De bouw is complex en dat levert geschillen op, doordat alle ketens bij elkaar vragen om problemen. Slechte communicatie is daarbij een belangrijke gemene deler. We onderscheiden in de sector drie soorten geschillen. Geschillen over tijd, kwaliteit en geld. Men begrijpt elkaar niet, heeft verkeerde verwachtingen en wijst naar elkaar als het op verantwoordelijkheden aankomt. Ik sta de klant bij en doe dit op een vrouwelijke manier, met zachte hand kan ik een brug slaan tussen de strijdende partijen. Het empathisch te werk gaan, combineer ik met een scherpe focus op resultaat en inhoud.”

Verbinding herstellen, maken of leggen

“Eerst moet de verbinding tussen de partijen hersteld worden, of in sommige gevallen zelfs voor het eerst gemaakt worden. Dat vraagt om goede communicatie met de klant, de wederpartij en de rechters of arbiters. Ook daar heb ik een voorsprong als vrouw, wij leggen nou eenmaal wat makkelijker verbindingen ”, legt Muller uit. “Als vrouw in de bouw val je nog steeds op en dat opent soms makkelijker deuren. Vrouw zijn in de bouw heeft dus zeker voordelen.”

Techniek is altijd de basis van het geschil

We vragen Muller of ze naast voordelen ook hinder ondervindt om als vrouw in de bouw te werken. “Vroeger wel, maar met 15 jaar ervaring heb ik inmiddels het overwicht wel. Ik ben zelfverzekerd over het werk dat ik doe. Techniek laat ik aan anderen over, mijn expertise heb ik in recht. Maar… licht me maar in op technisch vlak, hoe complex ook. Ik zorg er wel voor dat ik het begrijp en in begrijpelijke taal overbreng naar een rechter of arbiter. Techniek is bijna altijd de basis van een bouwgeschil namelijk.”

Advocaat, echtgenote en moeder

Ook Muller kent de ‘struggle’ van het combineren van werk en privéleven. “De combinatie is af en toe uitdagend, maar ik heb daar in de loop van mijn carrière een goede balans in gevonden en een goede achtervang voor mijn kinderen helpt. Wat mij ook helpt is dat ik veel support krijg van mijn omgeving die de combinatie werk en gezin geen issue vinden. Het feit dat ik gebalanceerd omga met de zaak en het gezin oogst ook respect bij relaties, merk ik. Als bijvoorbeeld de school van mijn kinderen tijdens een meeting belt, dan neem ik de telefoon aan. Mijn ervaring is dat dit nooit tot onbegrip leidt. Die omgeving moet je voor jezelf creëren en niet, zoals ik veel vrouwen zie doen, er een heel circus omheen maken. Niemand bepaalt voor jou dat je geen prioriteit mag geven aan je gezin.”

Tot slot vragen we wat haar advies is aan andere vrouwen. “Wanneer op je werk geen ruimte is voor het scheppen van balans, dan moet je gaan bewegen. Door overleg, of door te vertrekken. En blijf altijd jezelf en doe vooral wat je leuk vindt. Dit helpt mij in ieder geval enorm in het op een prettige manier combineren van werk en privéleven.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?